Hlavní obsah

The Rasmus: Zradil jsi mě? Rest In Pieces - odpočívej po kouskách!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: The Rasmus-2024 RIP Press 1 (photo Venla Shalin)

Jedenácté album kapely The Rasmus bude nejtemnějším a zároveň i nejtěžším albem v historii této finské kapely! Píseň Rest In Pieces je pomstou za zradu přítele.

Článek

Často se říká, že ty nejlepší kapely jsou ty, které vás zas a znova překvapují. To je něco, co finští rockeři The Rasmus dělají od samého začátku. Pokud jste možnost slyšet některé z jejich alb, jistě mi dáte za pravdu, že jste se stali svědky kaleidoskopické koláže těžkých kytar s futuristickou elektronikou a popovými melodiemi, které si najdou cestu do srdce jakéhokoli hudebního fanouška. Díky tomu se The Rasmus stali jednou z nejznámějších finských kapel, které tuto zemi reprezentují po celém světě.

Vzestup finských hvězd

The Rasmus je finská alternativně rocková skupina založená v roce 1994, která hraje ve složení: Lauri Ylönen, Aki Hakala, Eero Heinonen, Emili Suhonen. Do povědomí široké veřejnosti se dostali díky hitům jako např.: „First Day of My Life“, „No Fear“ nebo „In the Shadows“. V době vzniku kapely chodili všichni tehdejší členové skupiny ještě na střední školu, kde také společně vystoupili na školní besídce, tehdy ještě pod názvem Sputnik. Brzy se ovšem přejmenovali na Atilla a nakonec na Rasmus. Koncem roku 1995 vydali své první album Peep a vystoupili asi 100 x jak ve Finsku, tak i v nedalekém Estonsku. Tato deska jim vynesla slávu po celé jejich zemi a z neznámých hudebníků se pomalu stávaly hvězdy.

Konečně správné jméno

Druhé CD Playboys vydala skupina v roce 1997 a stejně jako Peep se stalo ve Finsku opět zlatým. Skupina také vystoupila na festivalu na helsinském olympijském stadionu. Roku 2000 se přejmenovali na dnešní The Rasmus. O rok později vydali CD Into, které bylo úspěšné už i v Německu a Dánsku. Poté se skupina společně s HIM a Roxette vydala na turné po celé severní Evropě. Další album Dead Letters bylo úspěšné již celosvětově, v roce 2004 vyšlo i ve Spojených státech. Díky němu je The Rasmus ve světě nejznámější finskou hudební skupinou. The Rasmus rozhodně nepatří mezi studiové kapely. Během své postupně rostoucí popularity odehráli velké množství koncertů. Předskakovali americkým Garbage nebo Red Hot Chili Peppers.

Odpočívej po kouskách!

Celosvětově se prodávají miliony jejich desek a také získali nespočet ocenění. Tento rok však posouvají laťku ještě výš a vydávají svou dosud nejpůsobivější hudbu v podobě nového singlu „Rest In Pieces“, který vyjde 25. října. Jejich nejnovější singl je neodolatelně těžký, temný a melodický! The Rasmus tak otevírají svoji další uměleckou kapitolu. „Myslím, že je to pro nás tak trochu nový zvuk,“ připouští zakládající frontman Lauri Ylönen. „V minulosti jsme již těžké věci dělali. Například druhé album mělo písně s opravdu tvrdými riffy. Takže to není úplně nové, ale rozhodně je to svěží pohled na The Rasmus, zejména ve srovnání s tím, co jsme dělali nedávno.“

Ze zlosti se vypsal

Kořeny písně „Rest In Pieces“ pocházejí z pocitu zrady a hněvu. Ylönen je psal jako reakci na zradu, která se ho osobně dotkla. Také je přesvědčen, že nejlepší umělecká díla pochází z výzev, které nám život hází pod nohy, za předpokladu, že tyto emoce zpracujeme a nasměrujeme do pozitivnějších cest. Pokud umění napodobuje život, mělo by být stejně nepředvídatelné! „Tohle všechno začalo velmi organicky. Příběh za touto hudbou je, že mě zradil přítel. Byl jsem smutný a zároveň naštvaný. Chtěl jsem svůj hněv proměnit v hudbu a vytvořit to, co nazývám ‚fuck you song‘ na pomstu!“ vysvětluje počátky songu. „To je obvykle to nejlepší, co může jakýkoli umělec nebo tvůrce v takové situaci udělat. Vezmete emoce a proměníte je v něco mocného. Je tu impuls, který se projeví, a najdete sílu to zachytit ve formě hudby, aby z toho vzniklo umění. Může to zpočátku vypadat negativně, ale chtěl jsem, aby tato píseň také zněla povznášejícím způsobem pro každého, kdo ji uslyší!“ říká s tím, že píseň Rest In Pieces je velmi povznášející přes veškerou svou intenzitu.

Přijedou i do Čech!

Nová hudba bude podpořena světovým turné, kde The Rasmus přinesou nezapomenutelnou show svým oddaným fanouškům po celém světě. „Je to už nějaký čas, co jsme byli na turné, takže se opravdu těšíme, že v roce 2025 vyrazíme po celém světě,“ těší se Ylönen. „Rýsuje se před námi obrovské turné a zřejmě přibydou i další termíny!“ slibuje. Skupina se nemůže dočkat se tkání se svými fanoušky, které bere jako svoji rodinu. Jedna z nejslavnějších finských kapel se vrací do ČR, tentokrát do brněnského klubu Sono! V čele s frontmanem Lauri Ylönenem se představí 14. 11. 2025 v rámci Weirdo Tour.

THE RASMUS

WEIRDO TOUR 2025 14. 11. 2025 – Sono Centrum, Brno

CENA VSTUPENKY 1290 Kč

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz