Hlavní obsah
Věda

Recyklovaná voda ze splašků by vám mohla téct z kohoutků doma jako pitná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Pokud by se použila správná technologie, vyčištěné odpadní vody mohou být použity nejen k zalévání rostlin nebo čištění komunikací, ale i k pití.

Článek

Odpadní vody projdou čistírnou odpadních vod. Ale co kdyby prošly další úpravou a tekla by vám doma z kohoutků?

Pili byste recyklovanou vodu, vypouštěnou jako odpad z domácností?

Množství pitné vody je stále méně. Proto se udělal výzkum, jak zpracovávat odpadní vody na pitnou vodu. Na vodu, která by byla přiváděna zpět do vašich domácností jako pitná.

Víme, že na světě jsou oblasti, kde je o pitnou vodu nouze. Víme, že recyklovaná voda se používá k zalévání rostlin, v létě ke kropení prašných silnic, že má mnoho využití.

Také víme, že při letech do vesmíru se veškerá, i odpadní voda recykluje a znovu používá jako pitná. Jistě, ve vesmírné raketě nebo na mimozemském tělese to bude běžné.

Ale dovedete si představit, že vám podobná recyklovaná voda poteče doma z kohoutku?

Kanalizaci rozdělujeme na dešťovou, ta zabraňuje rozlévání vody po plochách a jejich zamokření. A pak oddělenou splaškovou kanalizaci, která odvádí splaškovou vodu do čistíren odpadních vod.

Splašková voda je směs odpadních vod z domácností. Po jejím vyčištění je vypouštěna do nějakého recipientu, to je vodní tok, který se postupně vlévá do větších řek, až nakonec do moře.

Pokud by se použila správná technologie, vyčištěné odpadní vody by mohly být použity nejen k zalévání rostlin nebo čištění komunikací, ale i k pití.

Proces čištění, natolik dokonalý, který by vodu zbavil veškerých nežádoucích bakterií a rozpuštěných i nerozpuštěných látek a splňoval by parametry pitné vody, by mohl dávat vodu zpět do systému pitných vod.

Veškeré množství pitné vody na planetě je méně než 2,5 %, ostatní voda je v mořích. Jsou oblasti, kde voda není vůbec a musí se dovážet. Recyklovaná voda může značně snížit nedostatek a ubývání pitné vody na planetě.

Je zde ale psychologická hranice. Jaká by byla vaše reakce, kdyby vaše město navrhlo, že recyklovaná splašková voda, po precizním vyčištění, bude použita jako pitná?

V podstatě platí, že čím více fyzického kontaktu má člověk s recyklovanou vodou, tím menší je pravděpodobnost, že ji přijme.

Většina lidí nemá problém používat recyklovanou vodu k čištění ulic, ale když si ji pustí ve sprše, reakce budou odmítavé. A naprosto odmítavé budou, když tato voda bude téct z kohoutku a bude používána na vaření i pití.

Jak překročit tuto psychologickou hranici?

Zdravotní riziko bude prvním případem odmítání. Následovat bude zřejmě odpor k užití vody, kterou, byť vzdáleně, někdo vypouštěl jako odpad.

Na druhé straně se najdou jedinci, kteří budou věřit, že pít recyklovanou vodu je normální, zlepší to žití na planetě a je to nutné místo dovážení vody. Ten, kdo si uvědomí, že musíme chránit planetu, ať už omezením spotřeby energií, nebo snižováním emisí látek, způsobujících globální oteplení, s tím jistě nebude mít problém.

Proenvironmentální identita, tedy to, jestli někdo tuto vodu přijme, má jednoznačný přínos, protože se jedná o chování, podporující životní prostředí.

Technologie zpracování odpadní vody nejen na užitkovou, ale i pitnou, musí být stejně bezpečná jako současná technologie, kdy se upravuje voda z vodních toků; musí zaručit, že voda bude mít stejné parametry, jako ta, co lidem dnes doma teče z kohoutků.

Uběhne ještě nějaký čas, než si lidé zvyknou na to, že příroda už jim nemůže v neomezeném množství dávat to, co doposud.

V blízké budoucnosti si v restauraci objednáte láhev recyklované vody a nebude vám to vadit. Až půjdete do supermarketu, vůbec si nemusíte uvědomit, že jste si právě koupili balenou pitnou recyklovanou vodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz