Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Jak je to s ženským orgasmem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Studie prokázaly, že orgasmus může snížit stres, zlepšit spánek, snížit riziko rakoviny prostaty a endometriózy a přinést úlevu od bolesti.

Článek

Klinicky řečeno, orgasmus je jen série mimovolných svalových kontrakcí.

Pro některé je to velké potěšení, pro jiné frustrující hádanka, a pro sexuologické výzkumníky je to stále velká záhada, řekla Debby Herbenicková, pedagožka v oblasti sexuálního zdraví v Kinseyho institutu a autorka knihy „Protože je to dobrý pocit“ (Rodale, 2009).

Při orgasmu se svaly v pánvi stahují. Během sexuálního vzrušení se srdeční frekvence může zdvojnásobit, krev proudí do genitálií, svaly se napínají a tělo zaplavují chemické látky a hormony, jako je oxytocin.

Podle Kinseyho institutu mají ženské orgasmy tendenci trvat déle než mužské a mohou se objevit několikrát za sebou, což je u mužů vzácné.

Muži a ženy uvádějí podobné orgasmické pocity. V jednom průzkumu byli dobrovolníci požádáni, aby popsali pocity, které zažívali během orgasmu, a lékaři nebyli schopni odlišit odpovědi mužů od odpovědí žen.

U obou pohlaví trvají orgasmy jen asi 20 sekund. Přesto mohou být jejich účinky na zdraví člověka dlouhodobé.

Studie prokázaly, že orgasmus může snížit stres, zlepšit spánek, snížit riziko rakoviny prostaty a endometriózy a přinést úlevu od bolesti.

Vědci mají mnoho teorií o tom, proč orgasmy existují. Muži běžně dosahují orgasmu při ejakulaci. Vzhledem k tomu, že ejakulace může vést k otěhotnění, někteří věří, že jediným účelem mužského orgasmu je reprodukce.

Proč ženy dosahují orgasmu, je méně jasné

Příčina ženského orgasmu vědcům dlouho unikala. Muži orgasmus potřebují k reprodukci, ženy ne. Proč tedy existují ženské orgasmy?

Říká se, že „ten pravý muž“ usnadňuje dosažení orgasmu.

Jiná teorie tvrdí, že kontrakce dělohy během orgasmu ve skutečnosti vtahují spermie do dělohy, a proto také napomáhají reprodukci. Přestože ženy nepotřebují orgasmus, aby otěhotněly.

Někteří vědci si myslí, že je to jen jakási zbytková vlastnost z dávných dob, která ženám prostě zůstala. V každém případě je to určitě zábavný způsob, jak trávit čas.

Existuje několik teorií o tom, jak přesně ženský orgasmus pomohl našim předkům předat jejich geny. Ačkoli ženy nepotřebují mít orgasmus, aby otěhotněly, některé výzkumy naznačují, že tomu tak nebylo vždy. Mnoho samic savců, včetně králíků a koček, ovuluje pouze tehdy, když se páří. Na základě analýzy toho jedna studie publikovaná v časopise Journal of Experimental Zoology říká, že ženy v dávné době pravděpodobně potřebovaly orgasmus, aby se mohly rozmnožovat.

Tato teorie ale nevysvětluje, proč se orgasmus u žen udržel

Některé výzkumy naznačují, že orgasmy stále vytvářejí dokonalé podmínky pro početí, i když nejsou nutné k ovulaci.

Vědci se dokonce pokusili načrtnout korelaci mezi počtem orgasmů, které žena má, a počtem dětí, které má. Ale důkazy pro tuto teorii jsou „na vodě“ a nenašla se přímá souvislost mezi orgasmem a početím.

Vědci, kteří se touto problematikou zabývají, jsou rozděleni, řekl David Puts, biologický antropolog z Penn State University. Někteří si myslí, že ženské orgasmy jsou zcela bezúčelné. Důkazy však naznačují, že kdysi pomáhaly (a možná stále pomáhají) přežít a rozmnožovat se.

Jinými slovy, ženské orgasmy spotřebovávají spoustu energie na vlastnost, která údajně nemá žádnou funkci.

„Ženy mají orgasmus právě proto, že ho mají muži,“ říká Kimberly Russellová, ekoložka z Rutgersovy univerzity v New Jersey. „Ženské orgasmy existují proto, že všichni se rodíme se stejnými základy bez ohledu na pohlaví.“

Sex má i důležitou společenskou roli

Zmírňuje stres a pomáhá partnerům se sblížit. Předkové lidí se mohli zapojit do sexu, aby vytvořili soudržnější skupiny, urovnali konflikty a upevnili svou sociální síť.

Toto chování vidíme i u jiných primátů, kteří mohou používat sex, aby pomohli rozptýlit hádku o chutný kousek ovoce, nebo dokonce klanovou rivalitu, uvádí BBC.

„Klitoris je vysoce citlivá část ženských genitálií, která hraje klíčovou roli při orgasmech. Je analogická s penisem. Klitoris má struktury, které jsou neuvěřitelně dobře vyvinuté,“ říká Brennanová, evoluční bioložka z Mount Holyoke College v Massachusetts. „Mohl by to být anatomický bonus.“

„Pokud se orgasmy vyvinuly z nějakého adaptivního důvodu, ale už nejsou adaptivní, měly by zmizet. A očividně nezmizely,“ tvrdí Brennanová.

„To, že samo potěšení stačí k tomu, aby se rys stal adaptivním, je sice v rozporu s představami o adaptivním původu, ale zažívat potěšení, to se zdá být evolučně jako dobrý nápad,“ řekla Brennenová, podle které to dává dokonalý smysl.

Co když ženský orgasmus opravdu nemá nic společného s reprodukcí? Co když se vyvinul jen pro potěšení?

Odkazy v článku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz