Hlavní obsah

Astronomové objevili exoplanetu s vroucím podmořským světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Eybl, Playground AI

Astronomům se s pomocí vesmírného dalekohledu Jamese Webba podařilo ve vzdáleném vesmíru objevit exoplanetu, která by mohla být kompletně pokrytá hlubokým oceánem.

Článek

Podle výzkumníků z Cambridgeské univerzity by tento oceán mohl být tvořen z vody, jejíž teplota přesahuje hranici 100 ° C. Profesor Nikku Madhusudhan, který vedl analýzu, vysvětlil, že voda na této planetě by i přes svou teplotu stále mohla být v kapalném stavu kvůli vysokému atmosférickému tlaku. Dodal, že však není jasné, zda by tato planeta mohla být obyvatelná. Tamní podmínky by byly nesrovnatelné s těmi na planetě Zemi i kvůli tomu, že jedna strana exoplanety je trvale obrácena čelem ke své hvězdě, zatímco na té druhé panuje věčná noc.

Jde o exoplanetu, která je známá jako TOI-270 d. Tato je od planety Země vzdálená asi 70 světelných let. Dalekohled Jamese Webba dále odhalil, že se na exoplanetě vyskytuje kromě vody také metan a oxid uhličitý a tamní atmosféra je bohatá na vodík.

Tvrzení, že by se na TOI-270 d mohla vyskytovat voda v tekutém stavu, ale dementuje tým astronomů z Kanady, který tuto exoplanetu planetu také zkoumal. Tento tým sice detekoval ty samé látky, ale tvrdí, že je na této exoplanetě příliš vysoká teplota na to, aby se tam mohla vyskytovat voda v kapalném skupenství. Místo toho si myslí, že je planeta složená ze skalnatého povrchu a neuvěřitelně husté atmosféry z vodíku a vodní páry.

Zdroje: https://www.theguardian.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz