Hlavní obsah
Finance

Podvody bank jsou stále rafinovanější, ale jako přes zmuchlaný kopírák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay (úprava)

Vysoké počáteční roční úrokové sazby na spořících účtech, prezentované bankami, bývají aplikovány na podstatně kratší dobu, čímž jsou potenciální klienti podváděni.

Módní trik bank spočívá v tom, že počáteční vysoké úroky na spořícím účtu uváděné jako roční (p.a.), jsou ale na podstatně kratší období, čímž prakticky tato proklamace vysokého úroku ztrácí význam a deklasuje ho na normální výši s příchutí podvodu.

Článek

Nedávno jsem si dělal legraci z toho, jak banky neférově lákají důvěřivé potenciální klienty na spořící účty s neobvykle vysokým počátečním úrokem p.a., to jest na rok a nakonec to skončí na 5 minut. Ale tento šprým má reálnou podobu. Tím navazuji na mé dva předchozí články (1, 2), které se touto podvodnou praktikou zabývají.

V televizním reklamním tlampači mě opět pobouřila tato nekalá rutina bank – neobvykle vysoký počáteční úrok 6,28 % p.a. na spořící účet. Po detailním prostudování nepřehledných webových stránek banky jsem zjistil, že šprým není daleko od reality. Tento propagovaný bankovní produkt má totiž trvání jen do konce roku 2023, tj. 1,5 měsíce, a pak se uvidí. Ale kde je p.a.? Potom pokračuje normální úrokovou sazbou 2,58 % p.a. Je to tedy v podstatě jen bezcenná návnada pro získání důvěřivého klienta, kterého už při podpisu smlouvy podvádějí.

Domnívám se, že o tomto triku nemohou být seznámeni ani finanční poradci, neboť jinak by si netroufli přijít lidem na oči.

Bohužel, nelze tyto podvodníky veřejně pranýřovat, neboť jsou ukryti za kauzou ochrany osobních údajů GDPR. Chodí mezi námi, škodolibě se nám vysmívají a my, slušní lidé, nemůžeme nic dělat, nejvýše psát do Média. Demokracie je skutečně hluboká studnice neomezených možností.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz