Hlavní obsah
Finance

Elektřina jako horký brambor. Spálí se české domácnosti i průmysl? A Německo k soudu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Elektřina, či spíše její drahota, se opět stávají temnou noční můrou českých domácností.

Článek

Sotva se trochu vzpamatovaly, byť rozhodně zdaleka ne všechny, z nedávného šoku enormního zdražování kvůli krachu dodavatelů i ruské agresi na Ukrajině, čeká se už další (kolikátý?) nápor na rodinné rozpočty. Paseku v tom dělá Green Deal, přes veškerá ujišťování, že přechod na bezuhlíkovou energetiku prakticky nepocítí, neboť vše pokryjí samospasitelné dotace a my, obyčejní lidé, zůstaneme jako „ve vatičce“. No, evidentně nikoli, spíše se opět na nás přehodí horký brambor či budeme za někoho jiného tahat horké kaštany z ohně. A „horké“ to již opravdu je.

Energetický regulační úřad (ERÚ) totiž navrhl od ledna příštího roku zvednout regulovanou část ceny v průměru o 71 procent, hlavně kvůli růstu nákladů na distribuci elektřiny a znovuzavedené platbě za obnovitelné zdroje 600 Kč za megawatthodinu. Sice zlevňuje tzv. silová část, to se však statisíců domácností netýká a hrozí jim zdražení i o desítky procent, tj. o více než 10.000 Kč ročně. „Většiny zákazníků se žádné zlevňování týkat nebude. Kdo si například fixoval cenu v roce 2021, tomu platby zdraží o 19 procent,“ sdělil Novinkám a Právu ředitel sekce energie společnosti Kalkulátor.cz Lukáš Kaňok. A o pětinu, téměř o 11 700 Kč, mají zaplatit příští rok podle energetického analytika Ušetřeno.cz Tomáše Vrňáka domácnosti, které si letos fixovaly cenu a používají v distribuční oblasti ČEZ tepelné čerpadlo a spotřebují megawatthodinu ve vysokém a devět megawatthodin v nízkém tarifu.

Celkem by tak cena za 1 MWh u běžné distribuční sazby měla vzrůst zhruba o 1400 korun. Při průměrné spotřebě 3 MWh ročně je to zvýšení o více než 4000 Kč. A ten, kdo fixuje, má dopředu jistou jen platbu za silovou elektřinu, regulovaná část ceny se mu vždy od ledna mění. „Zvýšení regulovaných poplatků je pro zmíněnou domácnost s tepelným čerpadlem enormní a dosahuje 150 procent. Je varovné, že lidé, kteří přecházejí na ekologický způsob vytápění, zatímco dříve vytápěli například tuhými palivy, budou takto znevýhodněni,“ diví se Vrňák.

Zelené blouznění tak dostává na frak od samotných propagátorů. Chorobná vize energetiky založené na nestálých zdrojích v podobě solárů, větrníků či tepelných čerpadlech dostává citelné trhliny, ještě než mohla naplno propuknout. Chtělo by se říci „zaplať pánbůh“, kdyby z toho nečišel chaos, který se může zvrtnout také bůhví, kam.

Vláda totiž již schválila tzv. klimaticko-energetický plán“, podle něhož bude odbourávat emise a „zelenat“ energetiku. Sází na jádro, ale nové reaktory nestihne postavit včas, než se očekává konec zatím hlavního zdroje energie, a to uhlí. Termín do roku 2030 je jedna věc, realita je ale děsivější. Výrobci chtějí elektrárny vypínat o několik let dříve, protože kvůli rostoucím cenám povolenek se prostě nevyplatí. Takže elektřinu budeme muset nejen dovážet, ale také jí vůbec nemusíme mít dostatek.

Za to čeho máme dostatek, či dokonce přebytek, je ztráta soudnosti v úvahách o budoucnosti energetiky. Vypneme si stálé a osvědčené zdroje a nahradíme je nejistými, závislými na počasí? Nákladnost takových projektů se projevuje již nyní, kdy i průmysl hořekuje nad drahými energiemi a ztrácí konkurenceschopnost vůči pragmatičtějšímu „zbytku“ světa. EU v honbě za zeleným šílenstvím dokonce již popírá vlastní základní principy, jako například fungování jednotného volného trhu. Česká televize odvysílala reportáž o karlovarské porcelánce, kterou jako energeticky náročný provoz zdražování energií zasáhne velmi citelně. Navíc se musí obávat německé konkurence, kterou stát v tomto ohledu podporuje. Ano, košile je bližší než kabát, a tak Němci, kteří Green Deal či Energiewende vymysleli, hledají cestičky, jak si v tomto průšvihu neférově pomoci. O jisté formě podpory sice uvažuje i ČR, zatím ale nic není rozhodnuto.

„Myslím, že by měl už někdo dát Německo konečně k Evropskému soudu, protože popírá základní myšlenku Evropské unie, která byla vystavena na tom, že tady bude jednotný trh. A samotná unie vznikla právě na potírání státních dotací,“ pronesl ekonom Petr Bartoň v CNN Prima News.

A v existenčních problémech jsou i další odvětví. „Svaz podnikatelů ve stavebnictví nesouhlasí s navrhovaným navýšením regulovaných složek cen energií a se zrušením osvobození od tzv. energetické daně. Tyto kroky považuje pro český průmysl napříč odvětvími za likvidační. Ve stavebnictví by se navýšení cen energií dramaticky promítlo do cen stavebních materiálů. To ovlivní nejen konkurenceschopnost českého stavebnictví, ale také dostupnost bydlení,“ uvádí časopis Skypaper.cz.

Říkáme to již snad po stopadesáté, ano, podporujme obnovitelné zdroje, ale nikoli za cenu celkového zchudnutí.

Zdroje:

(Článek byl publikován na Roklen24.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz