Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Železná jeptiška“. Jak devadesátiletá stařenka zdolává maratony a triatlony

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Načetl Pennbradly na projektu Wikipedie v AJ, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24730570

Nejstarší triatlonistka světa a řádová sestra Madonna Buderová se extrémních závodů účastní i po svých devadesátých narozeninách.

Článek

Mottto:

Nemusíte se omlouvat za dary, které vám byly dány. Omlouvejte se jenom za to, že je nevyužíváte. “ Madona Buderová

Představujete si život v klášteře jako neustálé modlení prokládané častými půsty a životem v samotě? Pak jste se zřejmě ještě nesetkali s příběhem „železné jeptišky“ Madonny Buderové, která svými extrémními sportovními výkony tento stereotyp povážlivě nabourává. A navíc - skvělých výsledků na poli triatlonu a vytrvalostních běhů dosahuje navzdory svému vysokému seniorskému věku.

Běh s duchovním rozměrem

Madonna Buderová do kláštera v St. Louis americkém státě Missouri vstoupila ve 23 letech, jeptiškou se prý toužila stát už od svých čtrnácti let. Do té doby byla mistryní v jezdectví na koni, ale sport v průběhu jejího života v konventu ustoupil do pozadí. Ve svých 40 letech, které oslavila v roce 1970, odešla z původní řeholní kongregace Sester Dobrého Pastýře a přidala se k ekumenické komunitě řeholnic nazvané Sestry křesťanské komunity, která je nezávislá na římskokatolické církvi. Když jí bylo 47 let setkala se s jezuitským knězem Johnem Topelem, který přednášel o duchovním rozměru běhu a sám byl velkým příznivcem tohoto sportu. Viděl v něm cestu k harmonizaci těla, mysli a ducha. Řeholnici navrhl ať běhání vyzkouší , protože ji může významně duchovně obohatit. Buderová dala běhání šanci a od roku 1978 se tak začala psát nová etapa jejího pozoruhodného života.

Před úplně prvním během sestra kdesi v dárcovském koši našla staré šortky a sehnala tenisky z druhé ruky, které ale byly už tak vysloužilé, že na její tělo běžecké začátečnice měly spíše negativní dopad. Přesto ale uběhla půl míle za pět minut. Když to sdělila knězi, odpov ěděl jí: „Dobře. Teď v tom musíš pokračovat!“ Už za dalších pět týdnů po prvním běhu dokončila sestra Madonna závod dlouhý 8,2 mil. Pak se vydala na Bostonský maraton a další běžecké závody. Když ji jen běhání začalo nudit, jeden z běžeckých kamarádů jí navrhl triatlon. A tak ve věku 52 let absolvovala sestra Madonna svůj první triatlonový závod – šlo o takzvaného polovičního Ironmana. Mimo jiného během něj musela zvládnout uplavat délku, na kterou si nikdy předtím netroufla. Závod dokončila a krátce nato zvládla i svého prvního Ironmana. Od té chvíle ji média přezdívala „železná jeptiška“. Nyní je tato žena živoucím důkazem, že se sportem můžete začít téměř v jakémkoliv věku a pokračovat s ním i ve vysokém stáří.

Přes překážky až k cíli

Madonna Buderová od té doby - a ve všech případech až po svých abrahámovinách -absolvovala zhruba 400 triatlonů, přičemž nejméně ve 46 případech šlo dokonce o o extrémní celodenní závod Ironman. Během něj závodníci uplavou 3, 86 kilometrů, ujedou 180,25 kilometrů na kole a zaběhnou maraton, tedy nejznámější vytrvalostní běh v délce 42,2 kilometru. Na každou z disciplín je v rámci Ironmana navíc pevně daný časový limit. Začíná se v sedm hodin ráno a skončit musíte nejpozději o půlnoci. Čas, za který musíte zvládnout plavání činí 2 hodiny 20 minut, cyklistickou část musíte zakončit nejpozději v 17,30 hodin a maraton je nutné ukončit nejdéle o půlnoci. V roce 2012 Buderová absolvovala kanadského Ironmana a ve svých 82 letech a stala se tak nejstarším člověkem, kterému se jej dosud podařilo dokončil. Kromě toho jeptiška několikrát zaběhla maratony a využila svou účast k charitativním účelům. V roce 2016 se dokonce objevila v zábavné reklamě společnosti Nike s názvem Mládí bez limitů - ironmanská železná jeptiška, kde ji kamera sleduje při jejích sportovních výkonech.

Ne vždy šlo všechno úplně hladce. Když začala běhat, její spolusestry ji v tom příliš nepodporovaly. Její aktivity považovaly za nevhodné pro jeptišku. Jako řeholnice složila navíc slib chudoby, ale vybavení pro závody a cestovné, jsou poměrně finančně náročné položky. Sestra nechává vše na Bohu a považuje se za šťastnou, že jí ostatní darují vybavení, a to včetně společností, které jej vyrábějí. Mnoho triatlonistů se kvůli ní navíc vzdává honorářů. Když je na cestách, tak také často přespává u přátel a účastníků triatlonu. Během závodů se řádová sestra musela vypořádat i s dlouhou sérií nejrůznějších komplikací. Třeba když ji v roce 2000 vítr shodil z kola a ona si zlomila pánev, musela tři čtvrtě hodiny čekat, než pro ni přijela sanitka. V plavecké části se zase musela vypořádat s problémy s neoprenem a zklamání ji přineslo i několikeré prošvihnutí časového limitu, kdy šlo třeba jen o několik sekund. Nevzdala se a v závodění pokračovala do té doby, než se jí podařilo uspět.

Mohla by být „línou starou dámou“

Na duchovní rozměr jeptiška při závodech nezapomíná. Zatímco trénuje na triatlony, pracuje také ve vězení a s dětmi v obtížných životních situacích. Běžnou součástí jejích závodů jsou i četné charitativní aktivity, při kterých se jí daří vybrat peníze na pomoc lidem v nouzi. A na Boha nepřestává myslet ani při těch nejextrémnějších závodech. Když jí chyběly síly na dokončení svého prvního Ironmana, obrátila se k němu. „Představovala jsem si cílovou bránu jako skutečnou poslední bránu, kterou v životě projdeme, tu na nebesích. A to mi pomohlo se k ní dostat,“ popsala. Nakonec tehdy svůj první triatlon nestihla dokončit v časovém limitu o pouhé čtyři minuty.

Pokud se domníváte, že v 82 letech, kdy se stala nejstarším triatlonistou světa se sportem a závoděním skončila, mýlíte se. Své aktivity pravidelně konzultuje s Bohem v modlitbách. A často v nich prý skutečně zaznívá: „Pane bože, jak by bylo krásné, kdybych mohla být línou starou dámou… ale on mi vždycky odpoví: Ne, ještě ne!“ svěřila se. Od dalšího závodění ji neodrazují ani četné úrazy, .včetně těch vážných Když se tato dáma vracela v květnu roku 2021 z dvanáctimílové vyjížďky na kole, havarovala. „Zlomila jsem si rameno, klíční kost a měla jsem čtyři zlomeniny žebra,“ řekla o nehodě. Přesto se o několik měsíců později tato 91letá žena vrátila k plavání, jízdě na kole i běhu jakoby nic.

Když se Madonna Buderová v roce 2020 zúčastnila jako čerstvě devadesátiletá dáma triatlonu v Coloradu, zažila velmi tvrdé podmínky. Voda měla 17,7 stupňů Celsia a během přechodu na cyklistickou část jí tak trvalo celou hodinu, než mohla nasednout na kolo. Ani po této zkušenosti to jeptiška nevzdala. Plánuje závodit do té doby, do které to bude možné. „Miluji být venku, v přírodě,“ řekla k tomu. „A pokaždé, když jsem v pokušení přestat soutěžit, inspirování ostatních mě podrží.“ Vzhledem k jejímu věku tak Ironman otevřel už šest nových věkových skupin počínaje 50 a více let a v září 2020 vytvořil věkovou skupinu 90 a více let.

Použité zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Madonna_Buderov%C3%A1

https://www.dotyk.cz/magazin/zelezna-jeptiska-buderova-30001026.html

https://www.bezvabeh.cz/clanek/4857-mladi-bez-hranic-sestra-madonna-buderova

https://www.idnes.cz/sport/ostatni/82leta-babicka-startovala-na-havajskem-ironmanu.A121015_113901_sporty_fil

Ihned.cz: „Triatlon i po osmdesátce? Pro americkou jeptišku žádný problém. Závodů Ironman zaběhla už přes čtyřicet“, 17.8. 2016

https://www.triathlete.com/culture/people/at-91-years-young-the-iron-nun-is-still-running/

https://www.courtyardvillage.com/courtyard-village-blog/athlete-spotlight-madonna-buder

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz