Hlavní obsah
Lidé a společnost

Alain Delon: obdivoval Václava Havla tak, že jej z rozrušení polil kávou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: St. Kragujević - from sr.wikiped. to Commons., CC BY-SA 3.0 rs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33796162

S Václavem Havlem pojilo ikonu francouzského filmu dávné přátelství.

Článek

Ve věku 88 let zemřel jeden z nejslavnějších francouzských herců Alain Delon. Slavný filmový krasavec měl jistou vazbu i k České republice, respektive k prvnímu porevolučnímu prezidentovi a jeho ženě. Málokdo tuší, že jej s Václavem Havlem pojilo letité přátelství. Částečně to vyšlo najevo až ve chvíli, kdy se s ním přijel rozloučit v prosinci roku 2011 do Katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Při jednom z prvních setkání s ním však ikona francouzského filmu způsobila trapas, na který zřejmě do smrti nezapomněla. Václav Havel jej ale - jak bylo jeho zvykem - přešel jen vtipným komentářem.

Smuteční host

V prosinci 2011 se stal jednou z prvních osobností, které rodině zesnulého exprezidenta zaslaly kondolenci. Pro mnohé lidi se pak překvapivě objevil mezi smutečními hosty, kteří přicestovali i na jeho pohřeb. Do Prahy tehdy přiletělo sedmadvacet leteckých speciálů, mezi nimi i ten s oficiální francouzskou delegací vedenou tehdejším prezidentem Nicolasem Sarkozym. Z letadla pak mezi politiky vystoupil zcela nečekaně i slavný herec. Televizní kamery ho pak zachytily ve chvíli, kdy pěšky přicházel do katedrály a následně nenápadně splynul s tisíci dalšími smutečními hosty. Později pak ve společnosti mnoha českých divadelních a filmových hvězd dorazil i na soukromé rozloučení se zesnulým exprezidentem do strašnického krematoria.

Příhoda s kávou

Oba muži se seznámili již v roce 1990, a to na slavnostní akci v pařížském divadle. Vybraní francouzští herci se tehdy mohli osobně setkat s novopečeným československým prezidentem. Už tehdy Havel na Delona udělal velký dojem. K dalšímu setkání došlo o tři rok později, když se Delon stal jedním z čestných hostů pražského plesu v Opeře.

Následně Delon zavítal také do Prahy. „Jako spolupracovník prezidenta Havla jsem jel pro Delona na letiště. Od chvíle, kdy vystoupil z letadla, byl velice sympatický a okouzlující. Mě například nazýval rytířem - podobně jako syn krále Fahda - a neustále opakoval, že největší ctí je je pro něho přijetí Václavem Havlem. Václav Havel, to je světová osobnost, básnil, a já, který se celý život motám v kumštu nakonec budu hovořit s takovou personou,“ vzpomínal později na jedno setkání obou osobností v Praze Michael Kocáb v pamětech Když nebyl čas na hraní. Dva slavní muži se pak setkali v jedné z restaurací na Staroměstském náměstí. Delon byl setkáním podle něj velmi dojatý. „Když přinesli caffé latté, Delon dal znovu průchod svému nelíčenému nadšení ze setkání: Já mám takovou radost - a jedním gestem poslal Václavu Havlovi do klína šálek s kávou,“ uvedl Kocáb. Havel si z Delonova faux pas prý samozřejmě nic nedělal a odbyl to jen vtipnou poznámkou, ale Delon se z trapasu nemohl vzpamatovat. V tu chvíli prý herec vypadal tak, že se mu definitivně zhroutil svět. „Byl tu asi týden a celý týden mluvil o tom, že setkání svého života takhle zazdil,“ vzpomínal Kocáb.

Nepřestal ho obdivovat

Později se Delon stal pravidelným dárcem Nadace Olgy Havlové. Dojem na něj udělala i druhá Havlova žena Dagmar, kterou francouzský filmový idol a znalec krásných žen označil za vůbec nejkrásnější z prvních dam. „Před dvěma lety mě v Paříži naprosto okouzlil Alain Delon,“ vzpomínala pak na něj v roce 2004 Havlová. Na premiéře Havlova Pokoušení v jednom z pařížských divadel se s ním setkala poté, kdy tam večer po představení předčítala Havlovy Juvenilie a při té příležitosti probíhala sbírka pro její nadaci na povodně. Havlovou nejen nadchl, ale také se od něj dočkala četných poklon. „Ty už mi kdysi složil v Praze, když řekl, že jsem nejkrásnější první dáma na světě… (smích). To mě opravdu potěšilo. Zvlášť v době novinových útoků na mě,“ vzpomínala někdejší první dáma na dobu, kdy se za Havla provdala a česká společnost ji zprvu nepřijala.

Delon českého exprezidenta nikdy nepřestal obdivovat. „Václav Havel byl skvělým člověkem, kterého jsem znal ještě s jeho první paní. Jeho duše objímala svět, domnívám se, že díky své odvaze bojovat přinesl svobodu mnoha zemím a mnoha lidem,“ odpověděl v roce 2011 novinářům v Praze na otázku, jak na Havla vzpomíná.

Zdroje:

Překvapení z Francie: Se Srkozym přiletěl i Delon, E15 23. prosince 2011

Pohřeb Václava Havla: Havlova duše objímala svět, truchlil Alain Delon, Blesk 23. prosince 2011

S Havlem se rozloučil i Alain Delon, Lidovky 23. prosince 2011

Havlovi přijel na pohřeb i Alain Delon, pojilo je dávné přátelství, Novinky 23. prosince 2011

Alain Delon mi na premiéře Václavovy hry v Paříži skládal poklony, říkala Dagmar Havlová, LN 20. prosince 2017 (odemčený rozhovor z roku 2004)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz