Hlavní obsah
Zdraví

Otrava botulotoxinem? Rarita, ale také život ohrožující stav

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: J. Fikota; fotoservis České televize

Herečka Jiřina Bohdalová leží v nemocnici ve vážném stavu po otravě jídlem. Podle původních informací, které byly později vyvráceny, se nakazila botulotoxinem přítomným v jídle.

Článek

Jedna z dlouhodobě nejpopulárnějších českých hereček Jiřina Bohdalová leží na JIP pražské Nemocnice Na Homolce. Zprávy hovoří o tom, že v péči lékařů skončila ve vážném stavu po otravě jídlem. Herečce se během úterka udělalo špatně a měla mít i  vysoké horečky. Podle prvních informací Blesku byl příčinou jejích potíží botulotoxin, kterému se přezdívá klobásový jed. To však její ošetřující lékař profesor Petr Neužil později vyvrátil. Jde zřejmě o jinou mikrobiální infekci způsobenou jídlem. O tom svědčily i informace o vysokých horečkách, ty otravu botulotoxinem neprovázejí.

Byť se nejedná o botulotoxinovou otravu nejedná, bude zřejmě herečka nyní na nějakou dobu vyřazena z práce. Třiadevadesátiletá Bohdalová sice už před rokem ukončila divadelní kariéru, ale stále je aktivní a natáčí pořad Hobby naší doby, který Česká televize vysílá pravidelně každou sobotu ve 12:25.

Jednotky případů

Otrava botulotoxinem ve skutečnosti není častou záležitostí, lékaři dokonce mluví o raritním výskytu tohoto závažného onemocnění. Pokud by jí herečka skutečně trpěla, patřila by mezi pouhé jednotky lidí, kteří u nás v posledních letech takto vážně onemocněli. V letech 2008 a 2022 se v Česku objevilo pouze v jedenácti případech, z toho dvakrát v roce 2022, a to pravděpodobně po požití paštiky. Podobně vzácné jsou tyto případy i v zemích Evropské unie, kde jsou tyto případy povinně hlášeny. Například v roce 2021 bylo hlášeno 82 otrav botulotoxinem, ale ze 30 vykazujících zemích se objevil pouze v jedenácti z nich. Vůbec nejčastěji se objevuje u dětí do jednoho roku věku.

Otravu způsobuje jed, který produkují bakterie s názvem Clostridium botulinum. Jde o stejnou látku jako ta, která se v malém množství používá v plastické chirurgii. Bakterii se mimořádně dobře daří především v konzervách, a to především v těch prošlých, zásadním varováním by měla být situace, kdy je konzerva vydutá. Příčinou je fakt, že bakterie nesnášejí kyslík. Ještě častějším zdrojem bývají i domácí zeleninové konzervy. Ze stolice zvířat se totiž bakterie dostává do půdy, a zdrojem pak bývá špatně umytá zelenina. Druhou možnou variantou je nákaza z klobás, proto se mluví o klobásovém jedu. To souvisí s nedokonalým vypráním střívek. Bakterie totiž žije v trávicím traktu zvířat, a tak se zdrojem otravy mohou stát kupříkladu vepřová střeva použitá při domácích zabijačkách. Prevencí je alespoň desetiminutové povaření doma vyrobených klobás, to samé platí o konzervách. V posledních letech se objevily i případy potravinového botulismu, který byl spojen s požitím nesterilizovaného jídla v restauracích a lahůdkářstvích. Přítomnost bakterií a jejich vliv není možné rozpoznat, protože nemá dopad ani ne vzhled, ani na chuť jídla. Poměrně často ale takové potraviny bývají kontaminovány i dalšími bakteriemi, které už takové dopady mají a závadnost může být zřejmá na první pohled.

Med na dudlík? V žádném případě!

Potravinový botulismus není jedinou možnou formou nákazy. Bakterie se může dostat také do otevřených ran, kde se množí. V takovém případě mluvíme o traumatickém botulismu. Bakterie se do rány mohou dostat například při práci s půdou, proto je důležité používat pracovní rukavice a důkladně si poté umýt ruce. Od potravinového botulismu se liší pouze pozdějším nástupem prvních příznaků. Vůbec nejčastější formou je kojenecký botulismus. Jak již bylo zmíněno výše, děti do jednoho roku věku jsou tímto onemocněním postiženy vůbec nejčastěji. Kojenci jsou méně odolné vůči působení jedu. Důvodem je jejich nezralý trávicí trakt, mají totiž nižší kyselost žaludeční šťávy a jiné zastoupení bakteriální mikroflóry ve střevech. Předpokládá se, že kojenci se s jedem setkají nejčastěji v medu, kde se může vyskytovat. Proto je mimořádně důležité malým dětem med nikdy nepodávat! Ten by děti v tomto věku neměly nikdy jíst ani kvůli možné alergii. Podávání medu takto malým dětem je proto mimořádně rizikové!

Účinný lék existuje

A jak se tato nemoc projevuje? První příznaky přicházejí po šesti až 72 hodinách od nakažení. Botulotoxin je neurotoxickou látkou, proto se infekce projevuje postupnou obrnou svalů. Ta začíná na hlavě a postupně se rozšiřuje směrem dolů. Objevuje se suchost v ústech, chrapot, potíže s polykáním a přichází také neschopnost artikulovat. Nemocný má mlhavé a dvojité vidění, nemůže zaostřit, zužuje se jeho zorné pole. Mizí výraz obličeje, má pokleslá oční víčka, šilhá a jeho zornice nereagují na světlo. Přichází také obrna měkkého patra, mizí dávivý reflex, zácpa a poruchy močení. Nejvážnějším stadiem otravy je obrna dýchacích svalů, které vyžaduje plicní ventilaci. Pacient je sice stále při vědomí, ale narůstá u něj úzkost.

Jelikož jde o velmi závažné onemocnění, musí být ihned zahájena léčba. Jejím základem je co nejčasnější podávání protijedu - antibotulinového séra, které dokáže rušit účinky botulotoxinu na nervosvalové ploténce. Podávána jsou také antibiotika, a to nejčastěji penicilin. Ta zabrání rozvoji sekundární infekce. Důležitá je i hydratace a podávání stravy. K rychlejšímu vyloučení bakterií z organismu je podáváno projímadlo nebo klyzma a léky na podporu zvracení. Někdy lékaři přistoupí i k výplachu žaludku. Ve stavu, kdy již dojde k obrně dýchacích svalů, musí být pacient převezen na jednotku intenzivní péče a připojen na umělou plicní ventilaci.

Navzdory tomu, že jde o velmi závažný stav, má onemocnění při zahájení včasné léčby velmi dobrou prognózu. V drtivé většině případu bývá nemoc úspěšně vyléčena, úmrtnost je po podání antibotulinového séra minimální. Nicméně obrny mohou přetrvávat ještě několik týdnů.

Zdroje:

https://www.blesk.cz/clanek/celebrity-ceske-celebrity/795654/strach-o-jirinu-bohdalovou-ve-vaznem-stavu-v-nemocnici.html

https://cnn.iprima.cz/bohdalova-byla-prevezena-do-nemocnice-popularni-herecka-ma-byt-ve-vaznem-stavu-448691?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://cnn.iprima.cz/lekar-neuzil-o-hospitalizaci-bohdalove-nejde-o-otravu-botulotoxinem-ale-o-raritni-infekci-448753?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

https://szu.cz/temata-zdravi-a-bezpecnosti/a-z-infekce/b/botulismus/botulismus-zakladni-informace-o-onemocneni/

https://nemoci.vitalion.cz/botulismus/

https://www.mojezdravi.cz/nemoci/botulismus-4400.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz