Hlavní obsah
Lidé a společnost

Otec Kelly: z kněze zpívajícího na svatbách přes noc popovou hvězdou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: By Christian Michelides - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63722419

Svatebčany překvapoval dokonalým zpěvem, což se mu stalo osudným. Díky videu, které uniklo na internet, se stal celosvětovou hvězdou.

Článek

Otec Ray Kelly z Irska se stal hvězdou v podstatě přes noc. Virální video se svatební mši, kterou odsloužil ve svém malém kostelíku v irském městě Oldcastle, se v roce 2014 začalo šířit lavinovitě po internetu a stalo se doslova senzací. Do dnešního dne má na YouTube přes 90 milionů shlédnutí.

V příběhu otce Kellyho, kterému je dnes 71 let, se hudba a zpěv objevují už od dětství. Patřil do rodiny hudebně talentovaných rodičů, kteří ho ve zpěvu podporovali. Už v teenagerovském věku se však rozhodl stát knězem a upozadil kvůli tomu své pěvecké ambice. Ještě během kněžského studia vystupoval s chlapeckou skupinou Rafiki. Kapela bavila posluchače na různých koncertech a také nahrála singl na pomoc místním charitativním organizacím. Od chvíle, kdy byl vysvěcen na kněze, už nekoncertoval. Občas ale zazpíval svým farníkům v kostele.

Dárek pro svatebčany

Na počátku mediálně úspěšné hudební kariéry zpívajícího kněze Raye Kellyho byla svatba jeho farníků Chrise a Leah O´Kaneových, která se konala 5. dubna 2014 v kostelíku ve městě Oldcastle, což je místo nacházející se zhruba 80 kilometrů od Dublinu. Otec Kelly si píseň připravil jako překvapení pro ženicha a nevěstu. Video pak kdosi ze svatebčanů záhy umístil na YouTube a rázem se stalo internetovým hitem. Otec Kelly, který se o tom pak dozvěděl z emailu od ženicha a nevěsty, jen s údivem sledoval, jak roste počet shlédnutí videí a přibývají obdivné komentáře. Záhy začaly přicházet žádosti o rozhovory z mnoha médií.

Na začátku slavné nahrávky se Kelly zvedne ze židle, přistoupí k oltáři a zdá se chystá přistoupit ke svatební liturgii. Namísto toho ale začne překvapivě u oltáře zpívat. Jeho zpěv je dokonalý. Šlo přetextovanou interpretaci písně Hallelujah od Leonarda Cohena a její slova měla na svědomí tehdy teprve desetiletá družička Lucy Pitts O´Conorová, která jej v roce 2010 napsala pro jinou nevěstu, jež byla její tetou. Kněz v ní zpívá o tom, že se všichni shromáždili v kostele, aby s nevěstou a ženichem oslavili jejich výjimečná den. „Když Chris kráčí uličkou a Leah se dívá nahoru a usmívá se, tak láska, která mezi nimi je, naplňuje celý kostel. Ona se červená, když ji s láskou a pýchou vedou,“ zní v jedné ze slok v písni, kterou od té doby Kelly svatebčanům zpívá téměř pravidelně. Z videa je také patrný údiv svatebčanů, kteří takové překvapení od kněze nečekali. Kelly svůj zpěv prokládá lišáckými úsměvy směrem k dojatému páru. Je zřejmé, že všichni jsou uhranuti jeho mrazivě dokonalým zpěvem, který pak ocenili dlouhým potleskem.

Od té doby se farářův život naprosto změnil. Už v roce 2014 byl zaplaven vzkazy z celého světa a v prosinci 2014 nahrál album s deseti skladbami, které neslo název „Where I Belong“, a to s nikým menším než s nahrávacím studiem Universal Music. Všechny vydané skladby mají irskou nebo obecně keltskou inspiraci, úspěch proto slavily především doma. Následně účinkoval v mnoha rozhlasových a televizních pořadech, natočil několik klipů a vydal další hudební alba. A počet jeho fanoušků neustále rostl. Přibývalo i videí svatebčanů, kteří si přáli mít svůj Den D právě v Kellyho kostelíku a nechali si od něj zazpívat slavné Hallelujah. Mnozí své nahrávky nadšeně sdíleli s veřejností.

Vzestupy i pády

Zájem o jeho zpěv byl obrovský, což vyvrcholilo jeho účastí v televizní soutěži Británie má talent. Tu si nechal nejprve důkladně projít hlavou a následně požádal o svolení svého biskupa. V hudební reality show pak vystoupil v roce 2018 jako čtyřiašedesátiletý s písní „Everybody hurts “ od skupiny R.E.M. Když se ho porotci ptali, proč se do soutěže přihlásil, odpověděl s úsměvem: „Možná proto, abych se stal prvním farářem, který kdy vyhrál v soutěži Británie má talent.“ Skladbu od R.E.M. si prý vybral proto, že se jako kněz setkává nejen s radostnými věcmi, ale také s lidským trápením, které se často skrývá pod povrchem. Píseň zazpíval procítěně a zakončil ji slovy „Nejste sami!“ Publikum i porotu svou interpretací doslova elektrizoval. Následovala chvilka ticha, kdy nebylo zřejmé, jak porota Kellyho interpretaci vlastně přijala. Nicméně záhy přišly ovace ve stoje, ke kterým se přidali i všichni porotci a zjevně dojatý kněz měl co dělat, aby potlačil pláč. „Bylo to vůbec nejlepší vystoupení, jaké jsem za celou dobu zažil… Bylo to geniální,“ ocenil jeden z porotců a chválou nešetřili ani ostatní. Kelly se nakonec dostal až do semifinále populární soutěže.

V jednom rozhovoru z loňského roku pak kněz řekl, že po televizním vystoupení dostal dopis od divačky, která mu psala, že byla zoufalá, rezignovala na život a uvažovala o sebevraždě. „Zapnula televizi a slyšela mě zpívat tu píseň. Plakala a plakala a plakala. Napsala mi, že poté, co mě slyšela zpívat tu píseň, se prostě nemohla zabít. Řekla mi, že jsem jí zachránil život. Mýlila se. Pán jí – skrze mne – zachránil život,“ řekl k tomu později.

Navzdory mediálnímu a komerčnímu úspěchu je pro otce Kellyho pořád nejdůležitějším posláním kněžství. „Někteří kněží rádi hrají golf; někteří rádi rybaří – já rád zpívám,“ říká s tím, že se do svých vystoupení snaží vnést duchovno. Připomněl, že díky svému vstupu do showbyznysu poznal, že je to oblast plná velkých vzestupů, ale i pádů. Když nezvítězil v soutěži Británie hledá talent, zrušilo s ním nahrávací studio již podepsanou smlouvu. „Ale to mi nevadí, zpívám, aby lidé měli pocit míru a radosti,“ řekl k tomu. Kromě účastní v soutěži Británie hledá talent se v roce 2020 účastnil i národní verze televizní soutěže Když hvězdy tančí (u nás známá jako StarDance), kde postoupil až do čtvrtfinále. Ve stejném roce pak ale prozradil, že také dostal výhrůžky smrtí od rozzlobených lidí, kteří byli naštvaní, že jako kněz vystupoval v tanečním reality show. Kněz se také potýkal s davy zvědavců, kteří mířili do jeho kostela v Oldcastle, aby ho zahlédli na vlastní oči. Neváhali se do kostela vloudit i postranními vchody a kněz z toho důvodu musel nechávat kostel zavřený a otevíral jej jen při mších. O rok později prohlásil, že již nechce být v centru pozornosti a další účast v soutěžních reality show se vzdal.

Loni byl otec Kelly z farnosti Oldcastle převelen do kostela v Kilcormac, což je místo vzdálené zhruba 90 kilometrů od jeho původního působiště. Zpívat ale nepřestává a stále vydává nové písně. Poslední singl s názvem I heard him say vyšel v letošním roce.

Ray Kelly není jediným zpívajícím knězem. Nedávno se na internetu objevilo jiné svatební video z polské Lodže, které vzniklo v roce 2017. Jezuitský kněz rapuje při svatebním obřadu a přidává se k němu celý kostel včetně ženicha a nevěsty. Podobného úspěchu jako Ray Kelly dosáhla i mladá řádová sestra Cristina původem z italské Sicílie. Jako pětadvacetiletá se zúčastnila soutěže The Voice of Italy a stala se její vítězkou. Její talent je nepřehlédnutelný a proslavila ji například interpretace Madonnina slavného hitu Like a Virgin. Také ona díky svým úspěchům uzavřela smlouvu s nahrávacím studiem Universal Music. Od té doby natočila mnoho klipů i singlů a ve Francii byla dokonce oceněna Zlatou desku za 50 tisíc prodaných alb. V roce 2022 pak v italském televizním pořadu Verissimo oznámila odchod z řádu, aby se mohla naplno věnovat hudební kariéře.

Zdroje:

https://www.villages-news.com/2023/09/28/irish-priest-ray-kelly-packs-em-in-at-st-timothy-catholic-church/

https://irelandseye.ie/fr-ray-kelly-the-singing-pries

https://her.ie/life/video-hallelujah-the-performance-from-a-ten-year-old-girl-that-inspired-father-ray-kelly-125240

https://www.youtube.com/watch?v=Nnn9-zqnyMg

https://en.wikipedia.org/wiki/Ray_Kelly_(singer)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Cristina_Scuccia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz