Hlavní obsah
Cestování

Co je Sedm moří? Nejstarší zmínka o Sedmi mořích je ze starověkého Sumeru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Odpověď se zdá jednoduchá. Sedm moří je obrazným termínem pro námořníky, kteří se plavili po všech mořích světa. Ale proč zrovna sedm? A je jich opravdu sedm?

Článek

Sedmička má velký historický, kulturní a náboženský význam: šťastné číslo sedm, sedm římských pahorků, sedm dní v týdnu, sedm divů světa, sedm trpaslíků, sedm dní stvoření, sedm čaker, sedm věků člověka, sedm smrtelných hříchů a sedm ctností a mnoho dalších významů.

Z historie víme, že nejstarší zmínka o Sedmi mořích je ze starověkého Sumeru v roce 2300 př. n. l., za života sumerské velekněžky Enheduanny na Inannu, bohyni sexuální lásky, plodnosti a válčení.

V některých případech z historie není pojem sedmi moří skutečných, ale spíš se vztahoval na vodní plochy podél obchodních cest.

Sedm moří je zmiňováno už Peršany, Číňany, Římany a dalšími národy.

Poté, co Evropané objevili Severní Ameriku, definice Sedmi moří se změnila. Mořeplavci pak označovali Sedm moří jako Severní ledový oceán, Atlantský oceán, Indický oceán, Tichý oceán, Středozemní moře, Karibské moře a Mexický záliv.

Jiní geografové identifikují Sedm moří z té doby jako Středozemní a Rudé moře, Indický oceán, Perský záliv, Čínské moře a Západoafrické a Východoafrické moře.

Za koloniální éry Sedm moří tvořilo Bandské moře, Celebeské moře, Floreské moře, Jávské moře, Jihočínské moře, Suluské mořeTimorské moře. To znamenalo plavbu na „konec světa“ a zpět.

Moderní seznam Sedmi moří ve skutečnosti uvádí oceány.

Severní Atlantik, část Atlantského oceánu, která leží především mezi Severní Amerikou a severovýchodním pobřežím Jižní Ameriky na východě a Evropou a severozápadním pobřežím Afriky na západě.

Jižní Atlantik, jižní část Atlantského oceánu, táhnoucí se na jih od rovníku k Antarktidě.

Severní Tichý oceán, severní část Tichého oceánu, která se rozprostírá od rovníku až po Severní ledový oceán.

Jižní Tichý oceán, spodní část Tichého oceánu, sahající na jih od rovníku k Antarktidě.

Severní ledový oceán, nejmenší ze sedmi moří, obklopuje severní pól.

Jižní oceán, který se skládá z jižních částí Tichého, Atlantského a Indického oceánu. Je to nejnovější oceán, který byl vyhlášen Mezinárodní hydrografickou organizací v roce 2000.

Indický oceán, mezi jižními cípy Afriky a Austrálií, který je dlouhý více než 10 000 km.

Sedm moří je v době globalizace světa čistě symbolická záležitost. Přesto, asi vzhledem k tradici, se tento termín stále používá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz