Hlavní obsah
Zdraví

Slivovička na zdraví? Ani omylem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Univerzální lék na všechny neduhy ve skutečnosti často zabíjí.

Článek

Slivovice není alkohol, ale lék. Jeden panák denně a nemoci se vám zdaleka vyhnou. Posiluje imunitu, pomáhá na trávení, funguje proti nechutenství, likviduje škodlivé viry a bakterie uvnitř těla i na kůži. Ti nejfanatičtější vyznavači slivovice coby léku vám ji budou klidně doporučovat jako univerzální lék na všechny potíže malých dětí. Vypálí jakoukoliv svědivou vyrážku, vydezinfikuje rány, odstraní bolest a v případě nespavosti v ní stačí jednoduše vymáchat dudlík a vaše miminko bude spát jako andílek. A pokud žádný fyzický problém zrovna neřešíte, použijte ji jako prevenci a zároveň si buďte jisti, že vám pomůže se stresem, přepracováním, depresí, úzkostmi nebo vám projasní myšlení. Tomuto dokonalému nápoji se zkrátka nic nevyrovná, zvláště pokud si pořídíte tu „pravou“, vypálenou ze švestek a hlavně - na Moravě.

Člověk by tomu rád věřil. Lahodný švestkový nápoj chutná o poznání lépe než léky, které nám na naše neduhy předepíše lékař, a také jeho vedlejší účinky bývají o dost příjemnější. Nicméně, trochu nám tuto představu kazí data. Ta ukazují, že pravidelné pití slivovice a dalších alkoholických nápojů nás ve skutečnosti zabíjí. Vyplývá to alespoň z mapy, kterou zpracoval Irozhlas.cz na základě dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Ta mluví o „slivovicovém pásu“, který se táhne východní částí Moravy a prozrazuje, že tam lidé velmi často umírají na nemoci trávicí a z důvodu vnější příčiny, což v obou případech ukazuje na nemírné pití alkoholu. Lidé tam nejčastěji zemřou na nemoci jater, při násilných úmrtích, sebevraždách nebo při tragických dopravních nehodách.

Po domněnce, že vynikající prevencí srdečních onemocnění je každodenní pití červeného vína, což kdysi neváhali tvrdit i někteří kardiologové, a po iluzi, že pivo je vlastně zdravé a neškodné, protože je plné vitaminů a minerálů, padá další mýtus. I když, jistě se zase najde nějaký stoletý piják slivovice, který vám to bude rozporovat a svou dlouhověkost bude připisovat právě jí. Výjimky existují a fakt, že někdo neonemocněl ani po dlouhodobém pití, je spíše zázrak než důsledek jeho apetitu. Na zdraví si jí připít sice můžete, ale fungovat to bude spíše paradoxně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz