Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proč hranolky chutnají tak mizerně, když jsou studené

Foto: pixabay

Teplé, zlatavé, křupavé a všestranně dokonalé hranolky a opečené brambory má rád kdekdo.

Článek

Anketa

Jak máte hranolky nejraději?
čerstvé horké hranolky
93,3 %
studené hranolky
0 %
ohřívané hranolky
6,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Objednáte si jídlo v zatavené krabici a jako příloha jsou právě hranolky nebo zapečené brambory. Jak to, že ať studené, nebo ohřáté budou stejně bez chuti, mdlé jakoby nacucané vodou a rozmočené? Že se změní jejich konzistence i chuť natolik, že je budete jíst spíš „za trest“? Existuje vůbec něco horšího než staré, studené hranolky?

„Jedním z hlavních důvodů, proč hranolky ztrácejí svou kvalitu, když jsou studené, je to, že se mění jejich struktura,“ říká Matt Hartings, odborný asistent chemie na Americké univerzitě ve Washingtonu, D.C.

„Tuto změnu textury lze vysvětlit chemickým složením brambor. Brambory jsou plné škrobu. Chutnají dobře, když jsou hydratované. Přemýšlejte o škrobech v bramborách jako o malých křišťálových kuličkách. Při opravdu vysokých teplotách (jako ve fritézách) se do těchto koulí dostane voda a naplní je jako balónky. Místo malé, tvrdé koule skončíte s něčím ‚nafoukanějším‘. A tato ‚nafouklá‘ textura je něco, co se lidem opravdu líbí“, říká Matt Hartings.

„Ale jak hranolky vychladnou, voda se začne pohybovat z krystalů a vy ztratíte nadýchanou strukturu. Hranolky se stávají krystaličtějšími a zrnitějšími. A kam jde voda, když opouští škrobové výrobky? Přímo do kůrky“, dodává Hartings.

Jak píše Matt Hartings: studené hranolky a opečené brambory přijdou o svojí křupavou kůrku a promění se v rozmočenou, nechutnou hmotu.

Jak vám chutná například studená, vyčichlá káva? Nebo snad máte rádi vystydlý, tuhý „smažák“?

Teplota také částečně vysvětluje, proč se chuť hranolků mění, když se ochlazují. Teplo může zvýraznit chuť potravin.

Čerstvé hranolky mají skvělou vůni, ale když jsou studené, o tu vůni přijdou. Bez vůně ztratí i chuť.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz