Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proč by slepičí vejce měla být základem vašeho jídelníčku

Foto: congerdesign/Pixabay

Slepičí vejce obsahují zásadní živiny, důležité pro život člověka. Konzumace vajec dokonce snižuje hmotnost a zvyšuje pocit sytosti. Najdete v nich ale i cholesterol.

Článek

Slepičí vejce jsou velice důležitou složkou lidské potravy, přestože mnoho lidí o tom pochybuje. Vejce o hmotnosti 50 gramů obsahuje přibližně 6,29 g bílkovin, 0,56 g sacharidů, 2 g mononenasycených tuků, 0,7 g polynenasycených tuků. Z jiných látek důležitých pro život vejce obsahují vápník, železo, hořčík, fosfor a spoustu vitaminů, kromě vitaminu C. Významný je obsah antioxidačních karotenoidů luteinu a zeaxantinu.

Mononasycené a polynasycené tuky jsou výživovými poradci doporučovány například jako prevence kardiovaskulárních onemocnění a cévní mozkové příhody. Zároveň příznivě ovlivňují hladinu krevních tuků. Tyto tuky mohou dokonce zabránit ztrátě centrálního vidění (makulární degeneraci). Jde o velice závažnou poruchu zraku, při které může dojít až k oslepnutí.

Pochopitelně existují onemocnění, kde je třeba omezit nejen vejce, ale i jiné potraviny, například cukrovka, která se pravidelnou konzumací vajec může zhoršovat. Stejně tak je třeba dávat pozor na čerstvost vajec. Starší, uchovávané v teple, mohou obsahovat salmonelu. Pro množení salmonely je optimální teplota kolem 37 °C.

Problém s vysokým cholesterolem není ve vejcích, ale spíše v potravinách, ke kterým se vejce používají. Jde například o slaninu, klobásy, šunku a další potraviny, obsahující nasycené tuky nebo trans tuky. Nasycené tuky jsou obsaženy především v živočišných tucích a v palmovém oleji. Pro zdravého člověka s dostatkem pohybu jsou v menších dávkách naprosto neškodné.

Pokud se chcete zcela vyvarovat cholesterolu, jezte pouze vaječný bílek, protože pouze žloutek obsahuje cholesterol. Na trhu existuje spousta potravin, jejichž základem je pouze bílek.

Byla provedena randomizovaná zkřížená klinická studie, odkaz je zde, kdy se srovnávaly účinky denní konzumace dvou vajec s balíčkem ovesných vloček po dobu čtyř týdnů. Mezi jednotlivými dietami nebyl zjištěn žádný rozdíl v poměru cholesterolu LDL (cholesterol s nízkou hustotou) a HDL (cholesterol s vysokou hustotou). Zároveň byl měřen pocit sytosti. Lidé, konzumující vejce, se během dne cítili sytější než po jídle ovesných vloček.

V minulosti byla konzumace vajec kontroverzní kvůli obsahu cholesterolu. Studie prokázala, že konzumace jednoho vejce denně snižuje inzulínovou rezistenci (sníženou schopnost reakce tkání na inzulin) a přispívá k vyššímu úbytku hmotnosti spojenému se zvýšenou sytostí. Pozitivní vliv vajec v potravě je zřejmý; samozřejmě záleží na množství. Jedno či dvě vejce denně člověku rozhodně neuškodí.

Další zdroje:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/expert-answers/cholesterol/faq-20058468#:~:text=Chicken%20eggs%20are%20an%20affordable,fats%20and%20saturated%20fats%2C%20do

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7400894/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz