Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jablka patří mezi nejzdravější ovoce. Jejich zdravotní přínos je mimořádný

Foto: Marco Roosink/Pixabay

Antioxidanty v různých druzích ovoce a zeleniny, včetně jablek, snižují riziko astmatu, pomáhají s regulací hmotnosti, zdravím kostí, plicními funkcemi a s ochranou trávicího traktu.

Článek

Všechny kulturní odrůdy jabloní i planě rostoucí jabloně patří do čeledi růžovitých (Rosaceae), podčeledi Pomoideae (malvoně) a tvoří rod Malus (jabloň).

Vývoj od plané jabloně ke kulturnějším formám byl sledován na planě rostoucích jabloních severně od pohoří Ťan-Šan a na Kavkaze. Původ rozšíření je rozsáhlé a zahrnuje západní Altaj, východní Sibiř, Mandžusko, východní Mongolsko, Koreu, Japonsko a západní Čínu až k Himálaji.

Stromy jsou mrazuvzdorné, velmi úrodné. Snesou až -40 °C. Kulturní odrůdy snesou o něco menší mráz.

V Čechách rozeznáváme 4 zóny přírodních podmínek, podle vhodnosti pěstování jednotlivých odrůd.

Po celém světě se pěstuje kolem 7500 odrůd jablek. Největšími světovými producenty jablek jsou Čína, Spojené státy, Turecko, Polsko a Itálie.

Jablka mají vysoký obsah polyfenolů, které fungují jako antioxidanty. Nacházejí se především ve slupkách plodů - exokarpu. Díky tomu jablka mohou zmírnit astma, Alzheimerovu chorobu, a zároveň pomáhají s regulací hmotnosti, zdravím kostí, plicními funkcemi a tvoří gastrointestinální ochranu.

V jablkách, podle odrůd, je celkem dost vitaminu C, zejména ve slupkách. Proto není dobře jablka odkrajovat a jíst pouze dužninu. Ve slupkách je zároveň nejvíc vlákniny. Vláknina v jablkách obsahuje nerozpustnou vlákninu, ta neabsorbuje vodu. Tato vláknina zvyšuje objem ve střevním traktu a napomáhá střevní peristaltice.

Jablka obsahují i rozpustnou vlákninu, například pektin. Pektin pomáhá předcházet hromadění cholesterolu ve výstelce cév. Tím zároveň pomáhá předcházet ateroskleróze a srdečním chorobám obecně. Zvyšuje podíl HDL cholesterolu, pro život nezbytného.

Konzumace jablek má blahodárné účinky na lidský organismus. Studie z roku 2017 publikovaná v časopise Nutrients naznačuje, že antioxidanty v různých druzích ovoce a zeleniny, včetně jablek, potenciálně snižují riziko astmatu tím, že pomáhají kontrolovat uvolňování volných radikálů ze zanícených buněk v dýchacích cestách a v krvi bohaté na kyslík přicházející ze srdce.

Nadměrná konzumace jablek nepřináší žádné závažné problémy. Pouze tím, že jablka obsahují kyseliny, mohou poškodit zubní sklovinu. Na to ale stačí po jídle si vyčistit zuby.

Organizace Environmental Working Group, která se zabývá životním prostředím a lidským zdravím, došla k závěru, že 98 procent komerčních jablek má na slupce zbytky pesticidů. Skupina však také uvedla, že „zdravotní přínosy stravy bohaté na ovoce a zeleninu převažují nad riziky expozice pesticidům.“

Obvykle pomůže dobré omytí jablek, ne jen jejich opláchnutí.

Jsou semena jablek k jídlu? Ano, jsou. Jablečná semena sice obsahují chemickou sloučeninu amygdalin, která může při kontaktu s trávicími enzymy uvolňovat kyanid, silný jed. Celá semena projdou vaším trávicím systémem relativně nedotčená, ale pokud semena žvýkáte, můžete mít problémy.

Amygdalin se vyskytuje i v peckách švestek, broskví, meruněk, v hořkých mandlích a v dalších semenech ovoce i zeleniny.

Podle Johna Frye, konzultanta v oblasti potravinářské vědy, asi 1 miligram kyanidu na kilogram tělesné hmotnosti zabije dospělého člověka. Jenomže k usmrcení člověka by bylo třeba rozkousat asi 150 jablečných semen, abyste dostali smrtelnou dávku.

Podle University of Illinois Extension se jablka konzumovala nejméně 6500 let před naším letopočtem. V odkazu najdete, jak nejlépe pěstovat jablka a jak se starat o stromy i plody.

Zdroj: Malá pomologie 1, jablka. Autoři: Ing. Antonín Dvořák, Ing. Jiří Vondráček, CSc. Vydáno v roce 1969.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz