Hlavní obsah
Umění a zábava

„Chtěli jsme, aby Křídlo pro Kaplického mělo vnitřní sílu,“ říká krajinářský architekt Jakub Chvojka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pěstuj prostor

Jakub Chvojka. Foto: Jan Balcar, Pěstuj prostor.

V dalším díle podcastu Od Západu nefouká? hovoří Petr Klíma s architektem Jakubem Chvojkou o jeho profesní cestě, o vývoji a významu krajinářské architektury a o vlivech politiky a veřejné správy na prostor města.

Článek

Detailním popisem několika projektů odhaluje Chvojka nejen svůj fenomenologický přístup v navrhování, ale popisuje i peripetie, jimiž jeho díla v různých fázích procesu vedoucího k realizaci procházela. Jedním z jeho posledních uskutečněných projektů na území města Plzně je působivý altán na Habrmanově náměstí v Plzni-Doubravce. Proč dostal název Křídlo pro Kaplického? Proč má Jakub Chvojka k Plzni ambivalentní vztah? A co hlásá Manifest krajinářské architektury?

–––

Odkaz na podcast: https://podcasty.seznam.cz/podcast/od-zapadu-nefouka/chteli-jsme-aby-kridlo-pro-kaplickeho-melo-vnitrni-silu-rika-krajinarsky-architekt-jakub-chvojka-307207

Co v rozhovoru uslyšíte:

00:02 – v Plzni

07:00 – o tvorbě veřejného prostoru

20:57 – v Plzni-Doubravce

35:40 – fenomenologický přístup

44:37 – krajinářská architektura

1:01:55 – Centrum Caolinum Nevřeň

–––

O jakých projektech bude řeč:

Foto: Pěstuj prostor

Křídlo pro Kaplického na Habrmanově náměstí v Plzni-Doubravce, 2017 / spoluautor Ing. arch. Radek Dragoun

Foto: Pěstuj prostor

Vrchlického sady v Klatovech, 2017–2018

Foto: Pěstuj prostor

Centrum Caolinum Nevřeň, 2014 / spoluautor Ing. arch. Radek Dragoun

Ing. arch. Jakub Chvojka je autorizovaný architekt pro obory krajinářská architektura, architektura a územní plánování. Od r. 2005 vede samostatnou praxi architekta, od r. 2011 působí ve studiu CHVOJKA/architekt. Za dokončené stavby dostal řadu ocenění a jeho návrhy byly oceněny v architektonických soutěžích. Občasně bývá členem poroty v rámci architektonických soutěží. Byl členem Autorizační rady a pracovní skupiny Krajinářská architektura České komory architektů. Inicioval vznik skupiny Zapálení na podporu moderní a současné architektury v západních Čechách, kde spolupořádal přednášky a do místních novin psal texty o veřejném prostoru a urbanismu. Dlouhodobě se věnoval tématu pohraničí jako krajiny se silným potenciálem. Je spoluautorem Manifestu krajinářské architektury, který byl zveřejněný 27. 2. 2017.

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠ozn.plzne.cz⁠ a ⁠Seznam Médium⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠Facebook⁠ a ⁠Instagram⁠.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz