Článek
Vědci zjistili, že nadměrné množství esenciální kyseliny linolové, která je základem omega-6 mastných kyselin v potravě, ovlivňuje výskyt a četnost agresivního typu rakoviny prsu.
Tato preklinická studie (testování na zvířatech) byla popsána výzkumníky z Weill Cornell Medicine. Studie provedená na myších uvádí, že při podávání stravy s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin se výskyt karcinomu prsu zvýšil trojnásobně. Kyselina linolová aktivovala hlavní růstovou dráhu v nádorových buňkách vazbou na protein.
„Tento objev pomáhá objasnit vztah mezi dietními tuky a rakovinou a vrhá světlo na to, jak definovat, kteří pacienti by mohli nejvíce profitovat ze specifických výživových doporučení personalizovaným způsobem,“ řekl hlavní autor studie Dr. John Blenis, profesor výzkumu rakoviny na katedře farmakologie na Weill Cornell Medicine.
Základem omega-6 mastných kyselin je esenciální mastná kyselina linolová. Esenciální znamená, že si ji lidské tělo nedovede vyrobit samo. Najdeme ji v rostlinných olejích, stejně jako ve vejcích a vepřovém mase, v arašídech, vlašských ořeších a slunečnicových semínkách. V největší koncentraci je ve slunečnicovém, sójovém a kukuřičném oleji.
Množství tohoto tuku ve stravě se od 50. let 20. století silně zvýšilo používáním olejů ze semen ve smažených a ultrazpracovaných potravinách. To vedlo k obavám, že nadměrný příjem omega-6 by mohl být jedním z vysvětlení rostoucího počtu některých onemocnění, včetně rakoviny prsu. Desítky let studií však přinesly smíšené a neprůkazné výsledky a nikdy neodhalily žádný biologický mechanismus spojující omega-6 s rakovinou.
Vědci se nejprve zaměřili na modifikovatelné faktory, jako je například obezita, které souvisejí s dominantní spotřebou kyseliny linolové v západní stravě. Obezita je spojena s nádorovým onemocněním až v 50 % případů.
Rakovinné buňky potřebují pro svůj růst a rychlé množení (proliferaci) dostupnost živin. Fyziologicky jsou omega-6 převážně spojeny se syntézou prostaglandinů, které zprostředkovávají zánětlivou odpověď, zatímco omega-3 mají protizánětlivé vlastnosti.
Klíčovým zjištěním bylo, že kyselina linolová aktivuje proteinový komplex (mTORC1) rakoviny prsu u nejagresivnějšího podtypu, na který zatím nezabírá žádná léčba. Vědci zjistili, že k tomuto účinku dochází, protože omega-6 mastná kyselina aktivuje hlavní rakovinné buňky.
Tento objev by mohl vést k novým dietním a farmaceutickým strategiím proti rakovině prsu a dalším druhům rakoviny.
Tato práce byla podpořena Národním ústavem všeobecných lékařských věd a Národním onkologickým ústavem, které jsou součástí Národního zdravotního ústavu, prostřednictvím grantů R01GM051405 a R01CA046595 a Charles H. Revson Senior Fellowship in Biomedical Science (grant č. 23-23).
https://www.science.org/doi/10.1126/science.adm9805