Hlavní obsah

Současné projevy úpadku společnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pavel Müller

Společnost

Úpadek dnešní společnosti lze spolehlivě zaregistrovat podle neracionálního fungování, které se projevuje reálnou dekadentní hrou NA.

Článek

Na záchranu planety

Naivní fanatický Green Deal chce odstranit spalování fosilních paliv a tím zachránit nejen nás, ale dokonce celou planetu. Jenom není jasné před čím a je-li vůbec možné ovlivnit přírodní a vesmírné děje vytrucováním snové ideologie. Ale zelená hysterie je troufalá! K tomu jsou určena speciální nekouřící zařízení: solární panely, větrníky, tepelná čerpadla a elektroauta, jejichž realizaceje motivována vysokými dotacemi.

Neřízená exploze tisíců instalací solárních elektrárniček do rozvodné sítě vyvolala podstatné zdražení elektřiny, jak je dokladováno např. zde. To způsobilo odklon od lavinovitých instalací elektrických tepelných čerpadel a postupný návrat na levnější topení plynem a pevnými palivy. Nákladné větrné elektrárny se v našich podmínkách neprosazují. Boom elektroaut začíná narážet na společenskou poptávku z mnoha důvodů. Tato všechna negativa se souhrnně projevují nejen na úpadku ekonomiky (zde), ale zasáhla společnost ve všech oblastech její činnosti.

Na demokracii

Demokratický smysl voleb byl zcela zlikvidován vícečetným koalicováním, a to jak před volbami, tak zejména po nich. Vítěz voleb se pak snadno ocitne na straně poražených, když si to koalice přeje. Takže jsme svědky toho, že po takovýchto formálních volbách, s následným koaličním vyjednáváním, zůstávají u koryt pořád stejné tváře. To není fraška, ale anarchie schovaná pod demokratickým pláštíkem, a navíc posvěcená Ústavním soudem.

Na tržní ekonomiku

Vláda už byla mnohokrát varována renomovanými odborníky před štědrými populistickými dotacemi na podporu naivní Green Deal ideologie (zde). Tato zhoubná dotační činnost zcela zlikvidovala automatickou regulaci tržního mechanizmu, která vyvažuje nabídku s poptávkou. To se projevuje tak, že ceny letí nahoru a prozatím není síla, která by tu zkázonosnou tendenci zastavila.

Rozsah sociálních podpor je neuvěřitelně široký, takže je umožněno jejich zneužívání. Ani v opovrhovaném socialistickém zřízení nebyla taková sociální benevolence.

Na devadesátníky

Zatímco děti na písečku plácají bábovičky, dospěláci si v reálném životě hrají na imaginární devadesátníky (odkaz). Není prodejce, který by na konci cenovky nezapomněl připsat číslo 90. Česká měna je v tomto ohledu unikátní. Sestává z reálné koruny a imaginárního haléře.

Je neuvěřitelné, do jakých číselných absurdit jsme se dostali. Např. cena za MWh elektrické energie má 6 řádů různých číslic – 7359,51. To značí 7359 reálných Kč a 51 imaginárních haléřů. S takovouto nesmyslnou a nereálnou přesností snad nedisponují ani kosmické programy. A my se v té přehršli čísel topíme a nemáme pak reálný přehled, zatímco přebujelá administrativa si ten uměle vytvořený zmatek vychutnává.

Závěr

Předložené společenské aktivity ukazují na její úpadkovou tendenci  – útěk od reality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz