Hlavní obsah
Aktuální dění

Poslanec Kobza (SPD) našel nové dno: šíří poplašnou zprávu a nenávist

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: David Sedlecký / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Masové vraždění na filozofické fakultě se Kobzovi stalo vítaným prostředkem, jak děsit společnost a rozdmýchat její nenávist vůči druhým. To vše pro pár „pěťáků“.

Článek

Bylo zřejmě jen otázkou času, kdy se objeví politici, kteří ke svým pochybným cílům zneužijí masové vraždy na filozofické fakultě v Praze z 21. prosince 2023. Prvním se stal poslanec strany Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jiří Kobza a laťku v tomto směru nasadil tak nízko, jak jen to bylo možné. Překonat jej se zdá být nemožné, byť to není vyloučené.

Za svá slova, která poskládal do facebookového statusu na svém profilu přesně týden od události na filozofické fakultě, zřejmě ponese zodpovědnost. Předpokládám, že trestní oznámení za šíření poplašné zprávy a nenávistné projevy vůči skupinám obyvatel, jsou již podána a policie je začne v nejbližší době řešit. A to i přesto, že Kobza svůj status - zřejmě právě z obavy, že bude z výše zmíněného obviněn - po několika hodinách smazal. Stále dostupný však je například na stránce SPD Praha 10. Virtuálně se konspirační teorie, kterou zveřejnil nejprve Kobza, bude šířit dál prostřednictvím různých soukromých skupin na sociálních sítích či obyčejnou „šeptandou“. To byl zřejmě také účel jejich zveřejnění. Vystrašit a následně nabídnout spásné řešení je dávným politickým trikem, kterým si extremisté všeho druhu odjakživa získávají své věrné.

Co vlastně poslanec Kobza napsal? Například to, že vrah, který ve čtvrtek 21. prosince 2023 zavraždil a zranil desítky lidí na filozofické fakultě je podle Kobzy „špičkový produkt progresivistického inkluzivního školství.“ V této souvislosti se dále ptá: „…co se vlastně na FF UK učí? Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky? Je snad v přípravě další střelec?“ Kobza nám podsouvá, že hrozivý čin studenta je nejen logickým vyústěním studia na této fakultě, ale její posluchači jsou k aktům nenávisti touto školou ve spolupráci s jakýmisi neziskovými organizacemi připravováni. Taková tvrzení mohou některé občany značně vyděsit a vyvolat paniku s různě závažnými důsledky. Toho by si měl být Kobza jako ústavní činitel i jako obyčejný člověk domýšlející své činy, vědom. Zda na to nemá mentální kapacitu nebo mu na následcích nezáleží, se můžeme jen domýšlet.

Domnívám se, že výše zmíněná citace může naplňovat skutkovou podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy. To ale není vše. Slova o neziskovkách, inkluzivním a progresivistickém školství, které nese svůj podíl na podobných akcích, jsou projevem nenávisti vůči konkrétní skupině obyvatel a mohou tak naplňovat skutkovou podstatu trestného činu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo omezování jejich práv a svobod. Kupříkladu připisování viny inkluzivnímu školství by bylo možné interpretovat tak, že viníky jsou studenti, kteří byli díky inkluzi zařazeni do běžného vzdělávání. Dalšími viníky by pak podle Kobzových slov mohli být lidé s progresivními politickými názory či zaměstnanci neziskových organizací. Je to samozřejmě naprostý nesmysl. Nicméně slova, která zazněla od člena poslanecké sněmovny mohou rozdmýchat nenávist kupříkladu vůči dětem a studentům vysokých škol, kteří díky inkluzi studují v běžných školách, neziskovkám nebo příznivcům tzv. progresivních politických hnutí ideologií. Namísto semknutí společnosti, které by po podobné tragédii mělo přirozeně nastat, přichází ještě větší strach, rozdělení a vyhřezávání nesnášenlivosti vůči druhým.

Jiří Kobza, poslanec strany, která v posledním předvolebním průzkumu získala deset procent hlasů, který nás seznámil s tím, co se ve skrytu odehrává ve spodních proudech jeho duše, objevil i nové politické dno. Ve snaze získat na svou stranu ještě větší část společnosti, kterou děsí rychlé změny, jimiž svět nyní prochází, neváhá zneužít největší tragédii za poslední desítky let, aby posbíral pár mizerných politických „pěťáků“. Podobné rozdmýchávání nenávisti a strašení obyvatel, přispívá k vyhrocené atmosféře a na rozdíl od svobodné diskuse na univerzitní půdě, jednoznačně vede k hrubnutí společnosti. V nejhorším ale vede i dalšímu násilí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz