Hlavní obsah
Věda

První živý tvor na oběžné dráze Země byla Lajka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Lajka byl černobílý kříženec, který se původně jmenoval Kudrajavka. Její pozdější jméno vzniklo, když štěkala během rozhlasového přenosu z vesmíru.

Článek

Všichni známe Lajku jako prvního psa, který v raketě obletěl Zemi. Jak to s Lajkou vlastně bylo? 3. listopadu 1957 byla ze Sovětského svazu vypuštěna družice Sputnik 2 se psem jménem Lajka.

Lajka nebyla prvním zvířetem ve vesmíru. Prvenství patří octomilkám, které Spojené státy vypustily na suborbitální misi v únoru 1947. Navzdory své slávě také nebyla prvním psem ve vesmíru. Sovětský svaz v roce 1951 vypustil dva psy jménem Dezik a Tsygan. Tato zvířata ve vesmíru sice byla, ale pouze nakrátko a jen na hranici vesmíru.

Lajka, moskevský pouliční pes, se stal prvním tvorem, který obíhal Zemi. Bohužel ale plánovaně zemřel ve vesmíru na oběžné dráze.

Jaký byl původ Lajky? Moskevský pouliční pes, který byl vybrán podle přísných kritérií.

Lajka byl černobílý kříženec, který se původně jmenoval Kudrajavka. Její pozdější jméno vzniklo, když štěkala během rozhlasového přenosu z vesmíru. (V americkém tisku byla někdy nazývána Muttnik.) Lajka podle NASA vážila v době svého letu asi 13 liber (6 kilogramů).

Sovětští raketoví vědci chtěli vyslat psy do vesmíru, aby lépe pochopili, co může start, mikrogravitace a další aspekty kosmických letů udělat s lidským tělem. Sbírali tedy toulavé psy, o kterých si mysleli, že by se na misi hodili.

Musela to být fena, údajně pro snadnější manipulaci. Aby byly videozáznamy jasnější, nesměla mít stejnou barvu srsti.

Vybrána byla i pro své vlastnosti. Pes musel být tolerantní k hlasitým nahodilým zvukům, změnám tlaku vzduchu a samozřejmě musel být poslušný. Výzkumníci podrobili konečné kandidáty testovacím jízdám v malých kapslích, z nichž některé trvaly týdny, uvádí Smithsonian Magazine.

Místo Lajky měla původně letět Albina, ta ale před letem porodila štěňata.

Sputnik 1, který byl vypuštěn 4. října 1957, byla koule o hmotnosti 83 kilogramů o velikosti plážového míče, která při oběhu kolem Země v podstatě jen vydávala pípání, i když tato pípání šokovala svět. Byl to první pozemský výrobek ve vesmíru.

Sputnik 2 byl vypuštěn jen o měsíc později.

Sonda byla mnohem větší a propracovanější než její předchůdce. Družice byla 4 metry vysoká a 2 metry v nejširším místě a podle NASA vážila 508 kg. Družice nesla vědecké přístroje pro měření slunečního a kosmického záření, stejně jako kabinu pro Lajku o délce 80 cm a průměru 64 cm, která byla vybavena videokamerou.

Lajka mohla sedět nebo ležet v kabině, která byla vybavena systémem regenerace vzduchu a polstrováním. Lajka, oblečená v postroji, primitivním hygienickém zařízení a sadě elektrod, měla podle NASA přístup k jídlu v želatinované formě a k vodě. První telemetrie ukázala, že Lajka byla rozrušená, ale jedla jídlo.

Sputnik 2 byla sebevražedná mise. Družice nebyla navržena tak, aby se bezpečně vrátila na Zemi, a sovětský vesmírný program nechtěl start odložit.

Telemetrická data ukázala, že Lajka start přežila, uvedl Anatolij Zak z RussianSpaceWeb.com. Zpočátku Sověti tvrdili, že pes zemřel bezbolestně po týdnu na oběžné dráze Země. Tato zpráva však byla v průběhu let zpochybněna.

O několik desetiletí později několik ruských zdrojů odhalilo, že Lajka přežila na oběžné dráze čtyři dny a pak zemřela, když se kabina přehřála na 90 stupňů.

Baterie Sputniku 2 se vybily 10. listopadu 1957 a sonda přestala vysílat data domů. Sonda pokračovala v obletech Země až do 14. dubna 1958, kdy vstoupila do atmosféry po 162 dnech ve vesmíru a shořela.

Trvalo ještě několik let, než se první člověk dostal do vesmíru. Sovětský svaz 12. dubna 1961 vypustil kosmonauta Jurije Gagarina na orbitální misi a bezpečně ho dopravil zpět na Zemi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz