Hlavní obsah
Názory a úvahy

A školky zase zavřou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Některé školky na celé léto zavřou. Někteří rodiče malých dětí se tak dostanou do zoufalé situace.

Článek

Mateřské školky se chystají na prázdninový provoz. V praxi to znamená, že mnohé zavřou třeba i na šest týdnů. Pokud nemáte možnost využít sousední zařízení, nebo se vaše dítě nezvládne adaptovat na nový kolektiv (třeba proto, že má např. některou poruchu), máte většinou smůlu. Školka je vzdělávací zařízení, které povinnost provozu o velkých letních prázdninách zkrátka nemá. Pokud má otevřeno převážnou část prázdnin, jde o dobrou vůli ředitele/ky či zřizovatele, který si je vědom, že ne všichni rodiče mají šanci nalézt náhradní řešení.

Co to znamená v praxi? Pro mnoho rodičů dost zásadní komplikaci. Nežijeme ve světě, kde všichni mají nepracující a zdravé prarodiče, kteří se o svá vnoučata mohou postarat po větší část léta. Ne každý si může dovolit příměstské tábory v ceně několika tisíc korun za týden. Ne všude vám tyto akce dokáží pokrýt celé hluché období. Ne každý má přátele, kteří jsou ochotni postarat se přes léto o vaše dítě, kterému jsou třeba tři, čtyři roky. Ne každé dítě takovou situaci zvládne.

Výpověď, brigáda nebo potížista

Pro mnoho rodičů, samozřejmě zejména matek, to v extrémních případech znamená, že těsně před začátkem léta musí dát v práci výpověď. Dohodnout se se zaměstnavatelem na dvouměsíčním volnu je ve skutečnosti často nemožné. V září pak ženy obtížně hledají práci novou, protože z životopisu je zřejmé, že jde o fluktuantky, měnící zaměstnání každý rok.

Řešením mohou být i brigády. To znamená nejistotu v nejisté době, kdy nevíte, zda vás váš šéf bude ještě příští týden potřebovat. Kdy se díky prekérní práci na dohodu můžete dostat do situace, kdy si budete muset sama doplácet zdravotní pojištění a vaše důchodové pojištění vám také žádné optimisté vyhlídky skýtat nebude.

Jindy se díky vstřícnějším šéfům volný čas „lepí“ neplaceným volnem, což znamená nejen ztrátu příjmu na poměrně dlouhé období, ale i nálepku zaměstnance, na kterého není možné se plně spolehnout. Pro svého zaměstnavatele (a často i kolegy) budete za potížistu, respektive mnohem pravděpodobněji za potížistku.

Nová definice?

Že se s těmito problémy budou muset poprat především matky - samoživitelky je více než zřejmé. Opravdu je nutné, aby se rodiče dostávali do takových nedůstojných situací? Ve státě, který se potýká s nízkou zaměstnaností matek i tím, že se ženy po mateřské často nevracejí na své původní místo a raději vezmou zavděk prací s nižší kvalifikací?

Celý problém je právě v definici a pojetí mateřských školek. Zatímco školský zákon je definuje výhradně jako vzdělávací zařízení, politici s nimi nakládají jako se zařízeními určenými pro umístění dětí pracujících rodičů. Když se mluví o nedostatku míst ve školkách, vždy je to v souvislosti s pracovním trhem a návratem matek po mateřské. Starost o to, aby malé děti navštěvovaly vzdělávací zařízení, kde se budou dále rozvíjet, je většinou naprosto vedlejší a nepodstatná.

Není tedy na čase něco udělat s definicí mateřských škol výhradně jako vzdělávacích zařízení? Pokud je budeme definovat i jako zařízení určená pro odlehčení pracujícím rodičům, těžko budeme řešit situaci, kdy zejména matky budou muset vždy na konci června opouštět své zaměstnání a přijdou nejméně na dva měsíce o příjem, aby se zvládly postarat o své děti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz