Hlavní obsah
Finance

Důchody za socialismu? Třináctkrát nižší než dnes

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Za posledních 35 let významně vzrostly ceny, nicméně považovat například potraviny v roce 1989 za levné, by byl velký omyl.

Článek

Mnozí penzisté vzpomínají na období před listopadem 1989 jako na dobu, kdy si mohli dovolit mnohé. A nemyslí si to jen lidé v důchodovém věku. Podle loňského průzkumu je o tom přesvědčen dokonce každý šestý Čech, zejména ti s nižším vzděláním a nižšími příjmy.

Při nekritickém pohledu na tehdejší ceny to tak může skutečně vypadat. Za chléb jsme v roce 1989 zaplatili v průměru 4,40 Kčs, celý kilogram másla vyšel na 40 Kčs, za kilogram kuřete jsme zaplatili 30 korun a lahvové pivo vyšlo na 2,50 korun. To jsou dnes naprosto nemyslitelné ceny. Jenže velmi výrazně od té doby také stoupaly mzdy a penze. Mají se dnes tedy důchodci lépe nebo hůře než na konci 80. letech minulého století?

Poměr penzí ke mzdám

Abychom se dobrali k poctivému výsledku, je nejen třeba přihlédnout k výši penzí, ale je třeba zohlednit i náklady na bydlení. Právě na něj tehdy šly mnohdy téměř zanedbatelné částky, nyní často tvoří nejdůležitější část výdajů. Na druhou stranu je dnes dostupnější než v minulosti a mladé páry už většinou nemusí bydlet v jedné domácnosti s rodiči.

Výše penze nyní činí 20 722 korun, to je bezmála třináctkrát více než kolik penzisté dostávali těsně před revolucí. Od ledna následujícího roku pak důchody stoupnou v průměru o dalších 358 korun a budou činit 21 080 korun. Jenže ve srovnání s průměrnou mzdou, která je aktuálně 45 854 korun, je to reálně méně než tehdy. Zatímco dnes je to 45,2 procenta z průměrné mzdy, v roce 1989 to bylo 50,45 procenta, protože průměrný plat tehdy činil 3 168 korun. Dosud nejlépe se penzisté měli v roce 1991, kdy byl poměr o něco lepší a činil 57,4 procenta. Je třeba dodat důležitou poznámku: v případě penzí jde o částku „v čistém“, zatímco mluvíme o průměrné hrubé mzdě.

Máslo, kuře i chleba

Za socialismu platilo, že stát dotoval ceny potravin (i bydlení). Nicméně i tehdy byly poměrně vysoké. Připadá vám 4,40 korun za chleba málo? Počítejte se mnou! Při přepočtu na tehdejší a současný důchod by jeho cena vyšla na více než 57 korun. Kilo kuřete? Vyšlo by na 390 korun. Kilo másla by dnes stálo 518 korun. Lahvové pivo by dnes vyšlo na 32,40 korun. A to počítám s průměrnou penzí, nikoliv mzdou. Za těch okolností by ony ceny byly ještě vyšší. Kuře by v tomto případě stálo 434 korun. Zatímco v roce 1989 si penzisté mohli za svůj důchod koupit 200 kg cukru (stál osm korun), nyní by si ho mohli koupit 664 kg (počítám s cenou 31,20 korun, kterou na internetu uvádí Kaufland).

Nejen snazší cena, ale také větší pestrost jídelníčku přišla až s dobou ekonomické transformace. Do supermarketů začaly pronikat nové potraviny. Na trhu se objevily zahraniční sýry, jogurty, větší nabídka, což je velmi důležité, se objevila i v oddělení ovoce a zeleniny. Vzpomínáte si například, že byste před rokem 1989 znali lilek, avokádo nebo brokolici? Samostatnou kapitolou jsou i nealkoholické a alkoholické nápoje, kde se nabídka významně rozšířila. Češi tak konzumují méně brambor a potravin živočišného původu, které měly v dřívějším jídelníčku zásadní místo.

Za bydlení platíme víc

A jak to bylo s ostatními cenami a vybavením domácností? Třeba automatickou pračku či barevný televizor, které jsou dnes naprostou samozřejmostí, měly tehdy jen dvě procenta domácností. Na osobní auta existovaly pořadníky. Na škodovku se vydělávalo dva roky, dnes necelý rok. Tehdy stála 84 600 Kč, v roce 2021 je uváděna cena 323 201 korun. Chladnička s mrazákem tehdy přišla na 5 780 Kč, dnes se její cena pohybuje (dle Heuréky) mezi sedmi a třiceti tisíci.

Můžete samozřejmě oprávněně namítnout, že potraviny tehdy byly skutečně drahé, ale lidé platili naprosté minimum za bydlení. A budete mít pravdu! Částka, kterou dnes utrácíme za bydlení, vzrostla do roku 2018 velmi významně. „Průměrné měsíční výdaje za bydlení na osobu se od roku 1989 zvýšily na dvanáctinásobek, výdaje na nájemné se zvedly 13krát a na elektřinu, plyn a paliva více než 16krát,“ uvedl portál Aktuálně.cz. Nicméně, bydlení je dnes dostupnější a mnohem více osob žije samostatně. Nájemné ve státních bytech bylo skutečně „za hubičku“. Konkrétně jste třeba za 70metrový byt zaplatili měsíčně 175 korun. Jenže byty za socialismu scházely a nebyly dostupné pro každého. Převažovalo nájemní bydlení. Lidé tak často žili ve vícegeneračních domácnostech. Nejvíce se stavěly v 70. letech, v následujícím desetiletí už ale výstavba významně poklesla. Před 35 lety zde bylo přes 3,8 milionu domácností, v to bylo přes 4,8 milionu. Jejich velikost se přitom ale zmenšuje – obecně se snižuje počet dětí i pracujících osob v domácnostech a naopak roste zastoupení nepracujících důchodců a v tom se samozřejmě náklady na bydlení promítají. Nicméně jde o položku, která má na srovnání skutečně velký vliv.

Pokud tedy chceme srovnávat tehdejší a dnešní životní úroveň penzistů, je to ošidné. Potraviny i spotřební zboží je dnes pro ně rozhodně levnější, neplatí to ovšem o bydlení. Alespoň v případě, že nemají vlastní byt již ve vlastnictví či žijí v nájmu. Nicméně, mnoho dnešních penzistů mělo příležitost získat byt za velmi nízké ceny v 90. letech. Tehdy probíhala masivní privatizace, kdy se z obecních a státních bytů stávaly byty v osobním vlastnictví. V takovém případě se dnešním penzistům žije nesrovnatelně lépe než těm minulým.

Dnešní penzisté také měli možnost připravovat se na penzi pomocí III. pilíře důchodového spoření, kdy si s relativně štědrou státní podporou již mohli k penzi částečně přilepšit. A to mluvíme pouze o nákladech na život a nikoliv dalších aspektech, které náš život zlepšily. Tím je především mnohem větší nabídka zboží nebo fakt, že se zlepšující se zdravotní péčí velmi výrazně roste věk dožití. Že „líp už bylo“, tedy rozhodně neplatí.

Zdroje:

https://www.denik.cz/ekonomika/ceny-potravin-po-roce–vzrostly-cesi-jich-ale-nako.html

Idnes: Lidé se měli před rokem 1989 lépe, myslí si podle průzkumu každý šestý Čech; 17. listopadu 2023

Idnes.cz: Historie bydlení: Zmapovali jsme, jak se bydlelo za socialismu; 27.8. 2018

https://is.muni.cz/th/62751/esf_m/DP_-_tabulky_a_grafy.pdf

https://www.e15.cz/finexpert/duchody/prumerne-duchody-a-mzdy-v-cesku-a-na-slovensku-srovnani-a-nahradovy-pomer-1418922 v červnu byl 20653

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/fakta-jak-se-od-roku-1989-zmenil-zivot-senioru-129754

https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/meli-jsme-se-za-komunistu-lepe-velke-porovnani-vydaju-cechu/r~6d90e3aef63d11e9b259ac1f6b220ee8/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz