Hlavní obsah
Lidé a společnost

Evropská ostuda českých katolíků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Annalena Müller - se svolením autorky.

Na Ladislava Koubka zavolali pořadatelé z České biskupské konference policisty.

Na muže, který od církve žádal vlídnější vztah k homosexuálům a řešení sexuálního zneužívání, zavolali její zástupci policisty.

Článek

Počátkem tohoto týdne se v Praze sešly evropské špičky římsko-katolické církve. Evropské synodální setkání, které se konalo v hotelu Pyramida, následuje synodu na úrovni místních církví a předchází říjnovému zasedání biskupů ve Vatikánu.

Synodu vyhlásil papež František roku 2021. Jejím smyslem je přinést podněty k dalšímu organizování katolické církve či změnám v ní. Je tedy pravděpodobné, že právě zde z diskusí vzejdou návrhy na reformu církve, jejíž neměnnost se zdá být poněkud v kontrastu k proměnám současné společnosti.

Zní to jako příležitost dostát heslu „Ecclesia semper reformanda“, tedy „Církev musí být stále reformována“. To ožilo na posledním koncilu, který přinesl značnou proměnu církve a jejího chápaní sebe samé. Postaví se i ta současná novým výzvám čelem? Co třeba k té, které se týká postavení gayů a LGBT+ párů v církvi?

Nespravedlnost, slepota, klerikalismus

„Církev musí přinášet Krista všem lidem, ať už splňují naše morální normy, nebo ne. Ať už je máme rádi, nebo je nemáme rádi, Bůh je větší než naše lidské srdce.“ Tak podle švýcarského webu Kath.ch končil v pondělí své kázání lucemburský arcibiskup, jezuita a důvěrník papeže Františka, kardinál Jean-Claude Hollerich. Jen o hodinu později ale do hotelu Pyramida dorazilo šest ozbrojených policistů, aby vykázali Ladislava Koubka. Muže, který delegátům rozdával letáky v italštině a angličtině. V těch stručně popsal svůj příběh. Příběh plný odmítání a odsuzování právě ze strany církve.

Pan Koubek žije s partnerem v Praze a je otcem dvouletého syna. Když se v minulosti svěřoval se svou orientací kněžím, slyšel od nich pouze doporučení zajít za křesťanským psychologem, který „ho z toho vyléčí“. Jindy se ale dočkal tvrdého odsouzení. Sám uvádí, že ho tento přístup v mladí málem dohnal k sebevraždě. Nedávno se setkal s dalším tvrdým odmítnutím. S knězem své farnosti byl domluven na křtu syna, ale ten si to rozmyslel. „Aniž by s námi mluvil, veřejně nás z kazatelny odsoudil před celou farností a našimi známými.“

Dále sám uvádí, že byl v mládí v církvi sexuálně zneužíván: „Když jsem v roce 2021 a 2022 oslovil zástupce své církve, abych se podělil o informace o sexuálním zneužívání, ani se neomluvili. Taková je současná situace v České republice. Vidím to jako nespravedlnost, jako slepotu, jako klerikalismus vládnoucí v katolické církvi“.

Represe, ne dialog

Další část prohlášení, které v hotelu Pyramida rozdal, se týká toho, jak by církev měla s lidmi s odlišnou sexuální orientací jednat. „Uznejte, že sexuální orientace je vrozená. Stejně jak k tomu vyzvala synoda německých katolíků, najděte odvahu pojmenovat, že učení církve v záležitosti LGBT je nepodložené a špatné a že potřebuje změnu. Respektujte, že LGBT lidé mají právo žít podle své přirozenosti, čímž nikomu neubližují.“

Šíření letáku s tímto obsahem zcela stačilo k tomu, aby český organizátor, tedy zástupci České biskupské konference, povolali do hotelu Policii ČR, která Koubka vykázala. Z hlediska obsahu jednání na synodě je to skandální. Česká církev se tak prezentovala jako netolerantní spolek, který stále nic nepochopil.

Jednání české části zastoupené na synodě šokovalo zástupce jiných evropských zemí. Zdá se, že si svým postupem utrhla pořádný kus ostudy. Ladislava Koubka dva dny po pondělním incidentu oslovil Manuel Barrios Prieto, generální sekretář Rady Evropských biskupských konferencí COMECE. „Pozval mě dneska na oběd. Z jednání české církve a z mého vyprávění byl v šoku. Stejně jako z toho, kolik dalších obětí se mi jen za dva dny přihlásilo,“ uvedl Koubek na svém facebookovém profilu.

Celý text prohlášení Ladislava Koubka k účastníkům synody: https://drive.google.com/drive/folders/1yGAFXB8Y1zSsH1XHCbi-iRT1ON4_BSK9

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz