Hlavní obsah
Cestování

Čtrnáct kilo za čtrnáct dní? Nástrahy all-inclusive dovolených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Na dovolené u moře řada z nás výrazně přibere. Dá se tomu vůbec zabránit?

Článek

Je to velmi příjemné a pohodlné. Dovolená, na které máte neomezený přístup k bufetu, který přetéká jídlem, zákusky a dalšími pochutinami, jež rozhodně musíte vyzkoušet. Třeba proto, že u nás běžně k dostání nejsou, nebo z toho důvodu, že obsahují ingredience, které jste ještě nikdy předtím neochutnali. Není divu, že z kolotoče netradičních chutí, které během jediného večera poznáte, se vám leckdy zatočí nejen hlava, ale i žaludek. Nástrahy all-inclusive dovolené, kdy si na talířek můžete naložit všechno, co hrdlo ráčí, a nijak se přitom neomezovat, jsou sice zřejmé, ale stejných chyb se dopouštíme i tak.

Pokušení v bufetu

Nezapomenu na rozhovor českého manželského páru, který jsme s manželem kdysi potkali na jedné pláži řeckého Zakynthosu. Svou dvoutýdenní dovolenou trávili přesně v takovém hotelu, kde bufety přetékaly místními specialitami i globálními pochutinami, jako jsou hranolky či burgery. Na závěr pak byly k dispozici neodolatelné dezerty jako halva či baklava. Proudem tekly i slazené nápoje a jen málokdo z dospělých odolal pokušení nezakončit den několika sklenicemi piva či vína. Pár si dovolenou užíval, nicméně si na jejím konci povšimli, že mají poněkud problém zapnout oblečení, ve kterém přijeli. „Mám tak tři kila nahoře, to není tak hrozné. Když to srovnám s tou paní, co dnes odjížděla, je to ještě v pohodě,“ říkal muž. „Nechápu, že tolik přibrala. Říkala, že se zvážila a zjistila, že za těch čtrnáct dní tu nabrala čtrnáct kilo,“ upřesnila žena.

Abyste přibrali na váze jeden kilogram denně, musí váš energetický příjem výrazně překonat výdej. Spočítala jsem, že takto extrémní nabírání muselo znamenat přijetí 107 800 nadbytečných kalorií za dva týdny. Denně pak žena musela přijmout v průměru o 7700 kalorií více, než její tělo potřebovalo. Předpokládejme ale, že ne vše, co najednou přebývalo na váze, byl tuk. Patrně ve svém těle ukládala také vodu, což způsobuje například vyšší příjem alkoholu, soli nebo i sladkostí. I tak je takový nárůst alarmující.

Jídlem se neplýtvá

Lze se ale v případě takto koncipované dovolené nárůstu váhy vůbec vyhnout? S trochou informovanosti a sebekázně nepochybně ano. Nejprve je dobré zamyslet se nad tím, proč se nám to vůbec děje. Proč podobné výkyvy dopouštíme. Viníkem nebývá jen nadbytek volně dostupného jídla a někdy i alkoholu. Naopak jím bývá naše dovolenkové a někdy i životní nastavení. Co tím myslím? Týden či dva u moře můžeme vnímat jako odměnu a odpočinek a mimořádnou příležitost dopřát si všech nezdravých jídel zcela bez výčitek. „Jsem na dovolené, tak si mohu dovolit všechno,“ je poměrně častý, ale každopádně nebezpečný přístup k času volna, který nám má pomoci nabrat síly na celý další rok. Objevit se může třeba u lidí, kteří byli v dětství odměňováni za dobré chování nebo výsledky ve škole právě sladkostmi.

Jindy máme už z dětství zažitý příkaz: „Jídlem se neplýtvá a musíme šetřit!“ Ano, na tom samozřejmě něco je, plýtvat jídlem správné není. Děti, které jsou vybíravé, takovou větu v dětství nesčetněkrát slyšely od rodičů i prarodičů. Bufety, které nabízí pestrost chutí ale takto míněny rozhodně nejsou a zbylé jídlo nepochybně na skládce neskončí. V takovou chvíli je třeba si racionálně uvědomit, odkud se v nás tento přikazující hlas ozývá a proč nás i v dospělosti nutí dělat věci, které nám škodí. Racionální zhodnocení situace by nám pak mělo pomoci taková pokušení překonat.

Možná máme pocit, že naše dovolená stála „nekřesťanské peníze“, a tak si je prostřednictvím jídla musíme vzít zpět. I tady uvažujeme špatně. Tímto způsobem poškozujeme své zdraví a ve výsledku nás bude stát další úsilí a peníze fáze hubnutí nebo léčba zdravotních problémů, které si takovým přístupem k životu přivodíme. Zapojit v takovou chvíli racionální část našeho Já je samozřejmě těžké, ale pokud si tento postoj ujasníme ještě před odjezdem na dovolenou, půjde to o něco snáze.

Alkohol a chuť k jídlu

Dobré je také se co nejvíce vyvarovat alkoholu, případně si předem nastavit, kolik a kdy si jej můžeme dovolit, aby nás v našem úsilí zůstat i po dovolení zdravými a štíhlými, nesabotoval. To může být těžké v případě, kdy si na dovolenou jedeme odpočinout od práce a stresu, který se s ní často pojí. Uvědomme si ale, že alkoholické nápoje jsou nejen velmi kalorické, ale také výrazně podporují chuť k jídlu. Ve výsledku jej tak zkonzumujeme daleko více, než by tomu bylo za okolností, kdy pijeme jen kontrolovaně nebo vůbec.

Poslední nástrahou je fakt, že dovolenou chápeme jako výjimečný čas, kdy vypadáváme ze svých rutin. Lidé, kteří jsou zvyklí každý den cvičit, najednou jeden či dva týdny u moře chápou jako oddechový čas a pohyb úplně vypouští. Stejně tak ti, kdo se celý rok snaží dodržovat zdravé stravovací návyky z této role vypadávají. To nemusí vadit, nicméně někdy se může stát, že se nám do starých kolejích či železné košile zvyku nedaří znovu „zaplout“. Proto není na škodu pokusit se svých pravidel alespoň omezeně držet i tam.

Pokud se vám zdá, že tyto rady možná budou fungovat, ale vy si tak dovolenou vůbec neužijte, zkuste si předem promyslet, co vám udělá radost a čím ochutnávání dovolenkových dobrot nahradit. Je to výlet na nějaké zajímavé místo? Kurz potápění, které jste vždycky chtěli vyzkoušet? Nebo raději hodina aquaerobiku denně? Návštěva nějaké kulturní akce či lokálního trhu? Zkrátka, zkuste vymyslet takové odměny, které vás potěší, ale neublíží vám.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz