Hlavní obsah
Cestování

Víte, jak se vždy dostat i z nejsložitějšího bludiště?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Vzpomenete si na bájný labyrint Mínótaura, který je významným prvkem řecké mytologie? Víte, jak se řecký hrdina dostal ven? Jak byste se dostali ven vy?

Článek

Nechcete se ztratit v bludišti? Když se vám to stane a ztratíte orientaci v bludišti, nezoufejte. Matematici vymysleli řešení.

Bludiště je tvořeno z mnoha složitě rozvětvených cest, ze kterých si člověk může vybírat, k cíli může někdy dojít i rozdílnými trasami. Ta nejzáludnější bludiště jsou navržena tak, aby byla co nejméně přehledná, se slepými uličkami a stejně vypadajícími křižovatkami.

Ztratit se v bludišti, není žádná legrace, a když se ocitnete v bludišti bez mapy nebo pohledu z ptačí perspektivy, může být obtížné vybrat si, kterým směrem se vydat. Existuje však úžasně jednoduché pravidlo, které vás vždy dostane z bludiště, bez ohledu na to, jak je složité: vždy odbočte doprava.

Touto metodou lze vyřešit jakékoli standardní bludiště. Chcete-li to provést, položte jednu ruku na stěnu bludiště, když jdete dovnitř, a držte ji tam. Pokaždé, když přijdete na křižovatku, pokračujte podél zdi. Pokud je na straně, které se dotýkáte, otvor, vejděte, jinak jděte rovně. Pokud se dostanete do slepé uličky, otočte se a pokračujte dál.

Důvodem, proč to funguje, je to, že stěny jakéhokoli řešitelného bludiště budou mít vždy alespoň dva odlišné spojené kusy: jeden nalevo od optimální cesty řešení a jeden napravo. Část zdi vedle vchodu je součástí stejného souvislého kusu bludiště jako stěna u východu, a pokud na ní udržíte ruku, nakonec projdete po celé délce okraje tohoto objektu, a to bez ohledu, kolik zákrut to obnáší.

Rozhodně to není ta nejjednodušší cesta. Může se stát, že projdete i víc než polovinou bludiště, než najdete východ. Ale zapamatovat si tohle jednoduché pravidlo se vyplatí.

Některá bludiště mají více než dva kusy. V nich nesouvislé části zdi uvnitř bludiště vytvářejí smyčky. V tomto případě, pokud začnete sledovat zeď někde uprostřed bludiště, existuje šance, že by mohla být součástí izolovaného úseku, což by vás nechalo chodit po smyčce navždy.

Pokud si všimnete, že jste se dostali do části bludiště, ve které jste již byli, můžete se upnout na protější stěnu.

Pojmy labyrint a bludiště jsou často zaměňovány, ale ve skutečnosti je mezi nimi zásadní rozdíl. Bludiště je tvořeno z mnoha složitě rozvětvených cest, ze kterých si člověk může vybírat, k cíli může někdy dojít i rozdílnými trasami. Bludiště může mít i několik vstupů a výstupů a hlavně v něm člověk může zabloudit. V labyrintu se naopak zorientujete celkem jednoduše, protože je zde jen jedna cesta vedoucí do středu a zase zpět. Labyrinty byly a jsou využívány pro skupinové rituály a meditace.

Některá bludiště u nás

Ve sportovně-rekreačním areálu Hobby park za parkem Petra Bezruče v Bohumíně naleznete stromové bludiště, které dostalo název Mauglího labyrint. Tvoří jej více než tisícovka habrů, bytelný hrad s vyhlídkovou terasou a tubusový tobogán.

Kukuřičné bludiště je v Hradci Králové. Je větší, než fotbalové hřiště.

Oblíbenou kratochvílí šlechty bývaly labyrinty. Tuto lákavou středověkou atrakci nabízí široké veřejnosti zámek Nové Hrady ve východních Čechách. Je to největší habrové bludiště ve střední Evropě se třemi kilometry cestiček a rozlohou 6000 m², na níž roste 12 tisíc keřů.

Bludiště na Petříně bylo původně zbudováno jako pavilon Klubu českých turistů na pražské Jubilejní zemské výstavě 1891.

Celou východní část zámeckého parku v Troji zabírá centrálně umístěný labyrint. Ten je vytvořen z habrových keřů a vodních překážek – příkopů.

Labyrint z habrů se nachází na jihovýchodním okraji města Brandýsa nad Orlicí mezi pomníkem Jana Amose Komenského a řekou Tichou Orlicí.

Jestliže hledáte něco, co nemá obdoby v Čechách, ba ani v Evropě, pak jste se ocitli na správné adrese. Přesně takovou raritou je labyrintárium, umístěné v loučeňském zámeckém parku. Je zde unikátní zrcadlový labyrint, největší stacionární zrcadlové bludiště na kontinentě, vybavené 120 velkoplošnými zrcadly rozmístěnými po chodbách, jejichž délka dosahuje 200 metrů.

Přijďte se podívat do zrcadlového labyrintu v Českém Krumlově, které patří mezi největší v Evropě. Tato unikátní zrcadlová síň obsahuje na 90 zrcadel, na ni navazuje menší nezvyklé křišťálové bludiště složené z čirých skel.

Zrcadlové bludiště s dvanácti pokřivenými zrcadly, která různě deformují postavu, a čtrnácti rovnými zrcadly, která stěžují orientaci, je v areálu výletního zámečku Větruše v Ústí nad Labem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz