Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Ceny energií právem děsí, srazí nás do rozvojového světa?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Bayer

Aktuální pře a veřejná debata, jestli elektřina a vlastně všechny dodávané energie od elektrické, plynu či pohonných hmot zdraží jen někomu a o jednotky procent, je vlastně naprosto zbytečná.

Článek

Proč? Stačilo jen pár let od doby nastartování tvrdého prosazování evropské ideologie spojené se záchranou planety skrze útlum fosilních paliv, aby bylo jasné, že zdražovat prostě zákonitě musí.

Technologické nastavení tohoto přechodu – zjednodušeně: vypínám současné zdroje, aniž bych měl za ně náhradu a k tomu uměle zdražuju všechno fosilní přes daně (povolenky), prostě nikam jinam vést nemůže. Dnes už to snad chápe každý, kdo vidí svoje účty. Čísla totiž na rozdíl od slibů proklamované výhodnosti, nelžou. A Nobelovu cenu za ekonomii za zlevňování produktu (jakéhokoli) při jeho nedostatku, nejen při sezónních výkyvech dodávek, a promítnutí obřích investic do postavení nových, nikdo ještě nedostal. A nepomůže tomu, ani kdyby se dotační peníze dávaly darem „bez papíru“ každému, kdo natáhne ruku.

Nadávat proto vládě, jejím ministrům, nejen této, ale i těm předchozích, můžeme tak leda za to, že neměli odvahu postavit se špatným evropským nařízením a nevyjednali pro náš stát lepší podmínky tohoto přechodu, když už jsme pro něj zvedli ruku. Nikoli za to, že se nyní zoufale snaží přesvědčit národ, že si to Energetický regulační úřad snad rozmyslí a platby za distribuci nepůjdou jak pro lidi, tak firmy nahoru skokově. I kdyby teď nešly, nejde o systémové řešení, zdražení by se jen oddálilo a přišlo/stejně přijde za pár měsíců zas.

A tak zatímco u nás už avizujeme, jak budeme muset bez náhrady možná už za 2-3 roky vypínat uhelné elektrárny (plynové natož další jaderné za tu dobu nikdo nepostaví), protože z nich emisní povolenky udělají šrot na odpis, ve světě bude produkce fosilních paliv v roce 2030 podle OSN dvojnásobná. S prominutím, toto není o evropské odvaze zachraňovat svět, ale o vlastní dobrovolné ekonomické i jiné destrukci.

Hodně trefně náladu řady lidí starého kontinentu vyjádřili čtenáři německého deníku Bild, jejichž pohledy přinesla i česká média. „Už ani nevěřím tomu, co se z Německa stalo! Stát, který si nechá tancovat na nose od každého! Začíná to ve vládě! Odtud nás obtěžují zelení magoři! Pak ochránci práv zvířat, vegani a vegetariáni! Těm všem se stát klaní! A teď Hamás a jeho stoupenci! Dívají se na to, dokonce odvracejí zrak! Nikomu nešlápnou na kuří oko! To všechno už není vyjádření názoru elit, ale teror! Tohle už není moje Německo! Smutné!“ postěžoval si například Mario R. ze Saska-Anhaltska.

Podobně vypadá drtivá většina diskusí u většiny mediálních textů na mainstreamových webech věnovaným vývoji v EU, Green Dealu nebo další rádoby líbivé a údajně více spravedlivé progresi i u nás v Česku. Věřím, že kdyby bylo vyhlášeno referendum kupříkladu o revokaci podmínek Green Dealu, má nejen u nás velkou šanci na úspěch.

Bohužel většina těch, kdo s tím mohou něco udělat, se pořád tváří, že je to snad jinak a bude líp… Jenže jim to věří už málokdo. A to je docela velký průšvih, obecně pro demokracii i běžný život obyčejných lidí. Opravdu si kvůli údajné záchraně planety, k níž se okolní svět jen tak nepřidá, za zády se nám ironicky posmívá a už teď těží díky svým levnějším energiím z ekonomických výhod - tu levnějšími elektromobily či jen výrobou léků, která už z Evropy mizí, rozbijeme vlastní životní úroveň budovanou v potu krve přechozími generacemi? Když se zeptáte, tak většina lidí o takovouto „záchranu“ nestojí, za tu cenu si jí nepřeje a říkají to čím dál tím více hlasitěji.

Pokud budeme takto pokračovat dál, výsledkem všeho velmi pravděpodobně bude, že rozvojové ekonomiky nedoženou nás tím, že by rostla dostatečně rychle jejich životní úroveň, ale my doženeme je, jak bude klesat ta naše. Jestli toto je cílem současné evropské i tuzemské politiky, tak nám i přes v národě většinově zakořeněný ateismus, buď Bůh milostiv.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz