Hlavní obsah
Věda

Vesmírná mise společnosti SpaceX - start v sobotu 18. 11. 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixapay

Systém Starship od společnosti SpaceX měl premiéru letu do kosmu 20. 4. 2023. Starship odstartoval z kosmodromu na jihu Texasu. Poněkud se nepovedl. Vesmírná loď byla krátce po startu zničena.

Článek

SpaceX na Twitteru uvedla, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení“ a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze připravit další zkoušku.

Škody v okolí kritizovali ekologičtí aktivisté i místní obyvatelé v blízkosti zařízení Starbase v Boca Chica v Texasu. Trosky z výbuchu zasáhly nejméně jedno vozidlo. Aby mohla SpaceX znovu odstartovat, potřebovala získat od FAA (federálního úřadu pro letectví) úpravu licence, která by pokrývala „všechna bezpečnostní a ekologická opatření a další platné regulační požadavky“. To společnost splnila.

Na sobotu 18. 11. 14:00 SEČ je připraven druhý start. Předpokládejme, že úspěšnější. Místo startu: Kennedyho vesmírné středisko, startovací komplex 39A, Florida.

Podrobnosti a zajímavosti

Lodi Starship (výška 50 metrů, průměr 9 metrů) a raketa Super Heavy (výška 71 metrů, průměr 9 metrů), jsou vyrobeny z nerezové oceli. Finální verze těchto znovupoužitelných strojů mají umožnit levné cesty na oběžnou dráhu Země, ale také na Měsíc a Mars.

Během druhého testovacího letu se SpaceX bude snažit otestovat nový způsob oddělení stupňů a potenciálně i návrat lodi do atmosféry.

Kombinace lodi Starship a nosiče Super Heavy má při startu celkovou hmotnost kolem 5000 tun, z čehož 4500 tun tvoří pohonné látky. Super Heavy obsahuje přibližně 3400 tun paliva a okysličovadla, zatímco Starship ponese dalších 1200 tun těchto pohonných hmot. Přibližně 78 % hmotnosti pohonných látek bude představovat kapalný kyslík, zbytek tvoří kapalný metan. Loď i raketa mají metanovou nádrž umístěnou v horní části a kyslíkovou dole. Navíc obsahují ještě menší nádrže s pohonnými látkami vyhrazenými pro přistávací manévr.

Na lodi i raketě by měly být antény pro komunikaci se satelitní sítí Starlink. Jejich použití by mělo umožnit přenos telemetrie i během návratu do atmosféry, kdy vznikající plazma obvykle způsobuje výpadky přenosu.

Přejme úspěch této misi, která je nadějí na levné cestování do vesmíru v nedaleké budoucnosti.

Zdroje: SpaceX

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz