Hlavní obsah

Jste heterosexuální, nebo se cítíte jako transgender, cisgender, queer?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Termín transgender jsou lidé, jejichž genderová identita se liší od pohlaví, s kterým se narodili. Transgender lidé často čelí diskriminaci i při použití toalety. Změnit genderovou identitu nelze.

Článek

Manželství pro všechny. Mělo by platit opravdu pro všechny? Přijímáme slepě zákony Západu, nebo to opravdu chce většina?

Co znamená transgender? Zde je historie transgenderu.

Transgender je zastřešující termín, který popisuje lidi, jejichž generové vyjádření neodpovídá pohlaví, které jim bylo přiděleno při narození. Například transgender osoba se může identifikovat jako žena, přestože se narodila s mužskými genitáliemi.

Být transgender znamená pro různé lidi různé věci, podle Národního centra pro transgenderovou rovnost (NCTE). „Neexistuje jediný způsob, jak být transgender, a neexistuje jediný způsob, jak by transgender lidé mohli vypadat nebo se cítit,“ uvádí organizace na svých webových stránkách.

Vnitřní pocit člověka, že je mužem, ženou, nebo něčím jiným, je jeho genderová identita. U cisgender nebo netranssexuálů se jejich genderová identita shoduje s pohlavím při narození. U transsexuálů se tyto dvě věci neshodují.

Někdy se genderová identita člověka nevejde do dvou možností. Lidé, kteří se považují za muže i ženy, ale také ani za muže, ani za ženy, nebo jsou zcela mimo tyto kategorie, se mohou identifikovat jako genderqueer, uvádí organizace Human Rights Campaign (HRC), která hájí práva LGBTQ. (LGBTQ označuje komunitu leseb, gayů, bisexuálů, transsexuálů a queer, nebo zpochybňujících jedinců).

Genderové vyjádření člověka může, ale nemusí být v souladu s očekáváním společnosti ohledně mužnosti nebo ženskosti, podle HRC. Termín „genderově nekonformní“ označuje lidi, jejichž genderové vyjádření se liší od konvenčních očekávání maskulinity nebo feminity. Aby to bylo ještě složitější, ne všichni genderově nekonformní lidé se však identifikují jako transgender a ne všichni transgender lidé se identifikují jako genderově nekonformní.

Pohlaví a gender jsou dva různé pojmy. Pohlaví člověka se vztahuje k jeho biologickému statusu muže nebo ženy. Podle Americké psychologické asociace (APA) závisí určení pohlaví člověka především na různých fyzických charakteristikách, včetně chromozomů, reprodukční anatomie a pohlavních hormonů.

Pohlaví je společenský konstrukt, který se zabývá očekávaným chováním, rolemi a aktivitami typickými pro různá pohlaví, uvedla APA. Genderové role, které se v různých kulturách liší, ovlivňují to, jak se lidé chovají a jak se cítí.

Sexuální orientace se liší od genderové identity. Sexuální orientace je fyzická, emocionální nebo romantická přitažlivost člověka k jiné osobě, zatímco genderová identita je o vlastním pocitu sebe sama, podle antidiskriminační organizace GLAAD.

Transgender lidé mohou být heterosexuálové, lesby, gayové nebo bisexuálové. Například člověk, který se narodí s mužskými genitáliemi, se může stát ženou, ale může být přitahován ženami. V tomto případě se osoba může identifikovat jako lesba, i když se narodila s mužskými genitáliemi.

Změnit genderovou identitu nelze, tvrdí GLAAD. Pomohou hormony a chirurgický zákrok, ale podle HRC si mnoho transgender lidí nemůže dovolit lékařské ošetření, nebo nechtějí.

Po tranzici si transgender lidé často mění jména, buď na taková, která jim vyhovují, nebo na něco neutrálního. Podle HRC je považováno za neslušné nazývat lidi, kteří prošli tranzicí, jejich dřívějším jménem a je vhodné se jich uctivě zeptat, jak se jmenují a jaká jména preferují.

Transgender žena by měla být oslovována „ona“, pokud to preferuje. Někteří transgender lidé nevěří v binární genderová označení a dávají přednost „oni“, nebo negenderovému zájmenu „ono“.

V roce 2012 Americká psychiatrická asociace oznámila, že nová verze Diagnostického a statistického manuálu duševních poruch (DSM-5) nahradí termín „porucha pohlavní identity“ neutrálním termínem „genderová dysforie“. V roce 2019 Světová zdravotnická organizace odstranila termín „porucha pohlavní identity“ ze svého seznamu duševních chorob, uvedla CBS.

Transgender lidé často čelí diskriminaci i při použití toalety. V průzkumu veřejného mínění z roku 2016 46 % respondentů uvedlo, že transgender osoby by měly používat toalety přiřazené k jejich rodnému pohlaví, zatímco 41 % uvedlo, že tito jedinci by měli mít možnost používat toaletu, která odpovídá jejich identitě.

Dnes je transgender běžnou věcí a v západní civilizaci se nad ní málokdo pozastavuje. Naopak, vymýšlí se zákony, jak zlegalizovat transgender na úroveň heterosexuálních lidí, na úroveň novodobého „manželství pro všechny“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz