Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zmizí cigarety do roku 2050?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Pro kuřáky to není dobrá zpráva, ale podle zprávy analytiků Citigroup by kouření cigaret mohlo být do roku 2050 vymýceno.

Článek

Kulturní i ekonomické faktory povedou k vymírání cigaret.

Zpráva je založena na trendech kouření a cenách cigaret za posledních 50 let. Vzhledem k tomu, že lékařské studie odhalily negativní dopady kouření na zdraví a následně mnoho veřejných míst kouření zakázalo, míra kouření v posledních 50 letech neustále klesá.

Zde jsou tři způsoby, jak Citigroup předpovídá, jak se míra kouření bude ve vzdálené budoucnosti projevovat po celém světě:

Scénář A pouze prodlužuje stávající trendovou linii, dokud nedosáhne nuly.

Ve scénáři B postupně méně lidí přestává, protože se blížíme k jakémusi tvrdému jádru kuřáků.

Ve scénáři C se kouření dostává do bodu zvratu, protože se stává stále nepřijatelnějším, a proto je snazší kouření regulovat. Možná to může být (nakonec) zakázáno.

Pravdou je, že kouření „leze do peněz“. Prozatím ale žádné zvýšení cen cigaret nevedlo k úbytku kuřáků; u některých lidí vedlo možná k omezení spotřeby.

Lidé jsou ale vynalézaví tvorové: cigarety si kupují v zemích, kde jsou levnější. Nebo se cigarety vyrábějí v tajných domácích výrobnách.

Koneckonců, tabák se dá v našich podmínkách pěstovat i na zahradě.

Přestat kouřit je těžké.

Vdechnutí obláčku kouře z cigarety vysílá molekuly nikotinu do mozku během několika sekund. Tam se nikotin chytí receptorů na mozkových buňkách a uvolní vlnu dopaminu, kterému se říká „hormon štěstí, ale i hormon neřesti“. Ten spustí v mozku chemické procesy, které přinášejí pocity potěšení a pohodlí.

Kromě dopaminu kouření také aktivuje uvolňování dalších molekul v mozku, díky nimž se cítíte dobře, včetně chemických látek zvaných endogenní opioidy, které zvyšují pozitivní pocity a potlačují ty negativní (podle výzkumu Michiganské univerzity z roku 2004).

Když přestanete kouřit a vaše nikotinové receptory se přestanou aktivovat, v podstatě nedostáváte tolik dopaminu, na kolik jste zvyklí. To obvykle způsobí abstinenční pocity. Mohou nastat dlouhotrvající pocity deprese a napětí.

Pro ty, kteří doufají, že přechod z běžných cigaret na „lehké“ varianty je zdravější volbou, výzkum ukázal, že tyto alternativy nesnižují celkové riziko onemocnění mezi kuřáky a mohou být dokonce problémem, stejně jako jiné nikotinové náhražky.

Použitím náhražek tělo dostává méně dopaminu a tím mohou nastat abstinenční příznaky, spojené s nedostatkem dopaminu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz