Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vysoká škola ekonomická k nerozeznání od Vysoké školy života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Bývalý děkan Ševčík na VŠE šíří konspirační teorie. Vysoké škole to nevadí.

Článek

„Chucpe,“ napsal student Vysoké školy ekonomické (VŠE) jménem Lukáš Saturka k fotografii, kterou tento týden v úterý zveřejnil na síti X. Na ní je zachycen vyučující z Národohospodářské fakulty VŠE a její bývalý děkan Miroslav Ševčík během jedné z přednášek. Za jeho zády je vidět prezentace, která nese nadpis „Covidismus“. Mimo jiné se v ní dočteme, že jde o „snahu o nastolení nového společensko-ekonomického zřízení na základě tzv. průběhu pandemie Covid-19 v letech 2019-2020“. Tato nová ideologie prý vychází z tzv. Great Reset, za níž podle Ševčíkovy prezentace stojí Klaus Schwab a Bill Gates, a také „ideologie“ Green Dealu. Zmíněnou prezentaci promítal studentům v rámci přednášky Úvod do hospodářské a sociální politiky.

Přesto, že jej rektor VŠE na konci loňského roku na návrh akademického senátu odvolal z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Důvodem ale nebyly to, že šíří zavádějící informace, ale jeho vystoupení na protivládní demonstraci, během které se podle všeho s částí davu pokoušel dostat do budovy Národního muzea, aby odstranil vyvěšenou ukrajinskou vlajku. Svou účast tam označil za náhodnou a odvolání za politicky motivované.

Není to poprvé, kdy Ševčík spřádá konspirační teorie a dělá přitom své Alma mater velmi špatné jméno. Ta se ale opakovaně tváří tak, že jde o názor pedagoga. Na ty má přece jako každý občan právo. „Jde o to, co si představujeme pod pojmem názor. Když Miroslav Ševčík tvrdí, že Rakousko a Bavorsko navazují na nacistickou ideologii, tak je buď hloupý, nebo zlý. Takže politicky tvrdí, že je země placatá, ale my se tváříme, že jde pořád ještě o akademický názor,“ řekl k jeho někdejším tvrzením historik Michal Stehlík. Vedení jeho fakulty to nechalo být.

Když Ševčík nyní tvrdí, že tu máme „covidismus“, což je smyšlený termín, který má naznačit, že pandemie se všemi důsledky, které měla, mají zdroj v jakési ideologii, podobně jako kdysi Václav Klaus ve svých provokativních výrocích tvrdil, že máme ideologie „environmentalismu, evropeismu i humanrightismu“, nicméně pokud to podobné konspirace vykládáte na vysoké škole, ve které studenty uvádíte do vědy zvané ekonomie, není to jen podivné, ale jde o nepodložený „žvást“, kterým z pozice pedagogické autority manipulujete se svými posluchači. Jenže - vedení jeho fakulty to opět nechalo být.

Portálu Ihned.cz sdělil mluvčí VŠE, že na Ševčíkovy hodiny ze strany studentů pozitivní reakce. „V rámci svých přednášek téma covidismu komentuje, tyto komentáře opírá o dohledatelná fakta,“ sdělil dokonce tiskový tajemník fakulty Daniel Váňa. Pokud tady tedy máme vysokou školu, jejíž vedení se domnívá, že existovalo jakési spiknutí mocných, kteří u nás chtěli nastolit nový ekonomický a společenský řád, je něco v nepořádku nejen s jejich vyučujícím, ale se školou celkově. Co se dozvíme příště? Že tu cizí mocnosti letadly rozprašují chemtrails nebo že svět je ovládán plazími lidmi? Těžko říct. Každopádně se zdá, že mezi českými příznivci „selského rozumu“ a „alternativních pravd“ oblíbená Vysoká škola života otevírá novou fakultu, a to na Národohospodářské fakultě VŠE

Další zdroje: Covidismus je zhoubný, učí Ševčík na VŠE. Jen komentuje a opírá se o fakta, hájí ho vedení fakulty, Ihned.cz 29. 2. 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz