Hlavní obsah
Věda

Historie letů do vesmíru: první lidé a rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Vývoj letů do vesmíru od počátků k dnešku.

Článek

12. dubna 1961 byl Jurij Gagarin prvním člověkem, který letěl do vesmíru.

Netrvalo to dlouho a první Američan se do vesmíru dostal o pár týdnů později. Alan Shepard odstartoval na Mercury-Redstone 3 (MR-3) s kabinou pojmenovanou Freedom 7 5. května 1961.

První ženou ve vesmíru byla ruská kosmonautka Valentina Těreškovová, která do vesmíru letěla v červnu 1963.

Druhou ženou ve vesmíru byla opět Ruska, Světlana Savická, letěla v roce 1982.

První Američankou a třetí ženou ve vesmíru byla Sally Rideová, která se do vesmíru dostala 18. června 1983 v rámci mise raketoplánu STS-7.

Téměř 20 let byli Američané a Sověti jedinými národy s astronauty. Astronaut mimo tyto dvě vesmírné velmoci byl z bývalého Československa, Vladimír Remek. Letěl na sovětské misi Sojuz 28 v roce 1978. Od té doby desítky zemí z celého světa viděly své občany létat do vesmíru na amerických, sovětských, následně ruských kosmických lodích.

Nejstarší člověk ve vesmíru

Americkému senátorovi Johnu Glennovi z Ohia bylo 77 let, když v říjnu 1998 letěl na misi STS-95 raketoplánem Discovery. Mise byla Glennovým druhým kosmickým letem; v únoru 1962 se stal prvním Američanem, který obletěl Zemi.

Glenn je držitelem i dalšího rekordu: nejdelší doby mezi cestami do vesmíru (36 let a 8 měsíců).

Nejstarší ženou ve vesmíru byla Peggy Whitsonová, které bylo při jejím posledním letu 57 let (Expedice 50, 51 a 52 v letech 2016-2017). Peggy Whitsonová je navíc držitelkou několika rekordů při letech do vesmíru.

Nejmladší člověk ve vesmíru

Nejmladší člověk ve vesmíru byl Germanov Stepanovič Titov. Chyběl mu měsíc do 26. narozenin, když v srpnu 1961 odstartoval na oběžnou dráhu na palubě sovětské kosmické lodi Vostok 2. Byl druhým člověkem, který obletěl Zemi a během svého 25hodinového letu provedl 17 obletů kolem naší planety.

Titov byl také prvním člověkem, který spal ve vesmíru.

Nejvíce dní ve vesmíru

Ruský kosmonaut Valerij Poljakov strávil na palubě vesmírné stanice Mir téměř 438 dní v kuse, od ledna 1994 do března 1995. Je tak držitelem rekordu v nejdelším pobytu člověka ve vesmíru.

Nejvíce po sobě jdoucích dnů ve vesmíru amerického kosmonauta je 340 dní, což se stalo, když se Scott Kelly zúčastnil roční mise na Mezinárodní vesmírnou stanici v letech 2015-16 (spolu s ruským kosmonautem Michailem Borisovičem Kornijenkem).

Nejdelší samostatný let ženy se uskutečnil v letech 2016-2017. Americká astronautka Peggy Whitsonová strávila na palubě vesmírné stanice 288 dní.

Nejkratší vesmírná mise

Alan Shepard se 5. května 1961 stal prvním Američanem ve vesmíru. Shepardův suborbitální let ve raketě NASA Freedom 7 trval pouhých 15 minut a vynesl ho do výšky 115 mil (185 km). Přistál v Atlantickém oceánu 486 km od svého startovacího místa na Floridě.

Shepard později získal víc než jen tuto krátkou cestu do termosféry. V roce 1971 se vydal na Měsíc v rámci mise NASA Apollo 14. Během tohoto letu vytvořil 47letý astronaut další rekord a stal se nejstarším člověkem, který se procházel po povrchu jiného světa.

Nejvzdálenější vesmírná mise

Nešťastná třináctka?

Rekord v největší vzdálenosti od Země. V dubnu 1970 se posádka Apollo 13 otočila kolem odvrácené strany Měsíce ve výšce 158 mil (254 km), čímž se dostala na vzdálenost 248 655 mil (400 171 km) od Země. Je to nejdál, co kdy byli lidé od Země.

Mise probíhala 11. – 17. dubna 1970. První dny letu probíhaly hladce. Ale 13. dubna (zase nešťastná třináctka?) se v řídícím středisku ozvala legendární věta: „Houstone, máme problém.“

O Apollu 13 byl natočen film.

Nejvíce celkového času stráveného ve vesmíru

Tento rekord drží ruský kosmonaut Gennadij Padalka, který během pěti kosmických letů nalétal něco málo přes 878 dní. To je téměř dva a půl roku (2 roky, 4 měsíce, 3 týdny, 5 dní) strávených kroužením kolem Země rychlostí asi 28 164 km/h.

Mezi ženami drží rekord astronautka NASA Peggy Whitsonová, která ve vesmíru strávila více než 665 dní. To je rekord, který je výzvou pro každého amerického astronauta.

Nejdéle nepřetržitě obydlená kosmická loď

Tento rekord patří Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Orbitální laboratoř v hodnotě 100 miliard dolarů je nepřetržitě obsazena od 2. listopadu 2000.

Nejdelší mise raketoplánu

Raketoplán Columbia odstartoval na misi STS-80 19. listopadu 1996. Původně se měl vrátit na Zemi 5. prosince, ale špatné počasí posunulo přistání o dva dny. Když se Columbia konečně vrátila domů, strávila ve vesmíru téměř 17 dní a 16 hodin, což je rekord pro misi raketoplánu.

Culumbia měla i jednu temnou stránku letů. 19. března 1981 došlo během pozemních testů k nehodě, při níž došlo k úniku dusíku. Dva lidé zahynuli.

Nejvíce času na Měsíci

V prosinci 1972 Harrison SchmittEugene Cernan z mise NASA Apollo 17 strávili necelých 75 hodin, více než 3 dny, výzkumem povrchu Měsíce. Provedli rovněž tři měsíční procházky, které trvaly celkem více než 22 hodin.

Američan Eugene Cernan patřil mezi astronauty slovenského a českého původu.

Apollo 17 bylo poslední vesmírnou lodí, kdy lidé cestovali na Měsíc.

První měsíční procházka se uskutečnila 20. července 1969 během Apolla 11, kdy Neil Armstrong vystoupil z lunárního modulu Eagle. Krátce za ním následoval jeho kolega z posádky Buzz Aldrin. Měsíční procházka trvala něco málo přes 2 hodiny a 31 minut.

Další historii již nebudeme sledovat. Dnes do vesmíru létá mnoho astronautů z mnoha zemí. Roboti mnoha zemí s vyspělými technologiemi se úspěšně dostali na Měsíc a Mars, i na komety, z kterých odebrali vzorky pro vědecké zkoumání.

Můžeme se těšit na blízkou dobu, kdy mise Artemis a podobné plánují to, co se lidstvu zatím nikdy nedovedlo. Včetně osídlování Měsíce a možná Marsu.

Zdroj: NASA

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz