Hlavní obsah
Cestování

Ledový relax. Dovolená, na které se skutečně zchladíte

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Art of Backpacking - Flickr: SnowCastle, Kemi, Fin., CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=27872101

Jak se zchladit v největších vlnách veder? Možností jsou ledové bary a restaurace, nebo příjemná vzpomínka na zimní dovolenou v hotelech vystavěných z ledu a sněhu.

Článek

Teploty se blíží čtyřicítce a leckdo přemýšlí, jak se zchladit. Pokud nepomůže ani bazén či vlažná sprcha, pojďte se oddat ledovým představám. Třeba těm, ve kterých relaxujete v ledových hotelech, barech nebo se oddáváte modlitbě či meditaci v ledové kapli. Po světě už je těchto výjimečných architektonických děl několik, a to i v Evropě.

Skleničky z ledu

Většinou jde o dočasnou záležitost. Ale například v norském Oslu najdete autentický ledový bar fungující po celý rok. Nachází se v uměle zmrazeném prostředí. Teplota se tam pohybuje na úrovni minus pět stupňů Celsia a všichni zákazníci při vstupu dostávají oversize kabát s kapucí. Všechno, kromě podlahy je vyrobeno ze zmrzlého ledu z fjordů, a to včetně sklenic, ze kterých můžete popíjet koktejly nebo tradiční norský nápoj akvavit. Jeho název je odvozen od latinského aqua vitae, tedy voda života. Je to nápoj na bázi neutrálního alkoholu z obilí nebo brambor. Při druhé destilaci se do něj přidávají byliny a koření jako koriandr, fenykl, skořice, kopr, badyán a hřebíček a nejdůležitější složka, kterou je obyčejný kmín. Bar zdobí sochy, které vytvořili nejznámější norští umělci a motivy připomínají norské dějiny a mytologii.

Foto: Laplandish - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5006169

Vchod do hotelu v Jukasjärvi

Stavební materiály, ze kterých vznikají ledové hotely, jsou přírodní - sníh a vyřezané bloky ledu. Z toho důvodu musí být každý rok postaveny znovu. Vznikají v rozmanitých stavebních stylech a jejich služby se značně liší. Některé mají vlastní ledové bary, restaurace, kaple, sauny a vířivky. Jiné nabízejí spíše mimořádné zážitky a přebývání v nich vyžaduje ochotu přijmout trochu spartánské podmínky. Rozdílné jsou i ceny, které nejsou právě nízké. Pohybují se od 7 tisíc do 70 tisíc korun za jedinou noc. Je to dáno dočasností stavby a náklady na její pořízení. Stavební materiál je sice velmi levný, ale výstavba je nesrovnatelně pracnější, než v případě konvenční architektury. Sezóna obvykle začíná v listopadu a trvá do března, záleží ale na teplotách.

Sto tun ledu

Úplně první takový hotel na světě vznikl ve švédské vesnici Jukkasjärvi. Má 80 pokojů a apartmánů. K dispozici je i kaple a vlastní bar. Hotel v oblasti vznikl vlastně náhodou. V roce 1989 oblast navštívili japonští umělci a vytvořili výstavu ledových soch. Na jaře 1990 tam pak francouzský umělec uspořádal v jednom z iglú svou výstavu. Jednu noc v okolí nebyly volné pokoje, a tak návštěvníci požádali o možnost přespání ve výstavní síni a nocovali ve spacích pytlech na sobí kůži. Hotel získává led z řeky Torne a každý rok skladuje 100 tun ledu a 30 tun sněhu, k umístění ledových bloků se používají jeřáby.

Foto: By Stephan Herz (User:Stephan_Herz) - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=485145

Pokoj v ledovém hotelu

Další takový evropský hotel je součástí největší světové pevnosti, která každý rok vzniká ve finském Kemi blízko Botnického zálivu. Má dvoulůžkové pokoje a apartmá určené hlavně pro páry, které tam jezdí na svatební cestu. Součástí je restaurace, kaple a ledové sochy. Styl a zařízení se ale každý rok mění.

Jiný se nachází ve švýcarském lyžařském středisku ve vesnici Gstaad. Ta leží ve švýcarských Alpách. Hotelem je vlastně celá vesnice tvořená iglú. Hosté si mohou každé z nich pronajmout na nocleh. V iglú jsou vyvýšená místa ke spaní, která jsou navrstvená pěnou, kobercem a ovčími kůžemi a na nich jsou umístěné spací pytle. Osvětlení zajišťují svíčky.

Další iglú hotel najdete v Laponsku, a to 100 kilometrů od polárního kruhu. Skládá se z několika různých typů iglú - například spací či eventové a obsahuje i nezbytný ledový bar a také lázeňské centrum Aurora s venkovní saunou na dřevo a vířivkami. Každý rok má tento hotel jiné téma, které se objevuje v podobě rytin a iluminací na stěnách. Tvoří je studenti designu z uměleckých akademií. K navození příjemné atmosféry se používají přírodní materiály jako místní dřevo nebo sobí kůže. Teplota uvnitř se pohybuje mezi nulou a minus čtyřmi stupni Celsia. Hosté zde spí na dřevěných plošinách s matracemi, kůží a spacími pytli.

I východ Evropy láká k ledu

Svůj první ledový hotel má i východní Evropa, konkrétně Rumunsko. Vznikl v roce 2006 a nachází se ve vesnici Făgăraș v nadmořské výšce 2034 metrů. Dostupný je výhradně lanovkou. Místní umělci každý rok čekají až zamrzne nedaleké jezero, aby z něj mohli těžit led. Následně z něj vybudují hotel s dvanácti pokoji, přilehlý ledový kostel, bar a restauraci. Hotel vlastněný státem nabízí pro ty méně otrlé ubytování také v nedalekých chatách. Hosté zde mohou lyžovat, sáňkovat, jezdit na sněžném kole či zkoušet další zimní sporty jako je heliskiing, kdy lyžaři na vrchol hory doletí vrtulníkem.

České nápady „u ledu“

Tento trend se nevyhýbá ani Česku. V Brně, poblíž náměstí Svobody, se nachází restaurace, jejíž součástí je celoročně fungující ledový bar v uměle vytvořené ledové místnosti. Vodku, slivovici nebo rum zde můžete popíjet při teplotě minus 20 stupňů Celsia a na jednorázových ledových stolech.

Ve světě je podobných podniků mnohem více a vzhledem k rostoucí popularitě tohoto druhu turistiky stále přibývají. Nicméně další podniky podobného typu v Česku bohužel nemáme a vzhledem ke klimatické změně nejspíše ani nevzniknou. Nezbývá proto než přijmout v případě potřeby to, co je ve vedrech nejsnáze k dispozici - bazény, kostely (nejchladnější nejsou jen ty horské, ale i ty vystavěné v blízkosti řek) nebo se můžete zchladit třeba i ve stanicích metra, kde teplota bývá o čtrnáct stupňů nižší než venku. Vycestovat je možné také do těch nejchladnějších horských oblastí a míst, kde jsou relativně příjemné teploty i v největších vlnách veder. Příjemné teploty nejvýše 25 stupňů Celsia (ale po většinu týdne mnohem méně) hlásí třeba Horská Kvilda a nejvýše osmadvacet Stupňů Celsia meteorologové předpovídají v osadě Orlické Záhoří nacházející se v chladivém údolí Orlických hor v okrese Rychnov nad Kněžnou.

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ice_hotel#cite_note-14

https://cs.wikipedia.org/wiki/Akvavit

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/sky-ice-bar-v-brne

https://www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/plzensky/horska-kvilda-2884/

https://www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/kralovehradecky/orlicke-zahori-5339/

https://www.flowee.cz/floweecity/praha/6841-jedenact-cool-mist-kam-se-schovat-kdyz-se-praha-nazhavi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz