Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ruský medvěd nás potrhal, skolí nás čínský drak?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Bayer

Sotva se Evropská unie těžce zotavuje z krátkozraké závislosti na ruských fosilních palivech, již slepě míří do náruče dalšího totalitního státu, tentokrát Číny.

Článek

Tato komunistická diktatura má totiž dominantní postavení v dodávkách komponentů pro bezemisní výrobu elektřiny, a to lithium-iontových baterií a palivových článků, které unie kvůli kontroverznímu Green Dealu bude nutně potřebovat.

„Státy EU mohou být do roku 2030 hospodářsky odkázané na Čínu srovnatelným způsobem, jako byly donedávna na Rusku. Namísto ropy, plynu nebo uhlí, jejichž dovoz země EU z Ruska omezují od začátku invaze na Ukrajinu, jsou v případě Číny žádaným produktem lithium-iontové baterie a palivové články,“ píší Seznam Zprávy s odkazem na odbornou analýzu španělského předsednictví EU, kterou získala agentura Reuters. Téma mělo rezonovat na říjnovém neformálním setkání EU ve španělské Granadě, konkrétní mediální výstup se však nezaznamenal.

Analýza zdůrazňuje, že pokud chce EU splnit svůj cíl a do roku 2050 úplně přejít na bezemisní energetiku, bude se muset mnohem více zaměřit na skladování energie z nestálých zdrojů, jako jsou větrné nebo sluneční elektrárny. „To prudce zvýší naši poptávku po lithium-iontových bateriích, palivových článcích a elektrolyzérech, v příštích letech by se měla znásobit 10 až 30krát,“ cituje Reuters z dokumentu. „Bez zavedení silných opatření by evropský energetický ekosystém mohl být do roku 2030 závislý na Číně – sice jiným způsobem, ale podobně kriticky jako byl na Rusku před invazí na Ukrajinu,“ varují experti.

Pro připomenutí – podle Evropské komise pocházelo v roce 2021 z Ruska 40 procent v EU spotřebovaného plynu, 27 procent dovezené ropy a 46 procent dovezeného uhlí. Odříznutí od velké části těchto zdrojů způsobilo v Evropě skok v cenách energií a podnítilo inflaci, vyčíslily Seznam zprávy.

V Česku patří inflace k nejvyšším v EU, v září meziročně o 7 procent, a zdražuje úplně všechno od potravin po bydlení, což všichni zcela jasně pociťujeme. Podle čerstvého výzkumu Trendy Česka 2023, který byl zveřejněn v České televizi, více než polovina domácností musí omezovat výdaje už nejen na cestování či návštěvu restaurací, ale už i na oblečení, vybavení domácnosti a dokonce potraviny a snižuje se jim tak životní úroveň.

Řada lidí se navíc dlouhodobě obává, že nebude mít na platby za základní potřeby jako elektřinu a plyn, což před nadcházející zimou je ještě bolestnější. Těžko potom domyslet, co by způsobilo další zdražování. A ono přijde již v příštím roce, kdy například stát přestane platit za domácnosti i firmy poplatky za obnovitelné zdroje Za každou spotřebovanou megawatthodinu tak budou znovu platit 599 korun, což se promítne do cen za elektřinu. Stát k tomuto kroku přistoupil údajně kvůli klesajícím cenám energií, tedy s odůvodněním, že úleva už není potřeba. Řada domácností si však určitě myslí opak, když už nyní nejsou schopny ustát všeobecnou drahotu.

A do toho všeho budeme stále tvrdošíjně lpět na nesmyslných „zelených“ opatřeních Green Dealu, která nás již nyní vyčerpávají a hospodářsky doslova zabíjí ve světle, či spíše tmě konkurenceschopnosti vůči racionálnějšímu zbytku světa? Je prostě potřeba Green Deal od základu překopat a nasadit mu lidštější tvář. Ano, je nutné kvůli klimatické změně zvyšovat podíl obnovitelných zdrojů energie, ale zároveň též udržet v provozu stávající levnější zdroje, jako třeba uhlí, do doby, než vyvineme skutečně plnohodnotnou náhradu v podobě například vodíkových technologií. Své už si naštěstí k evidentně chybně stanovené strategii zbytečně překotného úprku ke všemu zelenému říkají i vůdčí osobnosti světa byznysu.

Druhý nejbohatší Čech Daniel Křetínský na nedávné pražské konferenci Shi!fts pojmenoval tři chyby, jichž se Evropa dopustila. Předně uvedl, že dekarbonizační cíle byly stanoveny bez racionálního základu, jak ho dosáhnout. „Energetika se nedá dělat hodnotově, ideologicky ani emocemi,“ prohlásil. Další zásadní chyba se podle něj pojí s předčasnými a nadměrnými investicemi do OZE bez potřebné infrastruktury a připravenosti evropských firem, čím podle něj Evropa umožnila dominovat komu jinému než zmiňované Číně. A konečně jako třetí problém vidí zajištění evropské konkurenceschopnosti vůči USA, což mj. dokumentoval na cenách zemního plynu, kde megawatthodina přijde v zámoří na 11 až 12 eur, zatímco v Evropě na 50 eur (pozn. autora - asi proto budeme v ČR stavět místo v současnosti funkčních uhelných paroplynové elektrárny….). U elektřiny se pak v USA platí za megawatthodinu 40 eur oproti 140 eurům v Evropě!

Studie španělského předsednictví EU také upozorňuje, že lithium-iontové baterie a palivové články nejsou jedinými slabinami na evropské straně. Podobný scénář může nastat v digitálně-technologické oblasti. „Předpovědi uvádějí, že poptávka po digitálních zařízeních, jako jsou senzory, drony, datové servery, vybavení pro ukládání dat a jejich přenosné sítě v této dekádě rychle poroste,“ stojí v dokumentu.

Takže to tak vypadá, že pokud se konečně nevzpamatujeme a nezatrhneme hrozící závislost na Číně již v zárodku, prožijeme si znovu mejdan s pěknou kocovinou na závěr. Lidová moudrost říká, že kdo si nepamatuje historii, musí si ji znovu prožít. Ale my si ji přeci pamatujeme, není to totiž tak dlouho.

Zdroje:

(Článek byl publikován na Roklen24.cz)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz