Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co vlastně chcete místo demokracie?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Lepší ilustraci zkázy jsem nenašel…

Diskuze je plná názorů vymezujících se proti liberální demokracii. Ještě jsem nečetl, co by tihle lidé chtěli místo ní…

Článek

Každý den můžeme číst pod spoustou článků názory, které odsuzují vládu, odsuzují liberální demokracii, div neoslavují ruský model vlády, ospravedlňují agresi Ruska proti Ukrajině. Na podporu Orbánovy mise u Putina jsem četl tolik nenávistných komentářů vůči nejen osobám, ale proti samotným principům demokracie. A všechno tohle ve mně plodí podivnou myšlenku - vědí vůbec tihle lidé, co dělají?

Zajisté, názory každého z nás na různé problémy mohou býti různé. Odlišné. Dokonce protichůdné. To je v pořádku a může to tak být. Protože na svůj názor, na své vidění situace má bezesporu každý z nás právo. Jenže - je to právo jen bořit? Jen ničit to, co u nás ještě zdaleka nedorostlo do dospělosti a tedy má více chyb, než jinde? Kdo dává lidem, jejichž zkušenosti a vědomosti jsou, dejme tomu, nepříliš velké a rozsáhlé (v oboru vývoje společnosti - automechanici mohou býti výborní), iniciovat a podílet se na destrukci demokratických mechanismů, které ani nechápou?

Z toho plyne další otázka - dobře vědí (nebo se tak aspoň vyjadřují), co nechtějí. Nechtějí liberální demokracii z nějakých důvodů. Nechtějí volný trh - z nějakých důvodů. Popírají klimatické změny a nechtějí jejich řešení - z nějakých důvodů. Nechtějí podporovat zbraněmi obránce Ukrajiny proti ruské agresi - z nějakých důvodů. Nechtějí toho spoustu a spoustu - z nějakých důvodů. Jsou schopni říci, co nechtějí a proč. To je legitimní.

Blbé na tom jest, že pokud by jejich nechtění zvítězilo a nabylo vrchu - výsledek bude velice podobný ilustrační fotografii, až na to, že v tomto stavu bude naše společnost a ne jakási chudák dědina po povodních. Společnost, v jejímž akordu a nějaké souhře funkcí - zdaleka ne dokonalé a kvalitní - všichni žijeme. Společnost, která má spoustu chyb, za které jsme ale odpovědni rukou společnou a nerozdílnou my všichni. Společnost, která kromě toho že má ty chyby, je schopna zajistit nějaké vzdělání, nějakou zdravotní péči, nějaké sociální jistoty, nějakou dopravu, nějaká pravidla fungování, nějakou bezpečnost. Nic z toho dokonalé, ale nějaké.

Pokud za základ fungování naší společnosti vezmeme principy demokracie, je tu cesta, která je známá a je jen a jen na nás, jak bude fungovat a půjde - li všechno tak, jak bychom chtěli, nebo hůře. Spíš hůře, ale někam, kde víme, co by býti mělo. Víme, jak by to fungovat mělo, jak bychom chtěli, aby to fungovalo a jak by to možná fungovat mohlo.

Otázka pro všechny, které jsem vyjmenoval v prvním odstavci a další, kteří jsou také proti, ale nějak jsem na ně zapomněl: Nebylo by lepší nejdřív vědět, co chceme udělat, jak to bude fungovat a pak teprve začít na tom dělat? Tedy nejdříve si uvědomit, co přijde v momentě, kdy v téhle zemi přestanou fungovat ty tolik nechtěné principy liberální demokracie? Co tedy fungovat bude? Podle vás? Jaký by měl být kýžený a očekávaný výsledek vašeho nechtění toho, co tu jest? Jak bude fungovat správa země, pokud nebude fungovat podle principů, podle kterých funguje?

Není to dlouho, co se u nás objevilo poměrně hnusné a často zbytečně používané slovo dezolát. Nemám ho rád, stejně jako nemám rád spoustu dalších slov, tvořících škatulky, do kterých se lidé zastrčí s úmyslem urazit, ponížit, znevážit toho druhého, jehož názor nám nevyhovuje či je nám cizí. Namátkou mě napadá havloid, sluníčkář, pražská kavárna, vítač, libtard…je jich spousta a mají jeden a ten samý účel. Snad jen, že slovo dezolát patří jedné skupině lidí a všechny ty ostatní té druhé. Pokusil jsem se obsah slova dešifrovat a vychází mi z toho jedno - jsou takto označováni lidé, kteří požadují destrukci jednoho, aniž by navrhli a představili možnosti jiného.

Budu velice rád, když se mi ozvete, ne vy, co se mnou souhlasíte, ale vy, které jsem jmenoval v začátku článku. Uklidněte mě, ukažte mi, že máte jasno a přesně víte, co bude potom, až…cokoliv z toho, co byste chtěli. Hlavně prosím, nehledejte nebe na zemi - to totiž nefunguje nikde na světě. Těším se, že se to slovo přestane používat, až zjistíme, že chcete zbořit něco, o čem víte(!), že je nefunkční, a vybudovat něco co fungovat určitě bude a to že víte(!) taky docela určitě. Studuji vývoj lidské společnosti už padesát let a rád si doplním znalosti.

Úmyslně jsem vynechal škatulku též hojně používanou - slovo proruský, případně proruský šváb, které je specifické a budu se mu věnovat v jiném článku. Někdy příště…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz