Hlavní obsah
Lidé a společnost

Maminky „k nakousnutí“: dokonalý make-up už na porodním sále

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Žena musí být upravená za každých okolností. I u porodu. Vyznavačky tohoto přesvědčení si na TikToku radí, jaký porodní make-up zvolit.

Článek

Fenomén dokonale vypadajících matek malých dětí není nový. Jde o trend, kdy se ženy snaží navzdory náročnému období mateřství a všem tělesným změnám, které je přirozeně provází, naprosto bezchybně. Termín „yumy mummies“, což můžeme volně přeložit právě jako „maminky k nakousnutí“ se v médiích prvně objevil na konci 20. století. Označovány jím byly atraktivní ženy jako Victoria Beckhamová či Elizabeth Hurleyová, které se záhy po porodu dostaly zpět do formy, na veřejnosti prezentovaly svou dokonalou postavu a už během šestinedělí pokračovaly ve svém bohatém společenském životě. „Maminky k nakousnutí“ samozřejmě nežijí jen v zahraničí. Ty své máme i v Česku, stačí vzpomenout například na modelku Agátu Hanychovou či moderátorku a zpěvačku Emmu Smetana. Obě se záhy po porodu prezentovaly na sítích a v médiích „v nejlepší formě“, tedy s postavou, která po porodu není obvyklá. Smetana svou fotografii ve spodním prádle doplnila slovy: „24 dní od porodu! Utíká to neskutečně. A břicho je kupodivu skoro pryč. Strie ani jedna … Břišní svaly teprve začnu posilovat…“ a text doplnila vzkazem čerstvým maminkám: „Anketa pro maminky : co vám pomohlo k návratu do předporodní formy?“

To, co celebrity prezentují jako normu, je pro většinu čerstvých matek nedostižnou metou. Běžné ženy samozřejmě nemají možnost zabývat se v náročném období šestinedělí svým vzhledem. Navíc, dosáhnout tak brzy štíhlé postavy, kterou se slavné „yumy mummies“ prezentují, není žádoucí. Jednak tomu brání dočasné změny ženina těla po porodu, jednak redukce stravy a cvičení mohou být velmi rizikové pro její organismus i pro tvorbu mateřského mléka. Tlak, na kterém se celebrity podílejí, přispívá pocitům nespokojenosti s vlastním tělem a v některých případech může být dokonce i spouštěčem poporodní deprese.

Nový hashtag

Jenže k tlaku ze strany celebrit nyní přichází další, tentokrát ze sociálních sítí. Kupříkladu na TikToku je nyní trendem porodní líčení. Pod hashtagem #birthingmakeup tam čerstvé matky sdílejí své typy a videa z porodního sálu. Některá videa prozrazují, že ženy volí i velmi výstřední líčení. Mezi celebritami nejde zřejmě o nic nového, protože už v minulosti některé z nich přiznaly, že na porodní sál za nimi dorazil celý tým vizážistů a maskérů, kteří je upravili pro fotoaparáty a kamery. Dokonale upravené členky britské královské rodiny, které často stály před kamery jen několik hodin po porodu, ostatně vždy vypadaly naprosto dokonale. Video z porodního sálu zveřejnila například americká zpěvačka a účastnice televizních reality show Heidi Montagová. Fanouškům ukázala, jak se ležící na posteli a chroupající chipsy nechává opečovávat týmem svých vizážistů.

Nicméně zmíněný hashtag na TikToku se stal velmi populárním a videa nyní mají už stovky milionů shlédnutí. Že se cosi mění prozrazuje i výzkum, který už v roce 2019 provedl britský web Cosmetify, který se zabývá prodejem kosmetiky. Ukázalo se, že 68 % britských žen (a 77 % žen ve věku 18 až 32 let) cítí „potřebu“ nalíčit se v den, kdy rodí.

Nakolik je to trendem i mezi českými rodičkami zatím nevíme, nicméně už před dvanácti lety na jednom „maminkovském“ fóru probíhala živá diskuse o tom, zda se k porodu nalíčit nebo ne. Zatímco některým to připadalo zbytečné, jiné to už tehdy považovaly za samozřejmost. Trend speciálního líčení, který se nyní stal virálním na sociálních sítích, bude mít nepochybně dopad i u nás. Samozřejmě, pro někoho může být důležité vypadat skvěle na fotografiích, které dnes navíc často umisťujeme na sociální sítě, velmi důležité. Někdo to může považovat za důležité dokonce pro své dítě, které má takto zdokumentované období, kdy přišlo na svět. Neměli bychom to nepochybně jako normu a prostředek k tomu, abychom na ženy tlačili, aby vypadaly dokonale i ve chvíli, kdy prožívají těžké okamžiky. Osobně si myslím, že existuje mnohem více problémů, které by (přinejmenším české ženy) měly před porodem řešit. Jejich přání nejsou v českých porodnicích respektována, někdy se setkávají dokonce s výsměchem, protože si podle personálu pletou porodnice s hotelem. Porodní plány, které sepíší, lékaři mnohdy ani nečtou a to, co by mělo být dávno samozřejmostí, tedy volba vlastní polohy při porodu nebo bonding s dítětem, si ženy musí těžce vydobývat. Nicméně mnoho z nich svá práva stále nezná nebo se za ně nedokáže postavit. Těším se ale na dobu, kdy se to změní a jedinou otázkou, se kterou ženy půjdou do porodnice, bude opravdu jen ta, která se týká jejich make-upu.

Zdroje:

https://www.glamour.com/story/birthing-makeup-is-trending-on-tiktok-and-its-dividing-new-moms

https://www.maminka.cz/clanek/porodni-make-up-kontroverzni-trend-liceni-k-porodu-rozdeluje-maminky

https://www.aperio.cz/clanky/tehotenstvi-porod-a-jaka-jsou-vase-prava

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz