Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jídlo za polovic? Kdo hledá, najde. A ještě šetří planetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Potraviny jsou drahé. Existuje ale vcelku příjemný a zábavný způsob, jak ušetřit.

Článek

O inflaci a o tom, jakým způsobem se dotkla potravin, toho bylo napsáno už mnoho. Její dvojciferné hodnoty vedli v posledním roce a půl mnoho lidí k rozhodnutí nenakupovat do zásoby a omezili některé dražší a luxusnější zboží. Přesto není výjimkou, když dá kupříkladu čtyřčlenná rodina patnáct až 20 tisíc měsíčně jen za jídlo. Lze na něm ale vůbec nějakým způsobem šetřit?

Potápění v popelnicích?

Ano, pokud budete nakupovat jen základní potraviny a vynecháte polotovary, pochutiny jako jsou chipsy či ochucené lahůdky jako jsou ovocné jogurty, nejen, že ušetříte, ale navíc uděláte i něco pro své zdraví. Pokud přestanete kupovat ovoce a zeleninu, ušetříte, ale vašemu zdraví to příliš neprospěje. Pokud zkombinujete obojí, ušetříte poměrně dost, ale s vitaminy budete poněkud na štíru. Jaké další možnosti máte? Můžete zvolit třeba metodu tzv. dumpster divingu, při které se potápíte do popelnic u supermarketů a lovíte jídlo, které daný řetězec neprodal a vyhodil. Důvodem je fakt, že zboží je v danou chvíli sice ve vynikajícím stavu, ale má krátce před koncem trvanlivosti a obchod potřebuje uvolnit místo pro zboží nové, čerstvější nebo lákavější.

Existuje ale ještě jedna, o poznání elegantnější cesta, jak se k takovému jídlu dostat. Dostupná je téměř pro každého, tedy pokud žije v Praze, ve Středočeském kraji, v Brně, v Plzni, v Českých Budějovicích, v Olomouci, v Ostravě či v Bohumíně nebo v okolí těchto měst. V Česku totiž vznikl projekt, který bojuje s plýtváním potravinami a své partnery našel právě na zmíněných místech. Ve vyhazování jídla jsme u nás v Česku přeborníky, protože každý z nás (včetně kojenců) ročně vyhodí přes 60 kilogramů jídla. Iniciativa, která má v úmyslu to změnit, sdružuje supermarkety, restaurace, hotely, kavárny, cukrárny či bezobalové obchody. Jakmile jim zbyde porce neprodaného jídla, dají vědět svým uživatelům prostřednictvím aplikace a ti si pak mohou pro jídlo zajít.

Aspoň 50 procent dolů

Iniciativu spustili dva brněnští nadšenci, kteří s ní začínali na Facebooku, později pak spustili aplikaci s názvem Nesnězeno. Zapojilo se do ní 760 podniků v Česku, které ji aktivně využívají a platformě se tak podařilo zachránit už více než 200 tisíc porcí jídel. Nabízet jídlo mohou s minimální slevou 50 procent, ale ve skutečnosti bývají slevy o mnoho vyšší. Zákazník si jednoduše vybere z právě aktuální nabídky nesnězených jídel, poté přímo v aplikaci zaplatí kartou a následně si zajde jídlo do podniku vyzvednout. Mezi podniky, které takto své neprodané zboží nabízejí, patří i velmi známé firmy jako CrossCafé, Strabucks, Foodora, Minit, Pont nebo Náš chléb.

Když jsem zadala jméno našeho malého města, vyšla mi jediná nabídka. Do projektu je zapojen místní obchod Penny, který každý den nabízí balíček v hodnotě 160 korun za 79 korun. Co přesně obsahuje se v aplikaci ani na webu Nesnězeno nedozvíte, ale kupříkladu na Facebooku probíhá živá diskuse o tom, co daný den uživatelé právě nakoupili. Právě tajemný balíček z Penny tam patří mezi nejčastěji sdílený nákup. A co v něm lidé nacházejí? Třeba uživatel z Český Budějovic v něm naše dva jogurty, dýni hokaido, brokolici, svazek cibule, čtyři kusy papriky, tři kusy mrkve a jeden citron a jedno mango. Za necelých 80 korun opravdu výhodný nákup. Že jsou balíčky skutečně rozmanité a nikdy nevíte, co v něm můžete objevit, dokazuje fotografie jednoho z pražských uživatelů. Ten tam našel dva pytle pečiva, kterým byly kaiserky a rohlíky, šest kusů donutů, tři jablka a velký balíček kapustiček. Je jasné, že ne vždy se obchody trefí do vkusu a chuti uživatele. Třeba uživatelka Monika dnes vyfotila balíček, který obdržela v jiném pražském Penny. Tři jogurty, šest kusů sladkého pečiva, jedno balení masových tyčinek a šest balení Vysočiny o hmotnosti 300 gramů ji příliš nepotěšily. „Vše minimální trvanlivost nebo spotřeba dodnes, což beru. Cenově jistě x krát vyšší než 79 korun, ale upřímně 6× Vysočina? Ani kousek zeleniny, velké zklamání. Možná pro masojedlíky by to bylo top, ale za mne přes čáru,“ posteskla si.

Kromě balíčků z Penny uživatelé nejčastěji fotí nákupy z cukráren a kaváren a většinou jsou s výslužkou spokojeni. „Před dvěma týdny jsem si u nich koupila pistáciove větrníky, které byly famózní, tak jsem si nastavila notifikaci, aby mi neunikl balíček, protože se na Nesnězeno neobjevuje moc často. A dnes to vyšlo. Milá paní majitelka mi vybrala z vitrínky brownies a Míša řez, kynutý koláč borůvkový jsem si mohla vybrat sama. Pak mi ještě přidala rakvičku a milionářský řez, ty byly navíc. Všechno výborné, čerstvé, něco si necháme na snídani,“ popisuje uživatelka s přezdívkou Titti, která za tento nákup zaplatila jen 99 korun. Uživatelka Petra zase vyfotila krabičku, kterou jí předali v pražském hotelu Hilton. Osm kusů sladkého pečiva a k tomu káva celkově za 50 korun jí udělala radost „Vše čerstvé a křupavé. Káva jako bonus,“ podělila se. A hotelová snídaně, tentokrát z Penta Hotel, potěšila i uživatelku Báru. Sladké pečivo (asi osm kusů), housky sypané semínky (čtyři kusy), několik lívanců, polévka a krabička plná vajíček na slanině ji přišly na rovnou stokorunu. „Opět naprostá paráda,“ libuje si.

Hluchá místa

Z další diskuse překvapivě zjišťuji, že díky Nesnězeno můžete nakoupit nejen potraviny, ale také květiny, protože do projektu se zapojila i květinářství. Nakoupit lze pugety a pokojové rostliny. Na stránce, kde vyhledávám podniky ve své blízkosti pak objevuji další kategorie: Čokoládovna, Prodejna ryb, Řeznictví, Zmrzlinárna nebo prodejny Zelenina a ovoce. Vyberou si vegetariáni, vegani nebo ti, kdo preferují biopotraviny, protože při vyhledávání narazíte například na prodejnu Country Life nebo exotičtější restaurace jako je Gopál či Klub cestovatelů.

Zdá se, že jde o ideální způsob, jak ušetřit. Problémem je jen to, že žádné podniky nenajdete například v Karlovarském, Ústeckém, Pardubickém a dalších krajích. Tedy alespoň prozatím. Další komplikací může být fakt, že o některé podniky a obchody je enormní zájem, proto budete při objednávání potřebovat také trochu štěstí. Někteří uživatelé navíc zmiňují, že na daný den objednávali už těsně po půlnoci, aby se na ně dostalo. Přesto jde o projekt, který může pomoci mnoha lidem významně ušetřit, případně ochutnat nová jídla a suroviny, se kterými by se jinak nesetkali. Pokud vás projekt zaujal, není nic snazšího, než se připojit a zkoušet štěstí také ve vašem okolí. Planeta i vaše peněženka vám budou vděčné.

Anketa

Využili byste služby nové aplikace?
Ano, jdu si ji stáhnout
60,7 %
Ano, rád bych, ale v našem městě není
21,4 %
Ne, nemám rád překvapení
14,3 %
Ne, nemám důvěru k tomu, že bych dostal kvalitní jídlo
3,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 28 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz