Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Pětka fenomenálních her, které zná naprosto každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: imdb.com

Tyto ikonické tituly byly průlomem v herním průmyslu a některé prvky se dodnes využívají v nejmodernějších hrách.

Článek

Věřím, že naprosto každý z nás někdy vyzkoušel jaké je to se ponořit do světa her a vypnout od okolních myšlenek. Někoho z nás to drží do dnes a někteří na herní večery zanevřeli.

Nicméně je důležité si připomínat důležité milníky a to i ve světe her. Tyto počítačové hry naprosto formovaly herní průmysl.

Podívejte se na těchto 5 her, které zná naprosto každý z nás.

Doom (1993)

Foto: imdb.com

Doom 1993

Tato akční střílečka byla vyvinuta společnosti Software. Byla naprosto průlomová a ovlivnila spoustu faktorů v herním průmysl. Jednalo se v podstatě o jednu z prvních FPS her (střílečka z pohledu první osoby).

Hra přinesla v té době naprosto inovativní 3D grafiku a multiplayer, který umožňoval hráčům bojovat proti sobě.

Wolfenstein 3D (1992)

Foto: Pavel Němec

Wolfenstein 3D (1992)

Společnost id Software byla opět obrovským průkopníkem v žánru FPS a 3D prostředí s dokonalou hratelností na tehdejší dobu.

Hráč zaujímá roli amerického agenta Williama „B.J.“ Blazkowicze, který je uvězněn v pevnosti Wolfenstein během druhé světové války. Cílem je uniknout z vězení, eliminovat nacistické vojáky a zastavit jejich tajné plány.

Civilization (1991)

Foto: civilization.com

Civilization (1991)

Tahová strategická hra vyvinutá společností Sid Meier a vydaná v roce 1991.

Hráč má možnost přebrat roli vůdce civilizace a chopí se primárního úkolu a to vést k celosvětové dominanci. Postupně je nutné budovat města, objevovat nové technologie, budovat armádu a řídit diplomacii s ostatními civilizacemi.

Tento herní titul se vyznačuje primárně hloubkovou strategickou hratelností, dlouhou herní dobou a velkým množstvím variant různých scénářů.

Half-Life" (1998)

Foto: Steam

Half Life 1996

Revoluční akční střílečka vyvinutá společností Valve Corporation. Ve hře se poprvé představuje několik prvků, které tvoří nové standardy pro narativní a zážitkové prvky ve světě her.

V příběhu přebíráte roli vědce jménem Gordson Freeman, který se ocitá u nepodařeného experimentu ve výzkumném komplexu Black Mesa. Musíte bojovat proti mimozemských bytostem, vojákům a dalším nebezpečím tamního světa.

Jedná se o jednu z nejvýznamnějších a nejvlivnějších her v celém herním průmyslu.

Quake (1996)

Foto: Steam

Quake 1996

Akční střílečka z pohledu první osoby vyvinutá společností id Software. Ukázala světu obrovský pokrok v 3D grafice a stala se populární především díky rychlému tempu a temnému prostředí.

Přinesla také do hráčského prostředí inovaci v podobě hraní proti ostatním hráčům.

Prvky z Quake se používají dodnes i v nejmodernějších hrách.

Anketa

Znáte všech pět jmenovaných her?
Ano všech pět.
100 %
Neznám ani jednu.
0 %
Znám pouze některé.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám