Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Masožravé piraně na lidi útočí v hejnech. Rybu občas uloví i rybáři v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Útok piraň není ojedinělý. Ročně usmrtí jednoho až dva lidi, a to v Jižní Americe, která je jejich domovinou.

Článek

Na Vánoce roku 2013 zasáhla Argentinu velká vlna veder. V okolí města Rosario nacházejícího se zhruba 300 kilometrů severně od Buenos Aires tehdy teploměr ukazoval tropických 38 stupňů Celsia. Od poloviny prosince až do února mají děti v této zemi prázdniny, právě kvůli horkému počasí. Na Štědrý den se ale velká skupina školních dětí a jejich rodičů vypravila společně k řece Parana, kde se plánovali zchladit. Jenže z hlubin přišel dramatický útok, na který nebyl nikdo připravený.

Zuřivý útok

Na sedmdesátičlennou skupinu tam zaútočilo velké hejno masožravých piraní. Konkrétně šlo o druh palometa. Ty se vyznačují svou velikostí, nenasytností a ostrými zuby, kterými dokáží trhat maso. Plavci se po zjištění, co se děje, vrhali ven z vody, zatímco rodiče dětí, které byly ještě ve vodě, se vrhali do řeky, aby je zachránili. „Z některých lidí ryby doslova vytrhaly kousky masa,“ komentoval později útok lékař Gustavo Centrurion, který byl na místě. Tiskové agentury později informovaly, že jedna sedmiletá dívka přišla kvůli rybě o celý prst, dalších šest dětí přišlo o části prstů na nohou či rukou a desítky dalších lidí utrpěly vážná pokousání končetin. Pokud piraně zaútočí na člověka, jsou jejich obětí nejčastěji právě děti.

Podle tamního plavčíka dochází v oblasti k izolovaným kousnutím, nicméně tento útok byl neobvyklý, co se týče počtu a zuřivosti kousnutí. Událost z roku 2013 se tak stala dosud největším zdokumentovaným útokem piraně na lidi. Odborníci tehdy tvrdili, že za tím zřejmě stojí velmi horké počasí a sucho, které mělo vliv na to, že klesla hladina řeky a ryby neměly dostatek potravy. Další měli za to, že ryby přilákaly zejména masové návnady nebo její zbytky, jejichž části rybáři zanechali v oblasti a ryby tak přilákali.

Útok piraně nicméně není nijak ojedinělým jevem. Dokonce se uvádí, že piraně každý rok zabijí jednoho až dva lidi. Zvláštní případ se stal například v roce 2011 v Bolívii, kdy osmnáctiletý rybář Oscar Barbosa seskočil ze svého člunu, aby se zchladil v řece. Skončilo to ale masakrem. Okamžitě na něj zaútočilo velké hejno piraň a on během chvilky vykrvácel. Událost místní rybáře velmi udivila, protože mladík podle nich znal oblast velmi dobře a nebezpečí si byl dobře vědom. Nedávalo proto smysl, proč by se v řece koupal. Podle vyšetřovatelů mohl být mladý rybář posilněn alkoholem nebo šlo dokonce o sebevraždu.

Louská i ořechy

Ryba, jejíž domovinou je Jižní Amerika, obvykle požírá hmyz, mršiny či ptáky, ale i menší savce, v hejnech ale dokáže zaútočit i na mnohem větší živočichy včetně člověka. Lidé se proto oblastem, kde se vyskytuje, raději vyhýbají. Někdy ale zaútočí na plavce i v místech, na kterých se dosud nevyskytovala. To se stalo v roce 2011 v západní Brazílii ve městě Caceres. Šlo o vůbec první útok tohoto typu v oblasti, ale ukázalo se, že masožravý predátor řeku Paraguay zamořil velmi rychle. Vyskytovaly se v ní tisíce těchto ryb, které zaútočily na celkem patnáct plavců. „Šel jsem se smočit do řeky. Když jsem si zaplaval, stoupl jsem si a ucítil bolest v chodidle. Podíval jsem se na nohu a zjistil, že jsem přišel o špičku palce. Okamžitě jsem vyběhnul z vody, protože jsem měl strach, že na mě zaútočí znovu, až ucítí krev. Do té vody hned tak nevlezu,“ uvedl tehdy 22letý Elson de Campos Pinto. Pokud k útoku dojde, je zásadní, aby lidé okamžitě utekli z vody, protože jakmile ryby ucítí krev, mohou zaútočit ve větším počtu.

Podle dostupných informací ryba každý rok připraví o život jednoho až dva lidi. Na útoky mají vliv i velká sucha. To stálo i za útokem z roku 2015 v Brazílii. Ryby hledaly hlubší vody a během jejich migrace bylo během pouhého měsíce zraněno přes 50 lidí. Šestiletá brazilská dívka tehdy útok pirani dokonce nepřežila. Není divu, že se tyto události často objevují i v hororových scénách, které diváky děsí. Jedna taková se objevila například v hororovém hitu Wednesday.

Na první pohled nenápadná ryba může být za jistých okolností pro člověka velmi nebezpečná. Žije v mohutných řekách Jižní Ameriky, včetně Amazonky. Má mnoho poddruhů, obvykle dorůstá pouhých 30 centimetrů a váží kolem tří kilogramů. Piraňa obecná se živí pouze čerstvým masem, zatímco piraňa plodožravá, která může měřit až 90 centimetrů, svými zuby dokáže dokonce i louskat ořechy. Tato ryba však dává přednost rostlinné stravě a měkkýšům. Masožravá piraňa není schopná kousat, proto maso trhá a polyká celé. Z menších živočichů dokážou maso strhat během vteřin. Slouží jim k tomu ostré zuby, pod kterými mají připravenou další sadu, jež dokáže tu původní okamžitě nahradit. Při stisku dokáže největší druh piraně vyvinout i třicetikilový tlak. K tomu, aby odehnaly ostatní ryby, používají zvuk vycházející z jejich plynových měchýřků. Ten se může podobat štěkání, bubnování nebo kvákání. Navzdory útokům jde o vcelku bojácnou rybu, právě proto útočí vždy ve velkých hejnech.

Nezodpovědní akvaristi

Ulovit tuto nebezpečnou rybu se opakovaně podařilo i v Česku. Například v roce 2011 ji vylovili ze zatopeného vápencového lomu u Mikulova. Rybář jihoamerickou rybu vylovil, aniž by tušil, že jde o piraňu. Upozornili jej na to až kolegové, kteří její obrázek našli na internetu. „Lidé jsou mnohdy hloupí a jsou schopní kromě sumečků a dalších nevšedních ryb do vody hodit cokoliv,“ uvedl tehdy Jiří Matuška, vedoucí Chráněné krajinné oblasti Pálava, podle kterého ji tam hodil akvarista. Spolu s tímto úlovkem se tehdy v okolí Mikulova začala šířit fáma, že ve skutečnosti ji tam vypustili sami ochranáři, aby lidi odradili od koupání v lomu. To bylo sice i před tímto úlovkem zakázáno, nicméně lidé se tam navzdory nálezu koupali nadále už dny po této mimořádné události. O rok později byl lom uzavřen a zakázáno bylo i rybaření. Podle ochránců to bylo především proto, že došlo k narušení ekosystému. Hlavním problémem byly právě nelegálně vysázené ryby, které se do lomu dostaly z rukou některého z rybářských nadšenců či akvaristů. O osm let dříve ulovil piraňu i rybář ve slepém rameni řeky Orlice v Hradci Králové. „Že by sama zaútočila na člověka, není pravděpodobné, ale kdyby cítila krev, tak je to možné,“ komentoval tehdy úlovek zoolog Muzea východních Čech Karel Lohniský. Téměř dvaceticentimetrovou jihoamerickou rybu vylovili v roce 2009 i v Otrokovicích v řece Dřevnici.

Piraně podle odborníků žily či žijí i v Praze a nejsou jedinými neobvyklými živočichy, na které tam lze narazit. Vyskytovala se tam také želva nádherná, norek americký či veverka americká. „Vše vyhozeno lidmi do volné přírody,“ řekla před deseti lety ochránkyně zvířat Renata Vikartová pro server Pražský patriot. To ale neznamená, že se právě piraňa dokáže v českých vodách usídlit a rozmnožit. Limitujícím faktorem je pro ni teplota, proto nejspíše v parném létu přežije ve vodě přežije jen několik týdnů a pro lidi nebude nijak nebezpečná.

Rybu nicméně chovají lidé v Česku běžně v akváriích a také je možné prohlédnout si ji zblízka v některých zoologických zahradách, například v Praze, ve Zlíně, v Plzni nebo v Brně. Lze ji dokonce chovat ve společnosti jiných zvířat, protože její dravost se projevuje jen při krmení.

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pira%C5%88a_obecn%C3%A1

https://www.seattletimes.com/nation-world/70-injured-in-argentina-piranha-attack/

https://nypost.com/2013/12/26/massive-piranha-attack-leaves-70-injured/

Z lomu u Mikulova vylovili piraňu,; lidovky.cz, 24. 6. 2011

https://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/uz-zadna-pirana-lov-v-zatopenem-mikulovskem-lomu-konci-20120829.html

https://breclavsky.denik.cz/zpravy_region/rybar-lovil-kapra-odnesl-si-piranu20110623.html

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/priroda/pirane-veda-pro-deti-wednesday_2212111614_kac

https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-na-plavce-v-brazilii-zautocily-tisice-piran-137040

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti-zahranici/164448/smrt-jako-z-hororu-mladika-sezraly-pirane.html

https://www.prazskypatriot.cz/pirane-ve-volne-prirode-v-praze-kratce-by-zde-prezily-pripousti-odbornici/

https://zoom.iprima.cz/priroda/takhle-zabiji-pirani

https://zoojihlava.cz/zvire/piaraktus-plodozravy/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz