Hlavní obsah
Aktuální dění

Zatímco politici ve sněmovně řeší Babiše, jeho lidé „makají“ v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Autor: David Sedlecký – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37488489

Co nám Andrej Babiš uvařil tentokrát?

Ve sněmovně se řeční o Babišově „průšvihu“, ale v ulicích už lidé podepisují jeho petice.

Článek

Je Andrej Babiš bezpečnostní riziko, nebo ne? Je jeho „fízlování“ politických konkurentů za hranou, nebo jde o standardní prostředek politického boje? Taková témata řeší tento týden poslanecká sněmovna. Ve stejnou chvíli ale vyrazili Babišovi spolupracovníci do ulic, kde sbírají podpisy pod čtyřmi peticemi. Jednoduchý způsob, jak si před evropskými volbami udělat efektivní kampaň.

Je to kampáááň!

Babiš ve sněmovně vládu, která schůzi svolala, nešetří. Její konání považuje za projev „antibabišismu“ a  největším nebezpečím prý není on, nýbrž „militaristická zradikalizovaná“ vláda Petra Fialy která prý „neustále mluví o válce“. V návalu Babišových ostrých slov tak zapadá samotná podstata jednání, které bylo svoláno kvůli e-mailu, v němž Andrej Babiš žádal své spolupracovníky o zjištění informací o ministru zahraničních věci Janu Lipavském, a to včetně těch osobních, které se týkají jeho partnerky a dítěte. Mimochodem, takové zadávání rešerší považuje za běžné a tvrdí, že jeho protivníci dělají to samé. Piráti prý dokonce vytvářejí o lidech celé „složky“. Nenamáhal se přitom nijak své tvrzení dokazovat.

A tak zatímco se lidé, kteří populistickou politiku hnutí ANO 2011 odmítají, pohoršují nad tím, jak je možné, že Babiš po tom, co vyšlo najevo, neodstoupil, jeho voliči jsou v klidu. Chápou sněmovní schůzi jako „účelovku“„kampaň“ proti němu a Babiše mají takřka za mučedníka. Političtí protivníci by se od něj a jeho marketingových stratégů měli učit. První věcí, ze které by si měli zapamatovat, je to, že svolávat podobné schůze, není dobrý nápad. Pokud se tedy dopředu nerozhodli volby s  Babišem prohrát. Poučit by se ale mohli i z toho, že zatímco veškerou energii věnují jemu, on zatím vede další kolo kampaně. V ulicích českých a moravských měst, a to geniálně jednoduchým způsobem.

Mladí z TikToku

Na jeden z Babišových stánků jsem narazila poblíž Masarykova nádraží. Mladí muži v kšiltovkách s nápisy „Sorry jako“„Ano, bude líp“ nabízeli hned několik petičních archů k podpisu. Nejprve jsem si myslela, že jde o nějakou recesi, jejíž původci si vzali na mušku právě hnutí ANO 2011. Nicméně, při bližším pohledu jsem ale zjistila, že jde o jeho skutečné propagátory. Že by kampaň, kterou ANO 2011 nedávno zahájilo na TikToku, nesla už své plody? Že by se mladí lidé u nás konečně začali zajímat o politiku? Skutečně jim jde o požadavky, které jsou sepsané v peticích, jež nabízejí k podpisu? Nejspíš to tak má vypadat. Na stánku ležely čtyři supliky a při bližším pohledu jsem zjistila, že převážně týkají Evropské unie. „Nechceme zrušit ani omezit právo veta pro Českou republiku“, „Nechceme vyměnit českou korunu za euro“, „Jsme proti přijímání nelegálních migrantů“„Jsme proti zavedení korespondenční volby“ a ministerstvo vnitra je zaevidovalo teprve před několika dny. Témata, která často souvisí s nadcházejícími evropskými volbami, mají nepochybně zviditelnit kandidáty hnutí i jejich požadavky. Témata, která jdou „po srsti“ mnoha voličům, kteří Evropské unii nemohou dlouhodobě přijít na chuť.

Babiš a jeho hnutí politické kampaně zkrátka umí. I když to s ním v určitých chvílích vypadá „nahnutě“, on už je o krok napřed. Nepřekonatelným mistrem je v tom, jak dokáže prodat své slabosti nebo dokonce „průšvihy“, po kterých by jiní politici museli rezignovat na svou funkci. Jako když začal používat frazém „Sorry jako,“ kterým kdysi odmítl odpovídat na dotazy investigativní novinářky pořadu Reportéři, již zajímalo, kde vzal peníze na od daní osvobozené dluhopisy Agrofertu. Tuto hulvátskou odpověď navíc použil pro název svého podcastu nebo ho nechal natisknout na kšiltovky, které rozdává svým příznivcům na náměstích. Nepochybně využije i svou poslední veřejnou ostudu, kdy sháněl kompromitující materiály na Jana Lipavského. Možná brzy začne nabízet kšiltovky s nápisem „Udělejte mi podklady na toho zm*da!“

Stačit takovému Babišovu tempu je obtížné a mnohým politikům chybí i jeho drzost. Nicméně, podporovat kult Babišova mučednictví, čehož se někteří politici vládních stran nechtěně dopouští, je nejen neefektivní, ale sebevražedné. Pokud chtějí Babišovi v dalších volbách alespoň trochu stačit, měli by se u něj inspirovat, jít do boje se stejnou razancí a vsadit i klást si i těžko splnitelné cíle. Včera bylo pozdě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz