Hlavní obsah
Názory a úvahy

Klimatický vězeň v Evropě plné bláznů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Parafrázované znění titulku je vypůjčené od novináře a spisovatele Vladimíra Škutiny (z názvu jeho knihy Prezidentův vězeň na hradě plném bláznů), ale docela přesně vystihuje naše rozpoložení.

Článek

Cítím se jako občan, konzument či chcete-li spotřebitel po poslední rychlosalvě, jak půjdeme vstříc ochraně klimatu dalším zpřísňováním emisních limitů a jinými opatřeními, podobně.

Poslední smršť unijních předsevzetí v rámci našeho evropského Green Dealu, která má vést k údajné záchraně Země, na náklady nehledě, a názorů i dopadů na životní úroveň obyvatel si nevšímaje, totiž překonala snad úplně vše. Pro pořádek malé shrnutí. Emise skleníkových plynů mají do roku 2030 klesnout nikoli o původních 32 %, ale rovnou o 42,5 % proti roku 2005 (co to bude stát peněz, ani co to ovlivní, nikdo nesdělil). Ve vybraných odvětvích pak ve stejném období byl cíl zvýšen z 29 na 40 %.

Trochu už ty skoky vylepšování závazků připomínají omšelý vtip z dob socialismu, kdy se děti ve škole předhánějí, čí tatínek je lepší tavič. Můj tatínek taví na 120 %, to můj na 140. A proč ty mlčíš, Pepíčku, ptá se paní učitelka. „Když já mám jenom babičku a ta ví h….“ No, nebuďme úplně zlí, o něco víc v Bruselu asi vědí. Současný český tavič, konkrétně končící generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek na to konto mj. v Mf DNES prohlásil: „Válka? Ceny energií zvedla hlavně šílená bruselská politika.“

Pokračujme ale dál. Auta na benzín a naftu skončí v roce 2035, k tomu likvidační emisní norma Euro 7 a páteř evropského průmyslu – ten automobilový, je minimálně vejpůl. O dopadu na spotřebitele nemluvě (nejen kvůli cenové (ne)dostupnosti elektromobilů). Do vodárenství byly v poslední době nainvestovány miliardy zlepšující jejich ekologický provoz i čištění odpadních vod. Málo! Tak hezky znovu a více. Uf, jestli projde u nás v Česku i přesun vodného a stočného do vyšší sazby DPH, tak bůhvíkde budeme hledat cenový strop.

Už tak jsou platby za všechny energie včetně vody pro mnoho lidí u nás neúnosné. A pokud už i titulky mainstreamových médií hlásají: „Unikátní evropská drahota. Češi jsou bez konkurence, za energie platí nejvíce,“ bude asi něco špatně. Nejen v rámci těch nových plánů, ale něco nám zahaprovalo i v těch předchozích. Jsou si to ale odpovědní lidé ochotni přiznat?

Do toho Němci zavřeli své jaderné elektrárny, což se opět údajně má projevit zdražením elektřiny i v Česku. Že Češi a jiné evropské národy budou svými platy těžko vykrývat německé environmentální vymoženosti a rovnat se kupní síle našich západních sousedů, víme ale přeci dávno. A představte si, že v Německu s těmito kroky, na něž našinec nyní kouká opravdu jako z jara a klepe si na čelo, ještě navíc není určitá skupiny obyvatel spokojená. Tamní Poslední generace nyní svými protesty proti klimatické katastrofě „terorizuje“ Berlín.

Z výčtu všech těchto světové klima zachraňujících opatření, jde člověku hlava kolem už jen tak sama o sobě, takže Vladimír Škutina by nám tu parafrázovanou výpůjčku snad odpustil. Nemusíme pak ani dopočítávat, že to všechno prostě rodinný rozpočet utáhne těžko i s dotacemi.

(Článek byl v upravené verzi publikován v Mf DNES)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz