Hlavní obsah
Hry

Deset faktů o nejznámějším instalatérovi na světě - Super Mario!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pavel Němec

Odhalujeme 10 fascinujících faktů o nejznámějším instalatérovi z herního světa - Super Mario!

Článek

Každý z nás ho zná jako skákajícího italského instalatéra se zapálením pro dobrodružství a hlavně záchranu princezny. Jedná se o ikonickou postavu ve videoherním světě, Mário. Tato pohádková postava v červeno modrém instalatérském oděvu je bez pochyb jeden z nejvýznamnějších a nejoblíbenějších charakterů v herním světě za celou historii. Ať už jste pravidelným hráčem PC her nebo jste o Máriovi pouze slyšeli, je tu pro vás článek plný zajímavostí, které vás nadchnou.

1) Legendární debut

Foto: Pavel Němec

Postavička Mária se poprvé objevila v roce 1981 ve hře Donkey Kong, kde byla v roli záchranáře, který se snažil osvobodit princeznu Pauline ze spárů obří gorily. V té době se ještě nejmenoval Mário, ale Jumpman.

2) Přezdívka Mário

Foto: indiatimes.com

Mario Segale

Právě ve zmíněné hře Donkey Kong se objevil nejmenovaný charakter a tvůrci mu dali do poznámky „Mário“, což sloužilo jako interní pojmenování, které mělo podobnost s majitelem studia Mario Segalem. A to nakonec této herní postavičce i zůstalo.

3) Skákání k úspěchu

Právě klíčovou vlastností Mária je schopnost vyskočit na nepřátele a překonávat různé překážky. Tento poměrně jednoduchý prvek se stal naprostým základem pro celou sérii her.

4) Inovace pro hráče

Že hra byla velmi inovativní asi netřeba dokazovat. Herní prvky naprosto změnily průmysl. Byla to první hra na světě, která umožnila hráčům ukládat svůj postup a nabídla různé alternativní cesty a skryté bonusy.

5) Závodění s přáteli

Foto: nintendolife.com

Je potřeba také zmínit herní sérii Mario Kart. Stala se jednou z nejpopulárnějších herních sérií všech dob. Od svého debutu v roce 1992 nabízí adrenalinový zážitek závodů s Máriem a jeho přáteli.

6) 3D dobrodružství

Super Mario 64, které vyšlo v roce 1996 přinesl skutečně revoluční změnu do herního světa. Jednalo se o zcela první plně 3D hru s Máriem, která posunula hranice herního designu a stanovila nové standardy pro budoucí 3D graficky zpracované hry.

7) Návrat ke kořenům

Super Mario Odyssey, který byl vydán v roce 2017 pro konzoli Nintendo Switch se vrátil k tradičnímu 3D zpracování. Objevovali se nové prvky jako například živé čepice, které Máriovi umožňovali ovládat různé objekty a nepřátele.

8) Rozrůstající působení

Foto: thegamer.com

mario_tenis

Mário se postupem času vyskytl snad ve všech možných variantách. A to primárně z toho důvodu, že je skutečně jedna z nejoblíbenějších postav v herním světě a fanoušci jej chtějí v každé podobě. Objevil se nejen v mnoha různých žánrech a tématech her.

Kromě klasických platforem se objevila například desková hra Mario Party. Nutno připomenout také golfovou hru Mario Golf či tenisovou hru Mario Tennis.

9) Kultovní postavy

Foto: nbc.com

Je si potřeba také připomenout, že Mário není úplně sám. Jeho bratr Luigi, který je trošku vyšší a štíhlejší, je také velmi populární postavou a často se objevuje jako druhý hratelný hráč ve hrách, kde je to možné.

10) Kulturní ikona

Zkrátka a dobře nutno říci, že se Mário stal doslova kulturní ikonou, která přesáhl hranice herního světa. Vystupoval ve filmech, televizních pořadech, reklamách a mnoho dalších médií. Je to ikonický symbol pro Nintendo hry a hlavně pro videohry samotné.

Foto: nintendolife.com

Je neuvěřitelné, že i po tolika letech se stále jedná o velmi vyhledávanou herní postavu. Takový to úspěch už snad nelze překonat v dnešním přepláceném videoherním světě.

Jeho veselá a poutavá příběhová dobrodružství spolu s herními mechanikami zůstávají populárními i po desetiletích.

Pamatujte na to, že ať už jste fanoušci her či občasní hráči, Mário je vždy připraven vás přivítat do svého pohádkového světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám