Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Na začátku adventu pozvěte domů vánoční skřítky. Děti pobaví i potěší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Advent vám mohou zpestřit vánoční skřítci svými neplechami i milými překvapeními.

Článek

V posledních letech k nám ze severských zemí pronikla nová tradice - vánoční skřítci. Ti do domácností přicházejí první adventní neděli a o Štědrém dni lidem rozdávají dárky. U nás 24. prosinec stále patří Ježíškovi, ale adventní období nám mohou zpestřit tyto malé postavičky, kterým prý v Dánsku říkají nisse.

Vánoční skřítci se obvykle usídlí v různých škvírách, které v domácnosti najdeme. Může jít o výklenek ve zdi, místo pod nábytkem nebo si třeba můžeme představovat, že se usídlili pod podlahou. Někdy lidé dávají na místa, odkud skřítci v noci vycházejí, malá dvířka nebo žebřík, které jim pomohou dostat se k vám domů. Takové atributy je možné dnes už zakoupit nebo je můžete i vyrobit. Je možné také jen domalovat drobné stopy, které za sebou vaši malí hosté zanechávají. Skřítci většinou bývají neviditelní, ale také je možné jejich látkové postavičky zakoupit nebo vyrobit a umístit je do jejich pelíšku či pokojíčku, který jim děti doma připravily.

Vánoční skřítci jsou známí tím, že na každý den adventní doby si pro děti přichystají nějaké překvapení, nebo vyvedou nějakou neplechu. Naši adventní společníci většinou pracují přes noc, proto bývají rána plná dětského očekávání a napětí, co se v noci zase přihodilo. Vám nezbyde, než zapojit fantazii a nějaká překvapení vymyslet. Jak na to se můžete inspirovat třeba v následujícím návodu. Vaší kreativitě se ale meze nekladou a pokud dostanete docela jiné nápady, neváhejte s jejich uskutečněním. Dětská radost a veselí za to občasné ponocování stojí.

První adventní týden

V první neděli adventní mohou děti nalézt adventní kalendář, který jim přichystali skřítci. V pondělí skřítci dětem ráno poschovávali veškeré svršky, které potřebovaly do školky či do školy. Děti je musí nalézt. V úterý skřítci obarvili mléko v lednici na modro (můžete použít potravinové barvivo). Ve středu děti zjistí, že nemají bačkory či pantofle. Skřítci je schovali na neobvyklá místa, třeba do lednice či do vany. Ve čtvrtek skřítci pekli cukroví. Děti naleznou rozsypanou mouku, ve které jsou malé stopy. Vedou až k talířku s kouskem perníčku či jiným typicky vánočním cukrovím. V pátek ráno děti zjistí, že si skřítci hráli se zubní pastou a maminčinými líčidly. Na zrcadle naleznou obrázek sněhuláka, na kterého stále dopadají vločky sněhu. V sobotu skřítci vytáhli toaletní papír a vytvořili z něj spirálu, na jejímž konci děti naleznou malý pytlíček s cukrovinkami nebo třeba sušeným ovocem. Na konci může být také hádanka, kterou si pro ně připravíte.

2. adventní týden

V neděli děti najdou dopis, ve kterém jim skřítci sdělují, že v domě nebo bytě schovali poklad. Uvedou v něm zároveň základní indicie, kde děti mohou hledat. V malé krabičce pak děti objeví materiály na výrobu ozdob. V pondělí děti zjistí, že skřítci obrátili všechno naruby. Obrázky, ozdoby, ale třeba i židle a případně i stůl jsou vzhůru nohama! Nezbývá, než všechno uvést do původního stavu. V úterý najdou skřítci na stole malou sjezdovku. Skřítci si v noci užívali lyžování na rozsypané soli, mouce či cukru (k vytvoření svahu můžete použít třeba kartonový papír). Ve středu děti najdou začátek vánoční pohádky psaný nebo vytištěný na papíru, jejíž pokračování pak naleznou také ve čtvrtek a v pátek. Děti ale tyto listy papíru musí vždy nalézt, a to tak, že budou hledat, kam vedou stopy vytvořené například pomoci svršků oblečení, sladkostí či ovoce. Papír s pohádkou bude vždy smotaný do ruličky a svázaný provázkem. V sobotu děti v obývacím pokoji naleznou spoustu nafouknutých balonků, na kterých bude fixou napsaný vzkaz. Děti jej ale budou muset nejprve složit z jednotlivých slov na balóncích. Vzkaz může odkazovat třeba na další den: „Zítra se můžete těšit na hezký dárek. Najdete ho ve vaně“ .

3. adventní týden

Ve druhou adventní neděli můžete dětem zanechat ve vaně například zasněženou chaloupku z perníku nebo kousek perníkového cukroví. V pondělí skřítci po sobě zanechali velký nepořádek. Všude jsou rozházené ponožky! Děti je musejí posbírat a dát páry správně dohromady. V úterý skřítci vyrobili sněhuláka z vaty - stačí vytvarovat tři kuličky v různých velikostech, slepit je a dozdobit drobnostmi či jen domalovat. Ve středu skřítci vytvořili pomocí provázku či toaletního papíru cestu, která vede na místo, které je označeno jako Severní pól. Děti tam naleznou drobnosti, které tam pro ně zanechal Santa Claus. Zde je to plně na vaší fantazii. Ve čtvrtek děti naleznou malý betlém s Ježíškem, který jste pro ně zakoupili nebo vyrobili (třeba z vaty nebo z hmoty určené pro výtvarné tvoření). V pátek skřítci dětem předají vzkaz od Ježíška. Ten jim děkuje za dopis, který mu poslaly. Vypadat může třeba takto: „Milé děti, děkuji za váš dopis, který jste mi poslaly. Celý rok vás bedlivě sleduji a vím, že se snažíte být milé ke svým kamarádům i rodičům, i když se vám to vždycky nepovede. Připravil jsem si pro vás dárky podle vašich přání, ale mám toho spousty. Obdarovat totiž musím úplně všechny děti na celém světě. Nezlobte se na mne, pokud tedy na něco zapomenu. Váš Ježíšek.“. Na poslední adventní sobotu si naši malí společníci přichystali hádanku. V několika místnostech děti naleznou barevné karty (vyrobena třeba z kartonu či čtvrtky), děti se zároveň dozvěděli, že mají v dané místnosti hledat předmět ve stejné barvě. V jeho blízkosti pak najdou malý vánoční poklad: třeba vánoční pexeso, cukrovinku, perníček, kousek čokolády, ořech, vánoční ozdobu nebo cokoliv dalšího podle vaší fantazie. V neděli, na kterou tentokrát připadá Štědrý den, si skřítci přichystali poslední neplechu. Vložili do stojanu vánoční stromek a omotali jej toaletním papírem. Děti jej musí odmotat a stromek ozdobit skutečnými vánočními ozdobami. Případně skřítci mohou děti ráno překvapit krásně ozdobeným a rozsvíceným vánočním stromečkem.

Přeji vám hezký adventní čas!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz