Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vánoční stromky: některé jsou plné chemikálií, jiné hned uschnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Vybrat si správný stromeček může být poměrně složitý úkol. Zvláště pokud nás svazují třeba rodinné tradice.

Článek

Možná podobně jako já řešíte každoroční dilema - pořídit letos živý nebo umělý stromeček? Nebo by snad byl lepší ten v květináči, který následně můžete zase vsadit do země? A nebo půjdete tou nejradikálnější cestou a stromeček si vůbec nepořídíte, protože existuje řada vkusných způsobů, jak se bez něj obejít? Vybrat tu nejlepší možnost může být celkem složité, protože i za zdánlivě dobrým řešením se někdy skrývají kroky, které našemu zdraví či přírodě škodí.

Varianta první - živý stromek

Každý rok se v Česku prodá kolem milionu živých vánočních stromečků. Po Vánocích se pak obvykle stávají odpadem, který stojí poblíž popelnic a svozové služby jej na své náklady odvezou. Jedna z legend, které se šíří mezi lidmi, tvrdí, že se vozí do zoologických zahrad, kde po Novém roce zpestřují stravu zvířatům. To reálně není možné, protože nelze zkontrolovat dokonalé odstrojení stromečků, proto by se bizoni, zubři či jeleni mohli o háčky nepříjemně poranit. To samé platí v případě zavážení stromků pro zvěř do lesa. Na krmení tak slouží jen neprodané stromky, které do zoo či správcům lesů věnují obchodníci. Co se stane s těmi, které po sundání vánočních ozdob umístíme k popelnicím? Dnes už častěji končí v přibývajících kompostárnách, ale v některých městech je stále pálí. Pokud tedy máte k dispozici vlastní kompost, bude nejlépe stromek seštěpkovat a odložit jej tam.

Problém u vánočních stromků ale není jen s množstvím nežádoucího odpadu, který takto vzniká. Potíž nastává už na začátku. „Živé stromky pěstované speciálně pro Vánoce nejsou přírodě prospěšné, kvůli svému pěstování v monokulturách a krátkému životu. To se týká většiny těch krásných, pravidelně rostlých stromů, které potkáváme na trzích,“ uvádí ve svém textu Ekologický institut Veronica. Řezané živé stromečky, často postříkané pesticidy a chemickými hnojivy pro zrychlení růstu, přírodě samozřejmě neprospívají. Z dalekých dánských plantáží je k nám přivážena nejčastěji velmi populární jedle kavkazská. To s sebou nese nese výraznou ekologickou stopu. Vhodné je proto pátrat po stromcích, které byli uříznuty při pobírce v lese nebo těch, které disponují certifikátem FSC, který zaručuje, že jde o produkt pocházející z šetrně obhospodařovaných lesů. Stromeček třeba nebude dokonale symetrický jako z „výrobny“ v Dánsku, ale bude zdravý a přirozený.

Varianta druhá - živý stromek v květináči

Jinou variantou jsou stromky v květináčích. Ty po Vánocích můžete vsadit do země a těšit se z toho, že jste přírodě neuškodili, ba naopak. Tento typ živé vánoční výzdoby navíc výborně vypadá, jelikož nádobu můžete různě obalit či vyzdobit. Seženete tak dokonce i oblíbenou jedličku. Prodávají je například různé ekologické organizace či přímo lesy. Stromek si na Vánoce můžete i jen vypůjčit. Tuto službu nabízejí například některé farmy a často vám jej přivezou až domů, odkud si jej po čtrnácti dnech zase vyzvednou. V dalším roce může udělat radost někomu dalšímu.

Sáhnout vedle můžete při nákupu od velkých obchodníků, kteří se na jejich prodej nespecializují. Ti praktikují způsob, kdy stromek do květináče umístí až těsně před prodejem. Poznáte to zpravidla tak, že vám přežije jen velmi krátkou dobu a následně uvadne. Lze to obvykle jen těžko odhalit, ale varovný signálem je fakt, že je již při prodeji umístěn v teple. Vánoce obvykle bez úhony v teple bytu přežije, nicméně ne dlouhou dobu, protože ve vegetačním období potřebuje chlad.

Živému stromku je třeba dopřát náležitou péči. Kromě vánočních dnů je dobré nechat jej mimo vytápěný byt. Při přenášení do tepla je třeba dopřát mu aspoň dvoudenní adaptaci v temperované místnosti, jako je třeba kočárkárna či garáž, aby mu přenesení nezpůsobilo šok. Jednou za dva až tři dny je třeba jej zalít, a to nejlépe studenou odstátou vodou. Nejspokojenější bude, pokud v květináči necháte rozpustit kus ledu nebo mu přinesete sníh. Vánoční ozdoby můžete používat téměř bez omezení, ale je třeba vyhnout se těm, které vydávají teplo. Důležité je stromek nijak neseřezávat, což je nejdůležitější především u špičky.

Varianta třetí - umělý stromek

Třetí možnost je u nás velmi oblíbená. Pořídit umělý vánoční stromek, o který se nemusíte vůbec starat, je dokonale symetrický, neopadává a v mnoha případech dnes už i skvěle vypadá či dokonce voní. Navíc vydrží mnoho let, což může působit dojmem, že jde o ekologický produkt, který šetří přírodu. Akorát že vůbec.

Tyto výrobky k nám většinou doputovaly až z Asie a navíc jsou vyrobeny z polyvinylchloridu (PVC), jehož základní surovinou je ropa. Už při jeho výrobě vzniká pro životní prostředí velká zátěž a problém nastává i v momentě, kdy bychom jej chtěli recyklovat. „Podle propočtů výroba jednoho umělého stromku spotřebuje takové množství kyslíku, jaké vyprodukuje několik stovek živých vánočních stromků za dobu svého růstu (cca deset let),“ tvrdí organizace Nazeleno. „Materiály, z nichž se umělý strom vyrábí, často obsahují i látky, které jsou zdraví škodlivé nebo látky, které mnohokrát překračují povolenou normu. Jedná se především o těžké kovy, jako je silně toxické kadmium nebo chrom,“ uvádí stejná organizace s tím, že v Asii platí pro užití docela jiné normy a ty naše mohou přesahovat až čtyřicetinásobně. Zvláště domácnosti s malými dětmi by takový nákup měly dobře zvážit a o materiálech, ze kterých je stromeček vyrobený, se dobře informovat.

Varianta čtvrtá - radikální

Nejekologičtější variantou je nepochybně nepořizovat si stromeček žádný. Vypravit se na Štědrý večer do lesa a ozdobit si jej přímo v jeho přirozeném prostředí. Cestou třeba přidat do krmelce zvířátkům dobroty není vůbec špatný nápad. Nepochybně ale není pro každého. Zvláště pokud bydlíte ve městě nebo máte malé děti, pro které by Vánoce bez stromečku neměly své kouzlo, pravděpodobně nepůjde o řešení pro vás. Ostatní ale takovou variantu mohou alespoň zvážit. Nemusí být tak nudná, jak na první pohled vypadá.

Možností, jak si vyzdobit obývací pokoj bez stromečku existuje mnoho. Postačí nazdobit několik větví, které jste posbírali v lese, nebo si vyrobit stromeček z mechu či ze šišek. Stromek ale může být i vyřezávaný ze dřeva, skvěle vypadá i závěsný stromek vyrobený z větví a ověšený vánočními baňkami či malý stromek uzavřený ve skle, ušitý z látky či filcu. Darovat také můžete semínka a substrát, ze kterých si obdarovaný může stromeček na další Vánoce vypěstovat sám doma na parapetu. Pokud nemáte kreativní schopnosti, můžete si všechny tyto artefakty pořídit i bez toho, že byste museli brát do ruky pilku či tavnou pistoli.

Možností je mnoho a někdy se zuby nehty držíme tradic, na které jsme zvyklí, aniž by to dávalo smysl. Ani tradice ale přece nemusí být statická, ale může mít svou dynamiku. Může se zlehka proměňovat a přizpůsobovat novým podmínkám. O své kouzlo tím nepřijde.

Anketa

Pro jaký vánoční stromeček jste se letos rozhodli?
Kupujeme řezaný stromek. Původ neřešíme.
44,6 %
Živý stromek s českým původem, který pochází z probírky nebo má certifikát FSC
17,5 %
Umělý stromek
17,5 %
Stromek v květináči
4,3 %
Stromek z půjčovny
1,8 %
Stromek vůbec nemáme
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 280 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz