Hlavní obsah
Názory a úvahy

Už je načase říci dost energetickému „rozkulačování“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Asi nejen my Češi si rádi libujeme v národních filmových pokladech, čerpajíc z nich humor, odlehčení od našeho světského svrabu a trápení, inspiraci i zamyšlení, někdy i mementa životní či historická.

Článek

O Velikonocích „běželi“ na jednom z kanálů zase Jasného Všichni dobří rodáci, kde těch paralel se společenským děním, lhostejno v jakou dobu, najdeme vždy bezpočet.

Vypůjčil jsem si do tohoto textu scénu, kde agitátoři přesvědčují v 50. letech 20. století sedláky pro vstup do družstva a jeden z nich, vizuálně hodně podoben sovětským soudruhům, huláká do davu zasmušilých tváří: „Zabrali jsme Kurfiřtovo, připadlo nám Zášínkovo a vstupte i vy další a uvidíte, jak bude vaše družstvo vzkvétat. Ba co víc, sovětská zemědělská věda nám dává bezpočet prostředků, ať už je to trávopolní systém nebo orba s předradličkou. Semkněme se a už nikdy víc čehý ani hot, ale stále vijó!“ Následuje chabý potlesk zbylých zastánců družstevního zemědělství.

A sedí to, bohužel, i na neustálé hromadné přesvědčování a prosazování dotovaných obnovitelných zdrojů energie (OZE). Není na ně spolehnutí a energie z nich je stále drahá, o čemž se ví, ale všichni zodpovědní se tváří, že to nevidí, neslyší. To vše korunované „družstevní“ komunitní energetikou.

V obou případech (předradličkové orby i OZE) nebylo a není zas tak důležité, jestli jde o velký technologický pokrok, ale jiné zásadní momenty. Prvním z nich je, že vás někdo všemi prostředky nutí podvolovat se jeho ideologicky zvolené cestě. V prvním případě to bylo spojeno se ztrátou svobody podnikání v zemědělství – buď vstoupíš do JZD, nebo tě zadupeme do země. V druhém se ztrátou svobody při volbě cenově nejvýhodnějšího typu produkce elektřiny (zapomeňte na emisní povolenky, ty jsou jen umělým nástrojem zdražování a nevýhodnosti) – když nedodržíte centrální stanovený objem OZE (či neopustíte uhlí, plyn, dřevo, nezateplíte dům, nekoupíte si elektromobil, atd.) přijdou sankce. V obou případech je výsledkem frustrace dotčených a otázky, proč nás někdo nutí přijímat pro většinu z nás nevýhodné řešení a věci?

V Česku se navíc politická reprezentace buď plete, když považuje za identický nominální výkon energo zařízení s jeho dodávkami elektřiny do sítě, kde právě u obnovitelných zdrojů nelze v průběhu roku a hlavně v zimě počítat s tím, že by se tyto dvě hodnoty rovnaly. Proto nutně bude docházet k disproporcím v energetické soustavě. OZE vyrábí buď nadprodukci nebo naopak nic nebo velmi málo. Nebo se neplete, podléhá záměrně nějaké lobby a je jí lhostejno, kolik toto lpění na mixu produkce elektřiny s nadměrně zastoupenými OZE v našich pro ně nepříliš výhodných geografických podmínkách, vytáhne lidem peněz z kapes.

Ani v jednom případě ale nemůže čekat jásání davů s výjimkou zástupců tohoto typu byznysu, jejich asociací, aktivistů či jejich spolků a těch movitějších obyvatel, kteří na podobné výdobytky mají prostředky. Zatímco drtivá většina z nás jim na ně v platbách za elektřinu přispívá a bude přispívat.

Závěrem je už na místě odpovědět na všechno to ideologické evropské bláznění opět replikou na zmiňovaný agitátorův projev slovy hlavního rodáka Františka: „Přesvědčování už bylo dost. Družstvo má dosud přes dva milióny dluhů a Zejvala (pozn.: jeho předseda) je sběratelem funkcí. Za sebe i přítomné -ne!“ No, snad si pro všechny, co píší kriticky nejen do diskusí pod internetovými články a boří „skvělé zítřky“ s obnovitelnou a komunitní energetikou zkušenostmi s drahotou a nespolehlivostí, zase nepřijdou. A taky už snad přestane další energetické „rozkulačování“. Nebo o nich na zakázku natočí škodolibý film Všichni dobří ropáci?

Zdroj:

(Článek byl publikován v MF DNES)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz