Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jsem matka, kdo je víc? Děti už prý narušují i důstojnost pohřbů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Přirozené dětské projevy nepřijímáme. Vadí nám jejich smích, pláč i to, že narušují naši představu důstojnosti.

Článek

Je to jen pár dnů, kdy ve strašnickém krematoriu v Praze proběhlo poslední rozloučení s frontmenem kapely Sto zvířat Honzou Kalinou. Zpěvák, hráč na perkuse, skladatel a výtvarník zemřel nečekaně v pouhých 58 letech. Na pohřeb člena doma i v zahraničí oblíbené kapely minulý pátek dorazilo tolik smutečních hostů, že obřadní síň praskala ve švech. A s některými rodiči dorazily i jejich děti. Někdy dokonce ve věku batolat.

Matky vs. slušní lidé

Už to vnímají někteří lidé jako sporné. Podle některých se děti nemají zúčastnit pohřbů, ale ani svateb a jiných významných událostí. Do určitého věku, podle nich, děti nejsou součástí společnosti a jejich rodiče, zejména matky, by se podle toho měli zařídit. V opačném případě připravují slušným lidem nekomfortní a nepříjemné situace.

Dítě v kavárně? Na koncertě? V hromadných dopravních prostředcích? Za určitých okolností ano. Ty zahrnují například to, aby se dítě chovalo jako malý dospělý, tedy způsobně sedělo, nevydávalo žádné hlasitější zvuky a pokud jí, nesmí mu nic padat kolem stolu. Ideálem by bylo, pokud by se dítko krmilo samo a lžíci drželo v pravé ručičce. Pokud to tak není a matka si přesto dovolí s dítětem někam přijít, pak je to jasné: řídí se heslem jsem matka, kdo je víc. Myslí si, že může cokoliv. Chce své dítě venku nakrmit nebo přebalit. Chce, abyste jí nezabíraly místo pro kočárky v autobuse. Chodí s nevychovaným dítětem do restaurace, i když by měla sedět doma. Drzost, domnívají se lidé, kteří matkám důrazně doporučují sedět doma, dokud jim děti neodrostou. Na to, jak si sami zoufali z  krátkodobých covidových lockdownů, už zjevně zapomněli.

Pohoršená divačka

Zpět k pátečnímu pohřbu Honzy Kaliny. Kromě rodiny, přátel a spolupracovníků se rozloučení zúčastnila i veřejnost. Nepochybně i jakási funerální obdoba tzv. holubí letky, tedy vymetači pohřbů celebrit, což je druh lidí, kteří se ve svém volném čase s oblibou účastní těchto mediálně hojně pokrytých událostí. Narazíte na ně na kterémkoliv pietním rozloučení se slavnými zpěváky a herci a bezpečně je poznáte podle toho, že na místě bývají přítomni jako první.

Nevím, ke které části účastníku patřila paní Monika, která je zároveň divačkou televize televize Nova. Předpokládám ale, že k blízkému okruhu zemřelého spíše nepatřila. V době obřadu se nacházela před obřadní síní a pozorovala dění venku. O popis situace, které byla svědkem, se nezapomněla podělit s redaktory své oblíbené stanice a jejími dalšími diváky. Okurková sezóna je v plném proudu, redaktoři komerční televize proto neváhali a příběh paní Moniky okamžitě sdílet. „Zatímco uvnitř probíhal pietní akt, tak venku byly dvě maminky. Jedna ta maminka měla přímo v té velké kašně před krematoriem dítě s plenkou, to byla holčička, které mohly být třeba tak dva roky,“ vyprávěla pohoršená divačka televize Nova a pokračovala: „No a pak tam byla druhá maminka, ta tam měla malého chlapečka, který tam byl úplně nahatý a dováděl tam jak na koupališti. Stříkal tam vodu, vylíval ji a běhal kolem dokola.“ Paní, které chování dětí i matek přišlo krajně nevhodné, přitom neměla problém onu situaci - zjevně bez svolení zúčastněných - vyfotit a poslat do televizní redakce. Ta ji bez okolků publikovala, což je zarážející.

Divačky Moniky se prý dotklo, že ženy v černých šatech (na fotografii je i muž!) v průběhu pietního aktu nechávají jen o kousek dále skotačit nahé děti. Narušily tak prý důstojnost obřadu. To však není vše. Divačka zpochybnila i mateřské kompetence přítomných, když vyjádřila svůj strach o zdraví dětí. Vodu prozkoumala pohledem a nezdála se jí dostatečně čistá. Co když jsou ve vodě různé chemikálie, které mohou dětem způsobit vyrážku?

Skandální pohřební trendy

Starostlivá divačka by byla zřejmě překvapena, kdyby viděla, jakou formu mohou dnes pohřby mít. Z nedávného rozloučení s Petrem Hoškem, frontmenem punkové kapely Plexis, by možná odcházela rozladěna ještě více. Byla by překvapena, že trendem v moderním pohřebnictví jsou například „netradiční rituály jako je vypouštěná balonků, psaní vzkazů na rakev či přípitek místo kondolence.“ A také fakt, že se pohřby z ponurých obřadních síní často přesouvají na místa, která měl zesnulý rád. Třeba na fotbalový stadion. Smyslem těchto rituálů je totiž oslavovat život zemřelého. To zřejmě chápe i Správa pražských hřbitovů, která se žen před dotěrnou divačkou a televizní redakcí zastala. Na jejich dotaz uvedla, že koupání dětí v kašně v horkém dni rozhodně nepovažuje za nic skandálního. Žádné zdravotní riziko podle ní nehrozí ani dětem, protože voda do kašny přitéká z vodovodního řádu a je ošetřena běžnou bazénovou chemií.

Těžko si umím představit lepší oslavu života, než skrze radost dětí. V případě, který paní Moniku tak pohoršil, rodiče zjevně potřebovali na chvilku děti zabavit, aby dlouhý - a pro ně nudný obřad - zvládly. Snažili se předejít situaci, kdy děti začnou být - vcelku přirozeně - nevrlé nebo plačtivé. Jednali tak ohleduplně vůči ostatním hostům. Kdyby uvnitř zůstali, možná by divačku televize Nova zase pohoršil dětský křik, který by v jejích očích také snižoval důstojnost pietního aktu.

Pochopit, že i děti jsou součástí naší společnosti a zcela přirozeně se zúčastní věcí, které jsou pro nás dospělé běžné, potrvá pravděpodobně ještě dlouho. Věřím ale, že nová, sebevědomější generace se předsudkům o rodičovství a dětech dokáže vzepřít. Právě pro šťastnější dětství a život svých potomků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Jan Kalina
Kašna

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz