Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Česku roste počet závislých na online hazardu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Rostoucí trend závislosti na online hazardu v České republice vyvolává obavy. V loňském roce se objem prohraných peněz v hazardních hrách zvýšil o téměř 14 a půl miliardy korun.

Článek

Obyvatelé Česka v loňském roce utratili za hazard necelých 54 miliard korun, což je oproti minulému roku nárust o 14,5 miliardy korun. Přibývá také lidí, kteří vyhledávají odbornou pomoc. Tyto informace představil národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil na své tiskové konferenci.

Foto: jindrichvoboril.cz

Jindřich Vobořil

Celkově do hazardních her v roce 2022 bylo vloženo 759,3 miliard korun, zatímco výhry činily 705,5 miliardy. Tomuto číslu velmi napomohla pandemie covidu-19, kdy se vložení peněz do hazardu téměř zdvojnásobilo.

Jindřich Vobořil upozornil na problematiku hazardu, zejména ve skupinách populace s nejvyšší prevalencí. Největším problémem jsou konkrétně technické hry a online formy, které jsou časově i místně neomezené.

Nyní je v České Republice přes 200 000 hráčů, kteří spadají do kategorie problémových a z toho polovina je ve vysokém riziku. Pouze 2-3 tisíce lidí aktivně vyhledává léčbu a poradenství odborníků v této oblasti. Podle Jindřicha Vobořila je v České republice nedostatečná prevence a nabídka pomocných služeb pro lidi závislé na hazardu.

Foto: pexels.com

Vzhledem ke zmiňované snadné dostupnosti obliba online platforem, které umožňují kurzové sázení, technické hry nebo losy roste raketovým tempem a v dohledu určitě není pokles.

Konkrétně online hazard je poměrně specifický a díky možnosti pár kliknutí a sledování čísel má hráč pocit jakoby hrál počítačovou hru, kde se snaží nahrát vyšší skóre (v tomto případě peníze). Bohužel uvědomění důležitosti těchto čísel (peněz) přichází pozdě a hráč si do poslední chvíle nechce připustit, že by zase nenahrál zpět to co ztratil.

Je veliká pravděpodobnost, že spoustu z těchto rizikových hráčů vám řekne, že získal poměrně velikou výhru, ovšem už nepřizná kolik musel peněz „investovat“ než výhru získal. Právě šťastným velkým výhrám dodají kasina hráči motivaci a hráč nabyde dojmu, že takových výher přijde víc, což se ve většině případů samozřejmě nestává.

Dalším problémem velkých výher je lidská chamtivost. Pouze pár jedinců je schopno končit při větší výhře. V každém z nás při takové výhře vysvitne slunko naděje na další velké výhry a sázky se začnou zvyšovat, což opět přivádí hráče do problému. Připomenul bych pořekadlo „Kdo chce víc, nemá nic“ - které je v tomto oboru velmi pravdivé, ale s tím rozdílem, že si tyto pocity téměř žádný hráč nechce přiznat.

Foto: pexels.com

Jak poznat jestli máte s hraním problém?

  • Veškerý váš volný čas investujete do sázení a bere vám dříve oblíbené koníčky.
  • Kvůli sázení jste přestali plnit své povinnosti (zanedbávání rodiny, práce či školy).
  • Blízcí vás kritizují za to, že hrajete.
  • Nabýváte nepříjemných pocitů kvůli hraní, nemůžete spát a propadáte výčitkám svědomí či depresi.
  • Otevřeně nemůžete přiznat kolik jste prohráli peněz.
  • Neovládáte se, nemáte pod kontrolou kolik peněz prosázíte, začínáte si půjčovat.
  • Po prohře toužíte ztrátu okamžitě "dohnat".
  • Sázíte, protože vám chybí peníze.

V případě, že se v některých z těchto bodů vidíte, doporučujeme kontaktovat odbornou pomoct a začít pracovat na své nápravě. Neberte tuto problematiku na lehkou váhu, protože přiznat si tento problém je opravdu velmi těžké.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám