Hlavní obsah
Názory a úvahy

Dražší zuby, benzín nebo elektřina. Takhle už to dál v Evropě nejde!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Volby do Evropského parlamentu, jehož noví zákonodárci nás budou unijně formovat, máme za dveřmi.

Článek

Objevují se názory, že klimatické změny prý už voliče tolik netáhnou, protože ti se víc bojí migrantů. Pravda je, že zprávy o hamburských výzvách k vyhlášení chalífátu nebo kriminalitě dětských gangů tvořených potomky migrantů ve Švédsku i jinde, moc optimisticky neznějí.

Jenže boj proti klimatické změně v podání současného aparátu EU včetně postojů jeho parlamentu, a s tím spojená vlna příkazů, zákazů, regulací a mustrů, co se má a bude dělat, abychom prý zachránili svět, je natolik spojená s každodenním životem běžných Evropanů, a to nejen v pozici spotřebitelů, že bychom si opravdu měli pečlivě vybrat, koho do štrasburské a potažmo bruselské Evropy vyšleme. Na rovinu si ale dopředu řekněme, že extremistické výkřiky, abychom EU opustili, jsou také z našeho pohledu mimo rámec chtěného. Mají nejspíš jen pomoci jejich autorům k hodně slušně honorované práci. Jestli se to v některých případech dá tak vůbec nazývat.

Každopádně, když si jen namátkově prolétnete titulky a texty v médiích, není pochyb, že některé (zlo)zvyky je potřeba vymést nejen z Evropského, ale díky jeho doporučujícím směrnicím i z národního zákonodárného shromáždění. Pár příkladů?

Díky „nadlimitním“ a zbytečným unijním předpisům se mají mj. zdražovat nové zuby. Zubní technici mají totiž u každé originální zubní náhrady plnit stejné povinnosti jako sérioví výrobci zdravotních potřeb. Jinak jim hrozí půlmilionová pokuta. Laboratoře dentistů tak buď zdraží, nebo skončí.

Další finální rozhodnutí o novém „dojení“ soukromých peněženek každého z nás ještě na české úrovni nepadlo a čeká se údajně právě na výsledky voleb. Vězte ale, že máme jeden každý potenciálně finančně přispívat, nebo chcete-li platit pokuty na/za emisní povolenky. Výtěžek z toho pak bude jakákoli vládní garnitura rozhazovat na podporu zelených technologií.

Toto další původem opět evropské nařízení, které se tváří, jak spravedlivě srovnává sankce pro všechny (cítíte z toho tu ideologickou zvrácenost? – ne výhody, ale pokuty vlastně za nic pro všechny) postupně národní vlády implementují do svých politik. Mají přinést nové příplatky za pohonné hmoty (nad rámec současné spotřební dně) nebo za plyn pro vytápění bytů a domů.

Konkrétně se bude po přepočtu jednat o 2-3 koruny navíc za litr benzinu a 200 korun za megawatthodinu plynu. To znamená další umělé zdražování života běžných lidí včetně nových inflačních tlaků. A jak spravedlivě uvádí stať, z níž mj. čerpáme: „Dojde-li v unijních volbách k velkému obratu, mohla by Evropa od těchto záměrů couvnout.“ Ne že by mohla, měla! Takto to přeci dál nejde. Dělat ze sebe doslova kašpary před celým světem, který nic podobného neprosazuje, abychom dobrovolně chudli? Buď všichni, nebo nikdo, jiná cesta není!

A to jsme se ještě neprobírali čerstvou notifikaci, tedy legislativním rámcem podmínek, za nichž bude možné postavit a provozovat nový jaderný blok nebo bloky v ČR. Její unijní verze je totiž zcela jiná, než chtěla naše vláda!

Tady nechme promluvit odborníka, někdejšího šéfa ČEZ Jaroslava Míla, který v médiích mj. uvedl: “ Na první pohled je možné konstatovat, že zklamaní musí být ti, kteří požadují nízké ceny elektrické energie, zastavení neefektivnosti vynakládání prostředků ze strany daňových poplatníků a nízké emise CO2.  Zaráží požadavek Evropské komise, aby nový jaderný zdroj nevytlačoval ze soustavy výrobu z tzv. obnovitelných zdrojů energie, což údajně přináší výhody elektrizační soustavě a usnadňuje její dekarbonizaci. To totiž znamená, že naše jaderné elektrárna by měla být jako zdroj základního zatížení provozována a regulována podle výroby nestabilních zdrojů. Jde o zcela absurdní požadavek jen dokládající upřednostňování dodávek dotovaných přebytků z větrných a fotovoltaických elektráren z Německa.“ Myslím, že není třeba víc dodávat.

Možná i tady máte odpovědi na otázku, proč jít volit do Evropského parlamentu. Řešením není Czechxit, ale přehodnocení současné nesmyslné politiky Green Dealu plné ideologie, regulací všeho možného a pokut, z nichž financujeme rádoby zelenou záchranu světa pod komíny čínských, indických, ruských i amerických fosilních zdrojů na úkor snižování životní úrovně evropských obyvatel.

(Článek byl publikován na Roklen24.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz