Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chtěli byste být po smrti zmrazeni? Kryonika od počátků k dnešku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Na počátku 60. let 20. století skupina nadšenců rozvinula koncept zmrazení lidí ihned po jejich smrti. Účelem bylo oživit je, až se najde léčba na nemoci, které vedly k jejich smrti.

Článek

12. ledna 1967 se James Bedford, emeritní profesor psychologie na Kalifornské univerzitě, stal prvním člověkem, který byl uveden do hibernace tím, že několik hodin po své smrti byl „zmrazen“. Byl umístěn do kontejneru se suchým ledem. Pak byl přemístěn do nádoby s tekutým dusíkem a po 15 letech přesunut do druhého kryokonzervačního boxu v nadaci Alcor Life Extension Foundation ve Scottsdale v Arizoně, kde je doposud.

V současné době se můžeme usmívat, jaká to tehdy byla primitivní a téměř nefunkční metoda.

První pokus o kryokonzervaci totiž neproběhl moc hladce.

Bedford zemřel dřív, než byly dokončeny všechny přípravy na jeho kryokonzervaci. Takže místo toho, aby mu vypustili krev a nahradili ji upraveným nemrznoucím roztokem, který by chránil tělesné tkáně před poškozením mrazem, tým jednoduše vstříkl nemrznoucí směs do Bedfordových tepen, aniž by krev odstranil.

Jenomže v roce 1991 se zjistilo, že zmrzlé tělo neutrpělo žádné zjevné poškození. Teď ale nastává otázka, co se zmrzlým tělem dělat.

„Reanimace nebo simulace je zavrženíhodná falešná naděje, která je mimo příslib technologie a je zcela jistě nemožná se zmrzlou, mrtvou tkání, kterou nabízí ‚kryonický‘ průmysl,“ napsal neurovědec Michael Hendricks z McGill University v Montrealu v Kanadě v Technology Review.

Kryonický průmysl kategoricky nesouhlasí se svými kritiky.

Alcor naopak na svých webových stránkách tvrdí, že „nejsou známy žádné důvěryhodné technické argumenty, které by vedly k závěru, že kryonika, prováděná za dobrých podmínek, by dnes nefungovala“. Společnost dodává: „Kryonika je víra, že nikdo není skutečně mrtvý, dokud se neztratí informační obsah mozku, a že nízké teploty mohou této ztrátě zabránit.“

Kontroverze rozhodně neodradily kandidáty na kryokonzervaci. Na celém světě je nyní víc než 250 osob umístěno v kryonických zařízeních, přičemž minimální náklady na osobu v USA činí kolem 28 000 dolarů.

Ruská společnost KrioRus nabízí sníženou sazbu začínající na 12 000 dolarech s podmínkou, že uskladní několik lidských těl a různé domácí mazlíčky a další zvířata ve společných Dewarových kontejnerech. Jednotlivé smlouvy mohou specifikovat délku uložení. V současné době jsou USA a Rusko jedinými zeměmi, které mají zařízení, která nabízejí kryokonzervaci lidí.

Reakce veřejnosti na tuto technologii nebyla zrovna kladná, když se odhalilo, že baseballová ikona Bostonu Red Sox Ted Williams byl v roce 2002 zmrazen v zařízení Alcor s hlavou oddělenou od těla. Propagátoři kryoniky tvrdí, že zmrazení může zachovat obsah mozku jednotlivců, i když jejich těla nemohou být oživena. To údajně otevírá možnost stahování kryokonzervovaných osobností do robotického těla budoucnosti.

Aby se zabránilo poškození buněčných stěn ledovými krystaly ve zmrazeném stavu, kryokonzervativci nahrazují zásobování těla krví směsí nemrznoucích a konzervačních látek pro orgány, technikou vyvinutou k uchování zmrazených vajíček pro léčbu neplodnosti. Navíc začali používat moderní kryobiologii a nanobiologii.

Vzdálený sen

Vědci, jako je například Barry Fuller, profesor chirurgie a nízkoteplotní medicíny na anglické University College v Londýně, zdůrazňují, že dokonce i zachování částí těla takovým způsobem, aby zůstaly životaschopné po rozmrazení, zůstává vzdáleným snem.

„Probíhá výzkum těchto vědeckých výzev a potenciální budoucí demonstrace schopnosti kryokonzervovat lidské orgány pro transplantaci by byla hlavním prvním krokem k prokázání tohoto konceptu,“ napsal The Guardian. „Ale v tuto chvíli toho nemůžeme dosáhnout.“

Zdroje: odkazy v článku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz