Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Stromy na náměstí by neměly být politickým tématem,“ míní krajinářská architektka Lucie Tlustá

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pěstuj prostor

Lucie Tlustá. Foto: Jan Balcar, Pěstuj prostor.

Novou sérii podcastu o architektuře Od Západu nefouká? s názvem Architekti v jiných rolích otevírá krajinářská architektka Lucie Tlustá, která se specializuje na veřejný prostor, krajinu, historické zahrady a parky.

Článek

Lucie Tlustá před lety vyměnila Prahu za Plzeň a práci projektantky v soukromé firmě nahradila zaměstnáním na zdejším pracovišti Národního památkového ústavu, kde působí jako specialistka-krajinářka. Co ji k oběma rozhodnutím vedlo? Čím se v rámci své profese nyní zabývá? A jak hodnotí stav zeleně a parků v Plzni?

Kromě metodické a badatelské činnosti se Lucie nadále věnuje i vlastní tvorbě, zpravidla ve spolupráci s architektonickými kancelářemi. Společně s ateliérem projectstudio8 se například podílela na návrhu plzeňské Paluby Hamburk, která získala Grand Prix Architektů – Národní cenu za architekturu pro rok 2022 v kategorii Krajinářská architektura a zahradní tvorba. Kde ještě můžeme v Plzni nalézt výsledky Luciiny tvůrčí práce? Co teprve chystá? A čím je zvláštní její dům?

–––

Odkaz na podcast: https://podcasty.seznam.cz/podcast/od-zapadu-nefouka/stromy-na-namesti-by-nemely-byt-politickym-tematem-mini-krajinarska-architektka-lucie-tlusta-337187

Co v rozhovoru uslyšíte:

00:30 – krajinářská architektka v Národním památkovém ústavu

11:57 – stromy na náměstí, zeleň ve městech

16:48 – badatelská činnost

23:30 – Plzeň a zeleň

32:30 – spolupráce s architekty

44:10 – vegetační střechy

48:20 – vlastní dům

–––

O jakých projektech bude řeč:

Foto: Pěstuj prostor

Paluba Hamburk, 2022 (foto Matěj Hošek)

Foto: Pěstuj prostor

MŠ a ZŠ Tyršova v Plzni-Černicích, 2019 (foto Věra Šimečková)

Foto: Pěstuj prostor

Vlastní dům v Pecihrádku (foto Lucie Tlustá)

Ing. Lucie Tlustá je autorizovaná krajinářská architektka, absolventka oboru Zahradní a krajinná tvorba. Specializuje se na veřejný prostor, krajinu, historické zahrady a parky. Od roku 2014 působí v Národním památkovém ústavu, územním odborném pracovišti v Plzni v oddělení specialistů při odboru péče o památkový fond. Jako krajinářská architektka má za sebou realizace zejména ve veřejném prostoru, nejen v Plzni, ale i v Praze, ve Středočeském nebo v Jihomoravském kraji.

Editace: Jan Balcar, Markéta Hossingerová, Petr Klíma

Hudba, zvukový design, fotografie: Jan Balcar

Přepis rozhovoru najdete na webech ⁠ozn.plzne.cz⁠ a ⁠Seznam Médium⁠.

Sledujte nás na sociálních sítích ⁠Facebook⁠ a ⁠Instagram⁠.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz