Hlavní obsah
Věda

Kde se nalézá hrobka Čingischána, sjednotitele obrovské říše?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Čingischán sjednotil Mongoly a vytvořil obrovskou říši, která se v době jeho smrti v roce 1227 rozprostírala od Tichého oceánu až po Ukrajinu. Jeho nástupci pokračovali v dobývání ještě většího území.

Článek

Kde je tedy tento charismatický dobyvatel pohřben? Má monumentální hrobku, nebo mauzoleum, jako první čínský císař Čchin? Kde je Čingischánova hrobka, nikdo neví a je nepravděpodobné, že by byla v dohledné době nalezena.

Hrobka, ať už je kdekoli, „je velmi důležitá pro obyvatele Mongolska a má téměř náboženský podtext,“ říká profesor antropologie William Honeychurch, Ph.D. Odmítl spekulovat o tom, kde by se hrobka mohla nacházet.

Jednou z možností je, že Čingischán byl pohřben ve východní mongolské provincii Khentii, kde se narodil. „Myslím, že hrobka je v horách v provincii Khentii,“ řekla profesorka východoasijského umění na Pensylvánské univerzitě Nancy Steinhardtová, Ph.D. „Nemyslím si, že se v dohledné době najde,“ dodala.

„Neexistuje žádný historický nebo archeologický záznam, který by popisoval fyzický vzhled této hrobky,“ napsal tým vědců ve studii publikované v roce 2014 v časopise PLOS One. Výzkumníci použili satelitní snímky k hledání hrobky a satelitní průzkum identifikoval řadu archeologických pozůstatků, ale ne hrobku Čingischána.

Tajná historie Mongolů, anonymně napsaný mongolský záznam, který se datuje do doby po Čingischánově smrti, se o jeho hrobce nezmiňuje. Říká pouze, že v roce 1227 „vstoupil na nebesa“.

Text však uvádí, že Čingischán měl silný vztah k Burkhan Chaldúnu, posvátné hoře v provincii Chentii. Záznam uvádí, že v mládí Čingischán použil topografii hory, aby unikl nepřátelům, kteří ho pronásledovali. V záznamu je údajná citace Čingischána: „Každé ráno budu obětovat Burkhan Chaldúnu, každý den se k němu budu modlit: potomstvo mého potomstva na to bude pamatovat a bude činit totéž!“ To vedlo k otázkám, zda je u hory pohřben, ale dosud zde nebyla nalezena žádná hrobka.

Čingischán zemřel ve věku 67 let. V té době se svou armádou bojoval v dnešní severozápadní Číně. To mohlo ztížit převoz jeho těla do Mongolska, napsal historik Frank McLynn ve své knize Čingischán: Muž, který dobyl svět. Mohl být asi 500 kilometrů od dnešních mongolských hranic.

Mongolové v té době možná neznali balzamovací techniky a museli být nuceni pohřbít Čingischána jinde, protože nemohli dostat jeho tělo do Mongolska dříve, než se rozloží, napsal McLynn. Je možné, že Čingischánovy ostatky a hrobka se nacházejí v oblasti Ordos v severozápadní Číně, napsal McLynn.

Benátský kupec a badatel Marco Polo, který žil v letech 1254 až 1324 a strávil asi 17 let v Číně, uvedl v knize The Travels of Marco Polo, že 20 000 lidí, kteří věděli o umístění hrobky, bylo zabito ve snaze udržet její polohu v tajnosti. Polovy příběhy byly v knize zaznamenány spisovatelem jménem Rustichello da Pisa a kniha byla vydána kolem roku 1300.

Marco Polo psal o Čingischánovi desítky let po jeho smrti. Není tedy jisté, zda jsou Polova tvrzení pravdivá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz